maanantai 20. toukokuuta 2013

Ylläri kanassa

Tuskin on hevosenlihakohu mennyt ohitse, kun maailmalla jo kohistaan arsenikista, jota on löytynyt kananlihasta. Hui, onneksi en kovinkaan pidä kanasta, joten syön sitä todella harvoin.

Luin jo tästä jostain terveyspalstalta viikko sitten, mutta nyt siitä näkyy olevan kirjoituksia muussakin mediassa.

En tiedä, miten Suomessa, mutta tehokasvatettu kananpoikahan on sama asia kuin broileri, ja luulen, etteivät tehostetut kasvatusmenetelmät paljoa poikkea maailmalla käytetyistä. Voin tietty olla väärässäkin.
Koko jupakka alkoi siitä, kun pari tutkijaa oli aikonut tutkia kanoissa olevia antibioottijäämiä. Koska muiden aineiden testaaminen samaan syssyyn ei olsi maksanut juurikaan enempää kuin pelkkien antibioottien testaus, tutkijat päättivät ottaa koko analyysipatterin kerralla.

Kemikaalit ja lääkkeet aineet kumuloituvat kanojen höyhenruotoihin, ihan kuten ihmisillä hiuksiin tai kynsiin. Höyhenistä tehtyä jauhoa tutkimalla eräässä tutkimuksessa selvisi, että näytteet yleisestiottaen sisälsivät jäänteitä fluorokinoloneista, joiden käyttö hyötyeläimillä, kuten kanoilla on kielletty, koska niiden avulla voi kehittyä antibioottiresistenttejä bakteerikantoja.

Samassa tutkimuksessa havaittiin, että kolmannes näytteistä sisälsi jäämiä antihistamiineista. Suurimmassa osassa näytteistä oli myös jäämiä kipulääkkeistä. Etenkin Kiinasta tuoduissa näytteissä oli jäämiä masennuslääke fluoksetiinista. Oletettavasti nämä ovat aineita, joita käytetään kurjissa oloissa kasvavien häkkibroilereitten stressin alentamiseen ja rauhoittamiseen, sillä stressaantuneen kanan liha on sitkeää.

Samaten sulkajauheesta löytyi jäämiä kofeiinista. Jotkut kasvattajat syöttävät kanoilleen kahvinporoja ja vihreää teetä että kanat pysyisivät mahdollisimman kauan valveilla ja söisivät koko ajan, jotta ne kasvaisivat mahdollisimman nopeasti. Niin, me kaikkihan tiedämme, että tehokasvatettu kana todellakin kasvaa niin nopeasti, etteivät koivet pysy perässä ja jalat eivät sitten kannakaan broilerin painoa vaan voivat katketa.

Entäs sitten se arsenikki? Niin, tehotuotetuille kanoille annetaan Roxarsone-nimistä ainetta, joka on syypää arsenikkijäämiin. Arsenikki on aine, jota syötetään myös sioille, jotta liha pysyisi kauniin punertavana. Arsenikki myös vähentää infektioita.

Väitetään, etteivät nämä jäämät ole ihmisille vaarallisia, eikä esim. arsenikin syöttäminen ole vaarallista eläimillekään. Mutta: on kuitenkin todettu, että jossain määrin arsenikki saattaa kerääntyä eläimen maksaan. Ja mehän syömme niitä maksoja.

Mitä arsenikki sitten suurempina määrinä voi aiheuttaa? Yleisimmät oireet ovat pahoinvointi, vatsakivut, ripuli, sydämen rytmihäiriöt, henkisen kapasiteetin alentuminen, elinten toiminnan häiriöt ja syöpä.

Pahinta on, että eläinten tuottajat syöttävät kanoille standardoitua rehua, eivätkä yleensä itsekään tiedä rehun koostumusta tarkkaan.

Taidan itse pysyä edlleen kanattomassa ruokavaliossa, mutta mielessäni herää kysymys, onko kananmunissa sitten vastaavasti myös löydettävissä jotakin jäämiä?

3 kommenttia:

 1. Kaiketi Roxarsone on EU:n ulkopuolella käytetty (lue US) mutta mistä näitä tietää. Tosiasiahan se on, jos menisi katsomaan kasvattamoa jossa broileria kasvatetaan, vähäksi aikaa voisi jäädä syömättä. Tilaa on todella vähän liikkua loppua vaiheessa.

  No munat ja broilerithan eivät toisiaan kohtaa, broilerit kun ovat kokonaan toisissa tiloissa. Ystävät amerikoissa ovat ihan kauhusta kankeana, kun kerroin maistelevani pikkuleipätaikinoita (salmonella on suuri riski siellä)

  Maksaahan en syö, johtuen lapsuuden karvaista kokemuksista, tosin henkinen tila taitaa olla valmiiksi jo alhainen ;)

  Niin siitä tehokasvatuksesta, Suomessa kasvatetaan n 35 vrk tipuja broileriksi....

  -nina-

  VastaaPoista
 2. Aloin vaan ajatella, että mitä siinä munivien kanojen rehussa mahtaa olla.... Mielikuvitus alkaa laukata....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalaa... eläinten rehussa on paljon kalaa, toki on siinä muutakin ainesosia. Rehutehtaan läheisyyteen tullessa tietää missä on, siellä leijuu sellainen pullantuoksu ;) Ihmiset jotka kuljettavat raaka-aineita ja valmista rehua, tosin kiroavat tehtaan ominaisaromit :D

   -nina-

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!