perjantai 3. toukokuuta 2013

Flunssassa ja piri-piristä sen hoidossa

Flunssa äityi siis aika pahaksi ja kehittyi sitten keuhkoputkentulehdukseksi saakka. Rohisevat keuhkot pitävät aikamoista ääntä, joka jopa haittaa nukkumista. Olenkoittanut ottaa iisisti ja olla sen verran jalkeilla, että keuhkot pääsevat tuulettumaan, vaarallinen keuhkokuume kehittyy usein juuri petipotilailla.

Siis lepoa, kuumia kylpyjä ja paljon piri-piriä! Matkalaukussani on jo jonkin aikaa kulkenut Lushin bath bomb (kylpypommi?), joka nyt pääsi käyttöön.

Merkillisiä yrttejä tms. siitä irtosi siivoojan iloksi. Yritin kyllä itse siivota suurimman osan pois, mutta osa tarttui ammeen reunaan kuin takiaiset tyhjennyksen jälkeen. Oikeassa alalaidassa kelluu muhkea pesuruusuke.

Mitäköhän virkaa noilla kylpypommeilla oikein on? Kyllä minä niitä käytän, mutta silkan huvin vuoksi.  Kylpyöljyt kyllä ymmärrän, sillä niistä jää iholle jotakin, mutta ilmeisimmin nämä pommit ovat vaan huvin vuoksi?

Ruoka täällä ei saa minua hyppimään kattoon, mutta flunssaiselle hyväksi on piri-pirin laaja käyttö. Piri-piri on väkevä "pippuri" (itse asiassa se on jonkin sortin linnunsilmächili), jonka portugalilaiset veivät heti Kolumbuksen löydettyä uuden maailman kaikkiin siirtomaihinsa Afrikkaan. Nykyään niistä on eri Afrikan maissa erilaisia variaatioita, ja varsinkin Afrikan länsiosissa sitä kasvatetaan ahkerasti. Kukapa ei olisi käynyt esimerkiksi Marokossa ja Tunisiassa ilman siihen törmäämistä.


Kuivattua piri-piriä.

Vaikka tätä maustetta ei pystykään ihan teollisia määriä syömään, niin yleisesti voi todeta, että kaikissa chileissä kuten paprikoissakin on suuri määrä C-vitamiinia, provitamiini A:ta, suurin osa B-vitamiineistäkin on edustettuna, etenkin B6. kaliumia, magnesiumia ja rautaa.

Chilit myös sisältävät kapsaisiinia, joka auttaa ruoansulatuksessa, toimii kipulääkkeenä ja edistää kehon rasvanpolttoa. Kapsaisiini auttaa myös ruokien säilymisessä ja se myös saattaa estää ns. turistiripulia ja suojata mahahaavalta (sopivina annoksina jälkimmäisessä tapauksessa).

MUTTA: Mikä tärkeintä, piri-piri lievittää nuhan symptomaattisia oireita (kukapa ei olisi huomannut tulisen ruoan ensin avaavan nokan ja sitten saavan sen juoksmaan) ja sisäisesti käytettynä sen pitäisi myös ohentaa nenän ja keuhkoputkien limaa siten, että niistäminen ja yskiminen (liman poisto ja poistuminen) on helpompaa.


Luonnon helmassa kasvanutta pihviä ja vihanneksia.

Todella hyvää mustekalaa, mutta mitä nuo peruna ja riisi tekevät lautasellani?

Flan, vai mikä lienee maitovanukas. Hyvää kuitenkin oli.

Pientä iltapurtavaa paikallisten juustojen muodossa. Ohessa guavamarmeladia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!