lauantai 10. helmikuuta 2018

Karnevaalit lähestyvät!

Karnevaalit alkavat aamuyöstä 19 helmikuuta ja todellakin Baselin karnevaalit ovat maailman ainoat protestanttiset sellaiset. Edellisenä iltana on Liestalissa tulivaunukulkue, jota en viime vuonna noteerannut, mutta tänä vuonan sinne on ehdottomasti mentävä. Kuulemma pitää laittaa vanhat vaatteet ylle, sillä liekehtivistä vaunuista sinkoilee kipinöitä (kas kun ei mokomaa näytöstä ole vaarallisuutensa vuoksi kielletty, mutta tämä tietty onkin ikivanha traditio).
Karnevaali on näkynyt kauppojen ja konditorioiden ikkunoissa jo jonkin aikaa.

Loppiaisen jälkeen alkoi jo näkyä eri kulkueiden (cliques, kuten niitä nimitetään) harjoittelua kadulla. Meidän kulmillamme clique kokoontuu näköjään kulman takana glühweinin voimaannuttamana. Ihmettelinkin viime vuonna, että mitkäs glögikekkerit ne siinä kadulla oikein on.

Jos teillä on laskiaispullat paastonajan herkkuna (karnevaali aloittaa siis paastonajan samoin kuin laskiainen sielläpäin), on meilläkin omat leivonnaisemme ajankohdalle. Vaan ei yhtä hyviä... *kaiholla ajatellen laskiaispullia mantelimassalla*.

Fastenwähe, joka on jonkinlainen ei-makea pulla, joka on koristeltu kuminalla. Oikeastaan oikein mainio kahvin tai teen kanssa!
Tässä taas ohuita, ilmeisimmin rasvassa paistettuj (jos tiedät, mikä on rosetti, taikina on ilmeisestikin samanlaista), keskustastaan reunoille aaltoilevia ohuita, tomusokerilla kuorrutettuja rapeita leivonnaisia nimeltään Fasnachtschüechli. Eivät ole pöllömpää syötävää nekään.


Sitten varsinainen löytö. Aamulla just myöhästyin ratikasta ja jouduin odottelemaan seuraavaa seitsemän minuuttiä. Onnettomuudeksi pysäkki on juuri Sutterin konditorian edessä ja olin liimaantunut kiinni lasiin kun huomasin nämä ja oli pakko mennä kysymään, että "Was ist das"? No Ziegerkrapfen, eli jonkin sortin munkki. Se suorastaan huuteli ostamaan, ja olipa hyvää aamukahvilla. Täytteestä en päässyt selvyyteen, mutta pikainen googlaus osoitte sen olevan hiukan kuin kotimaisen rahkapiirakan täyte. Sitrusta (tällä kertaa appelsiininkuorta), ricottaa, vaniljaa ja rusinoita. Nammmm!!!! Jotkut laittavat ilmeisesti myös manteleita. Tämä ei ollut turhan makeakaan.

Eilen muuten oli puolalaisten Fat Thursday, jolloin tietää huonoa onnea koko seuraavalle vuodelle, ellei syö munkkeja. Niinpä puolalainen kollegani Aleksandra olikin varustanut koko porukan munkkiaamiaisella :)  Kirjoittelin tästä jo vuosi sitten.

Torstai-iltana sitten Herr Ingenjör alkoi miettiä Skypettäessämme, että missä maissa munkit ovat tunnettuja (siis leivonnaiset). Tietääkseni aika monessa maassa ympäri maailman, jopa Vietnamissa tulivat niitä kaupustelemaan, heti kun pysähtyi jonnekin esimerkiksi Hanoissa.

Tiedätkö sinä mitään paikkaa, mistä ei saisi jotakin munkintapaisia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!