Suomen TV:stä tuli mielenkiintoinen dokkari merien saastumisesta. Nyt oli puhetta muoveista. Kannattaa katsoa täältä, se on vielä 26 päivää katseltavissa (mutta vain Suomessa).
Asiasta on ollut ennenkin puhetta mediassa, mutta tämä oli taas hyvä pudotus maan pinnalle. Minunkin kaapistani löytyi ainakinyksi tällainen supersaastuttaja, jossa on pieniä muovipartikkeleita, joita ei saa jätevedestä puhdistettua pois mitenkään.
Hammastahnoista näitä kiillottavia partikkeleita löytyy myös, mutta niitä ei ole minun käyttämissäni merkeissä (sentään jotakin hyvääkin kaapissani).
Olen aina kammoksunut jotenkin muovisia astioita yms. Mieluummin käytän jotakin muuta. Muovista tulee vuosi vuodelta aina vain suurempi ongelma. Se ei hajoa, ja meristä löytyy kaloja ym., jotka ovat erehtyneet luulemaan muovinpalaa ruoaksi ja nielaisseet niitä. Parhaassa tapauksessa kala ei kuole siihen, mutta muovi pääsee näin ruokaketjuun.
On tietty hiukan vääri sanoa, ettei muovi hajoa, mutta käytännössä näin on, vaikkakin se pilkkoutuisi meriolosuhteissa molekyyleiksi saakka, ne ovat kuitenkin polymeerejä, jotka eivät sinne kuulu.
Myrkyllisiä, muovin valmistuksessa käytettäviä kemikaaleja liukenee vesiin. Jotkut näistä ovat hormonihäiritsijöitä, joilla on myös vaikutusta eläinkantoihin. On myös huomattu, että vedessa olevat hydrofobiset saasteet hakeutuvat ja kumuloituvat muovijätteen pinnoille monikertaistaen jätteen myrkyllisyyden. Vesissä tämä reaksio on pahempi kuin maalla.
Ravintoketjussa nämä hydrofobiset aineet kerääntyvät rasvakudokseen ja rikastuvat sitä mukaa, mitä ylemmäksi ravintoketjua mennään.
Myös tämä aspekti kannattaa pitää mielessä, kun ostaa kosmetiikka- tai hygieniatuotteita. Kannattaa myös katsoa tuo ohjelma ja vilkaista omaan kylppärin kaappiin. Minua tuo dokumentti ainakin hätkäytti, vaikka tästä aiheesta olen ennemminkin tässä blogissa kirjoitellut.
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Jos aloitetaan hammastahnasta, eikös aikanaan puhuttu triklosaanin haittavaikutuksista? Vieläkin katsellessani hammastahnoja sitä on ns. sensitive malleissa. Myöskin tuotetta on deodoranteissa yms. kosmetiikka tuotteissa. Muistaakseni tuotteen haittavaikutuksiin kuului mm. lisääntymishäiriöt..
VastaaPoistaMuovithan ovat oikeasti aika pahoja, olen katsellut jo kauan miksi ihmeessä muovista pitää valmistaa esim. kertakäyttöastioita ja miksi ihmeessä joka purkki ja purnukka pitää olla aina ns. täysin pakattu, miksi ei voi myydä sitä täyttöpakkausta... Minusta täyttöpakkausten valmistus lähes joka tuotteesta pitäisi olla pakkollinen. Jenkeissähän tekevät maissista muovia, lupasivat sen olevan ns. sulava tavara, jota käytetään esim. ruokapakkauksissa.
Näissä myrkyissä ja lisäaineissa on syy miksi olen vähentänyt kosmetiikka varastoja (sen lisäksi, että saan jonkinlaisia ihoreaktioita joistain tuotteista) Vielä jonain päivänä mahdun kahteen hyllyyn tavaroineni ;) enkä ole viherpiipertäjä, mutta kaiketi meidän pitäisi jättää elettävä maapallo jälkeläisille.
Ja tiedän ettei yksi kuluttaja vaikuta paljoa, mutta... jonkun kysyessä miksi kierrätän, kompostoin yms. voin kertoa syyn ja ehkä kirvoitan edes keskustelua.
-nina-
Triklosaani - tosiaan. Se on antibakteerinen aine, joka torjuu hyvin ientulehdusta, siksi sitä on hammastahnoissa. Eläinkokeissa se on todettu hormonihäiritsijäksi, mutta asiaa tutkitaan edelleen, sillä aina eläinkokeiden löydökset eivät ole sovellettavissa ihmisiin.
VastaaPoistaYhtäkaikki, koska triklosaania voi olla vaatekankaissa, lasten leluissa, laminaattilattioissa, matoissa, huonekaluissa ja oikeastaan melkein missä vaan - etenkin hygieniatuotteissa, kuten deodorantit ja suihkusaippuat - olen sitä mieltä, että liika on aina liikaa, oli se mitä hyvänsä. Triklosaani läpäisee ihon ja joutuu verenkiertoon.
Mutta: Triklosaani ei ilmeisestikään koskaan täysin häviä luonnosta, ja osin siitä muodostuu dioksiinia, mikä ei sekään ole kovin ilahduttava aine maailman vesissä.
Olen ihan samaa mieltä noista pakkauksista. Mieluiten hakisin maidonkin vanhanajan hinkillä kaupasta, jos se olisi mahdollista. Tämä nykyinen roskan määrä on todella kauhistuttava.