Paketissa oli vielä tuollainen nokkosen näköinen kasvinoksa. Erillisessä kuvassa yrtti näyttää ihan yhtälailla nokkoselta, tai sen sukulaiselta.
Kuukkelin ja kääntäjän yhteistyöllä yrtti paljastui lippiaksi, joka myös sitruunaverbenana tunnetaan (Lippia citriodora eli Aloysia triphylla). Rakkaalla lapsella on monta nimeä...
Taimia näkyy saavan suomalaisistakin puutarhamyymälöistä, joten teenpä viikolla johonkin taimitarhalle tarkastusiskun, sillä nyt olisi taas pitkästä aikaa kiva laittaa keittiön ikkunalle yrttejä kasvamaan.
Pieni lisäkuukkelointi kertoo lippian olevan sitruunanmakuisten yrttien kuningatar (hetkinen, mihin jäi citronella eli sitruunaruoho....?), joka sopii maustamaan juomia, jälkiruokia ja sekä liha- että kalaruokia. Yrtti sopii hyvin kuivattavaksi ja käytettäväksi teehen sekoitettuna tai haudutettavana sellaisenaan (tässä minun versiossani ei ole "oikeaa teetä", vain tätä verbenaa).
Sitrunaverbenaa on käytetty jo satoja vuosia käytetty lääkkeenomaisena yrttinä etenkin Etelä-Amerikassa. Sen on havaittu lievittävän kuumetta ja tulehduskipuja. Siitä on myös mainintoja yleisestikin kivunlievittäjänä.
Se on antibakteerinen ja lievittää myös stressiä ja auttaa saamaan unen päästä kiinni, jos esimerkiksi siitä tehtyä teetä juo iltaisin. Sen sanotaan myös helpottavan astmaa.
Sitruunaverbenaa käytetään myös erilaisissa ruoansulatusongelmissa, koska sen on havaittu nopeuttavan ruoansulatusta ja hillitsevän suoliston spasmeja ja ilmavaivoja.
Mutta mikä mielenkiintoisinta, esimerkiksi sitruunaverbenateen jatkuva käyttö pitää suoliston hiivan (candida albicans) kurissa, eikä hiiva pääse villiintymään siellä eikä muuallakaan kehossa.
Menenpä tästä keittelemään pannullisen iltapuhteiden lomaan.
Sitruunaverbenan taimi. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!