torstai 8. helmikuuta 2018

Ranskalainen endiivigratiini

Jos minulta olisi pari päivää sitten kysytty, että mitä ruokaa voisi tehdä endiiveistä, olisin ensialkuun ollut hiukan Ö:nä. Eilen sitten maistoin Ranskassa sikäläistä perinneruokaa, eli endiivigratiinia, ja ihastuin suunnattomasti. Pienellä googlailulla reseptejäkin löytyi pilvin pimein. Tässä oma pikaversioni kuvina ja sitten virallinen ohje:

Endiivejä on myös punaisia.


Silppusin endiivit, parin valkosipulinkynnen silppu ja ne paistinpannulle, jossa oli hiukan (chili)öljyä. Siinä niitä paistelin niin, että pehmenivät puoliksi, varoen ruskistamasta. Päälle hiukan suolaa ja valko- tai mustapippuria ja seos voideltuun uunivuokaan. Sekaan muutama siivu kinkkua silputtuna. Tähän seokseen voi myös laittaa puoli ruokalusikallista sitruunamehua.



Sitten tehdään bechamel-kastike. Minä laiskuuksissani laitoin puoli pakettia Koskenlaskijajuustoa (kun sitä nyt sattui kaapissa olemaan) ja hiukan runsaan desilitran kevytkermaa ja pannulla sulatin juuston.


Juustokastike kaadetaan vuokaan sekoitetun kinkku-endiiviseoksen päälle. Sirottele päälle juustoraatetta (esim. Emmental).


Paista n. 180 C kunnes gratiini on sopivasti kullanruskeaa. Anna vetäytyä hetken ja tarjoa lämpimänä.


Ranskalainen endiivigratiini (alkuruokana 8:lle, pääruokana 2-4:lle)

8 endiiviä

Béchamel-kastike:

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
vajaa 2 1/2 dl kermamaitoa
2 1/2 - 3 dl Emmental-, Gruyére, Comté tms. juustoa raastettuna
1/4 tl jauhettua muskottia
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

16 ohutta siivua kinkkua

Laita endiivit puoliksi ja laita ne suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Anna poreilla 5-10 minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois ja valuta hyvin.

Tee sillä aikaa kastike. Sulata voi pannulla ja sekoita siihen jauhot. Anna kiehahtaa, mutta ei ruskettua. Vatkaa sekaan kermamaito. Kuumenna ja vatkaa seosta niin, että siitä tulee sileää.

Lisää 3/4 osaa juustoraasteesta ja anna sen sulaa miedolla lämmöllä, älä enää kiehuta. Mausta.

Kiedo jokainen endiivinpuolikas ohueen kinkunsiivuun ja lado ne vuokaan. Kaada päälle kastike ja ripottele kaiken ylle lopu juustoraaste.

Gratinoi uunissa grillivastuksen alla noin kymmenen minuuttia tai kunnes gratiinin pinta on kullanruskea ja kastike kuplii.

Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!