Tällaista termiä en ole itse asiassa kosmetiikkapakkauksissa ikinä vielä nähnyt. Luomu- tai bio -merkintöjä tosin käytetään aika löyhällä kädellä, vaikka tuote sinällään ei kokonaisuudessaan sellaisista raaka-aineista tehty olisikaan.
Listaanpa hiukan tähän asioita, joita pitäisi eettisyyttä arvostavan kuluttajan miettiä ostaessaan kosmetiikkaa (tai vaikka pesuaineita):
- ei tutkittu eläinkokein
- reilun kaupan raaka-aineita sisältävä
- täysin tai suurimmaksi osaksi orgaaninen, luomu
- pakkauksessa käytetty vain tarvittava määrä materiaalia, ei monia kerroksia
- pakkaus kierrätyskelpoisesta materiaalista, biohajoava
- pakkaus tehty kierrätysmateriaalista
- täyttöpakkauksia tarjolla, alkuperäinen pakkaus ja siihen liittyvät tarvikkeet useaan kertaan käytettäviä
- luonnollisia aineita sisältävä (esim. villinä kasvavia, ei-uhanalaisia)
- raaka-aineet hankittu globaalisti jolloin tuetaan maailman eri kulttuureja
Lisäksi raaka-aineen viljely ei saisi tuhota luontoa. Hyvä esimerkki tästä on palmuöljy, joka on edullinen raaka-aine shampoisiin, hoitoaineisiin, saippuoihin, muuhun kosmetiikkaan ja ruoanlaittoon. Öljypalmu kasvaa luonnonvaraisena trooppisessa ilmastossa, mutta sen suuren menekin takia esimerkiksi Indonesiassa ja Malesiassa on raivattu suuria alueita luonnonvaraista sademetsää palmuistutuksille.
Öljypalmufarmi, joka joskus oli sademetsää. |
Sademetsien raivaaminen vaikuttaa niiden eläin- ja kasvikantaan, ja loppujen lopuksi jopa ihmisten elämään, kun pienet kylät jäävät mansiirtokoneiden ja tulevien farmien alle. Näillä farmeilla käytetään myös vesiä pilaavia kemikaaleja.
Kirjoittelin täällä aiemmin petrokemian tuotteista kosmetiikassa. Nouseva öljyn hinta on todennäköisesti pääasia, miksi monet kosmetiikkavalmistajat ovat siirtyneet käyttämään "vihreämpiä" ja uusiutuvampia luonnonvaroja, siis kasveja kosmetiikan raaka-aineiksi. Kasviperäisillä raaka-aineilla on myös pienempi "ekologinen jalanjälki" kuin petrokemian tuotteilla.
Mutta.... Miten käy pitkällä aikavälillä? Ruoan tuottamiseen raivattuja peltoja muutetaan biopolttoaineen ja kosmetiikan raaka-aineiden viljelyyn, ja kuitenkin suuri osa maapallon väestöstä näkee nälkää. Ruoan hinta nousee ja nousee, sen on varmaankin jokainen havainnut.
Entäs sitten värikosmetiikka? Omistatko puutereita, luomivärejä tms., joissa on pieniä kimallehiukkasia eli micaa. Mica on luonnontuote, silikaattimineraali, jota saadaan maaperästä. Esimerkiksi Intiassa käytetään lapsia sen louhimiseen, sillä pienikokoiset lapset eivät tarvitse isoja tunneleita.
Micaa esiintyy usein maaperässä, jossa on raskasmetalleja, kuten lyijyä ja elohopeaa, eikä lapsilla varmaankaan ole niissä oloissa pölysuojia kasvoillaan. Ei kovinkaan eettistä, sillä ne lapset eivät varmaankaan ole siellä omasta halustaan.
Niin, kaikki ei ole niin yksioikoista, ja asioilla on puolensa, joskin jotkin asiat ovat jo itsetäänselvyyksiä, kuten vaatimus eläinkokeiden poistamisesta. Jokainen voi testata eettisyytensä käyttämänsä orjatyövoiman määrän mukaan täällä. Testi on oikeastaan aikamoinen silmienavaaja, ja hauskasti toteutettu. Kokeilkaas!
HUOMATKAA UUSI KYSELY OIKEASSA YLÄNURKASSA!
Testi oli jännä... tulos oli yllättävä vaikken itse kannatta lapsityövoimaa, mutta totuushan on monet päivittäistavarat tehdään halpatyövoiman maissa, kuten vaatteet, astiat ja komponentit asioihin joita sitten kootaan EU:ssa tai US:ssa, vaikka totuus on yli puolet (prosenttiluku voi tosi korkeakin)tehdään halpatyövoimana.
VastaaPoistaMinulla on noussut karsastus ulkomaisia luomu/orgaanisia tuotteitta kohtaan, niiden rahtikuljetukset Suomeen ovat todella korkeat + polttoaineen kulutus ja totuus kun kuitenkin on ettei pelkkä luomutuotanto elättäisi maapallon väestöä, siihen tarvitaan jonkinlaista tehotuotantoa. Kotimaiset tavalliset vihannekset asettunevat johonkin välimaastoon ulkolaisten tehotuotettujen ja luomujen kanssa.
Näistä pakkauksistahan oli jo puhetta aiemmin :) Eli tiedät kantani näihin. Mutta monesti on nykyään osunut käteen tuote joka on tehty ns. naistyövoimana jossain osuuskunnassa, jos naiset saavat työstään rahaa on pienillä tytöillä edes pieni mahdollisuus koulutukseen...
Jokunen vuosi sitten esitettiin Penn & Tellereitä öisin ja minä kun en saanut unta katsoin niitä, rääväsuut olivat joskus minusta ihan metsässä, kuten myös vieraat. Mutta siellä oli yksi jakso (tosin en ollut aivan 100% samaa mieltä heidän kanssa) jossa kerrottiin halpatyövoimasta ja lapsityövoimasta ja miten se kuuluu jokaisen maan kehityskaareen matkalla teollisuuten. Ja tässä vaiheessa kun tarkastellaan Suomenkin historiaa, sieltä löytyy kumpaakin... kuten myös muista maista. Olen kylläkin sitä mieltä etteivät sellaiset työolot kuulu nykypäivään...
Mutta taidan miettiä toisen kerran seuraavalla kerralla pariin kertaan kumman vaatteen ostan, sen luomupuuvillaisen paidan vai sen halvan t-paidan...
-nina-
"Kysymyksenä nyt teille, lukijani, kuinka monelle teistä ostamanne kosmetiikan pitää olla eettisten arvojen mukaan valmistettua aina raaka-aineista lähtien?"
VastaaPoistaMonta vuotta olin tarkka siitä että ostin vain tuotteita, joita ei ole testattu eläinkokeilla. Nyt en ole enää yhtä aktiivisesti sitä tsekkaillut. En ole ollenkaan perehtynyt mm. pakkausmateriaaleihin enkä ainesosaluetteloihin. Sovellan kosmetiikkaan samaa yksinkertaista periaatetta kuin muuhunkin kuluttamiseen, eli ostan mahdollisimman vähän. Joskus olen kyllä ihan hyvällä mielellä tuhlannut kotimaiseen luonnonkosmetiikkaan ruohonjuuressa, ja ajatellut että siinä tulee ostamalla tuettua hyvää asiaa. Kosmetiikka ei kuulu mielenkiintoni kohteisiin, joten on helppo olla ostamatta (tosin kosmetiikka-aiheisia juttujasi on kyllä kiva lukea).
Sitten kun jatkat nettiostosopasta, niin toivottavasti kirjoitat myös mistä kantsii tilata ruoka-aineita, ja mitkä ovat omia lemppareitasi!
Kyllä, ruoka-aineistakin tulee postauksensa. Haudon vaan nyt hiukan näitä suurimpia aihe-alueita, kuten ruokaa, kosmetiikkaa ja vaateostoksia.
VastaaPoista