lauantai 3. joulukuuta 2011

Paljon matkailleita kalapuikkoja

Viimeisimmassa Anna-lehden numerossa (48/11, s. 18) on kalapuikkojen valmistuksesta. Me kai kaikki ajattelemme, etta kala pyydetaan Jaamerelta, se toimitetaan heti rannikolla kalanjalostamoihin, joissa siita tehdaan kalapuikkoja ja muita kalavalmisteita kiidatettavaksi valittomasti kauppoihin.

Ilmeisesti se ei ole nain. Artikkelin mukaan kala pakastetaan pyynnin jalkeen ja lennatetaan halvan tyovoiman maihin, kuten Kiinaan edelleenjalostusta varten. Taalla se vasta perataan sulattamisen jalkeen ja paloitellaan ynna valmistetaan muun muassa kalapuikoiksi.

Taman jalkeen se jaadytetaan uudelleen, lahetetaan Eurooppalaisille kalafirmoille pakattavaksi ja myytavaksi keskusliikkeille. Talloin valmiste siis on esimerkiksi norjalainen kalapuikko.

Missaan ei tietty mainita, paljonko kala on kuolemansa jalkeen reissannut ja mimmoisella hiilijalanjaljella. Siina sen halpuuden salaisuus, mutta itse maksaisin kylla kalapakasteistakin (joita tosin harvoin kaytan) hiukan enemman, jos samalla saisin olla varma, etta ne ovat ainakin miltei meresta suoraan poytaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!