tiistai 2. toukokuuta 2023

2 x luomukasvoöljy

Minä en ole mikään luonnonkosmetiikan suuri ystävä, koska työssäni olen joutunut painiskelemaan semisynteettisten molekyylien kanssa, ja tiedän, kuinka epästabiileja ne voivat olla. Saatika, että puhuttaisiin ihan orgaanisista molekyyleistä tai tuotteista, jotka pitäisi jossakin muodossa saada säilymäänkin pullossa tai jossain pakkauksessa tai muodossa. 

En myöskään ole ikinä ollut ihoöljyjen ystävä, mutta nyt hankin kolme kokeiluuni. Kolmannesta lisää myöhemmin, nyt tämä juttu koskee päivänkakkaraöljyä ja vaniljaöljyä.


Näiden öljyjen valmistaja on ranskalainen Laboratoire du Haut-Ségala. 

Äkkipäältään ajattelisi, että ei vaniljassa, kuin ei päiväkakkaroissakaan itsessään ole öljyä. Ei niissä olekaan, ainakaan niin paljoa, että sitä pitäisi edes yrittää puristaa niistä ulos kuin oliiveista.

Vaniljaöljyn pohjana on runsaasti omega 6- ja 9-rasvahappoja sisältävä manteliöljy, joka pehmentää ihoa ja hiuksia hyvin. Se on myös hyvä liuskoittuvien kynsien ja repaleisten kynsinauhojen hoitaja. Tuoksu on vienon vaniljainen, ei varmaan liikaa edes tuoksuallergikoille. 

Tämä öljy sopii myös hyvin hierontaöljyksi ja se on erinomainen etenkin kuivalle iholle. Vaniljan merkityksestä voidaan olla montaa mieltä. Sitä sanotaan hyväksi antioksidantiksi, mutta kunnon tutkimuksia ei pienellä selaamisella löytynyt. Saattaahan se kuitenkin antioksidanttista olla, monet kasvithan ovat.


Tuota vaniljaöljyä taitaa saada Suomestakin, mutta en muista tätä päivänkakkaraöljyä nähneeni. 

Tässä öljyssä on päivänkakkarat (Bellis perennis) on maseroitu auringonkukkaöljyyn. 

Jostakin luin, että päivänkakkarat sisältävät suhteellisen suuren määrän arbutiinia joka kosmetiikassa tunnetaan ihoa kirkastavana aineena, jonka sanotaan vaalentavan ja estävän hyperpigmentaatiota. Päivänkakkara on kuitenkin jokseensakin helposti allergisoiva (tämä pätee myös moniin muihin kasviuutteisiin, valitettavasti), joten siinä mielessä ehkä herkkäihoisten tulisi olla varovainen tämän öljyn kanssa.

Kuitenkin esimerkiksi päivänkakkaran lehtiä on käytetty kansanlääkinnässä haavojen parantamiseen ja niillä väitetään olevan antiseptisiä ominaisuuksia. Päivänkakkaran uutteen sanotaan olevan myös hedelmähappopitoista, mutta minä en osaa sanoa tämän öljyn happamuudesta yhtään mitään, eli sen ihoa kuorivista ominaisuuksista en tiedä. Toisekseen: alfahydroksihapothan (AHA) ovat vesiliukoisia.

Tämän öljyn sanotaan kiinteyttävän ihoa ja sopivan siksi etenkin ikääntyvälle iholle. Pakkauksessa tosin myös mainitaan, että se sopii kaikille ihotyypeille.

Öljyn mainitaan myös olevan hyvä esimerkiksi raskausarpien ehkäisyyn ja hoitoon ja se muuten tuoksuu hiukan vastaleikatulle ruoholle. Tuoksu ei ole mitenkään läpitunkeva.

Haut-Ségalan öljyt ovat ekosertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!