tiistai 1. elokuuta 2017

Hyvää kansallispäivää, Sveitsi!

Kaikki loppuu aikanaan, kuten minun kymmenen päivän kesälomani ja istun tässä Helsinki-Vantaan businessloungessa matkalla taas kotiinpäin kuumaan Baseliin. Olinkin Suomessa juuri sopivalla viikolla: Suuret purjelaivat ja Europeade-tanssifestivaali!
Sveitsin kansallispäivä on ilmeisimmin suuri juhla, sillä juhliminen on aloitettu jo perjantaina. Tiistai, siis tänään on yleinen vapaapäivä, ja useat firmat pitävät offiisinsa kiinni sitä edeltävänä maanantaina, jolloin työntekijät saavat ylimääräisen vapaan. Näitä kutsutaan bridging day'ksi ja mm. Roche antaa työntekijöilleen 5 ja puoli ylimääräistä vapaapäivää vuodessa näitten bridging day'jen takia.

Hyvissä ajoin ennen kansallispäivää ilmestyy kauppoihin ja etenkin leipomoihin kaikkea kansallishenkistä rekvisiittaa, kuten yllä leivistä tehdyt alpit lähileipomoni ikkunassa - tai ruokakauppani myymä kakku.

Lähdin hiukan ajoissa tänään, ellei tungos Baselissa jokirannassa ole ihan sietämätön, ajattelin mennä katsomaan ilotulitusta, johoin kansallispäivä huipentuu.

2 kommenttia:

 1. Eri maiden vapaapäivä- ja juhlapäiväkäytännöt on mielenkiintoisia. Olen poikani kautta tutustunut eri maiden käytäntöihin, kun hän asunut viimeiset noin 10 vuotta ulkomailla, tällä hetkellä Puolassa. Eräässä Aasian maassa Naistenpäivä on vapaapäivä, samaten juhlittiin Miesten ja sotilaiden päivää, mutta en nyt äkkiseltään muista oliko sekin vapaapäivä. Ehkä;)
  Eikös Sveitsi vietä nyt jotain yli 700-vuotispäivää vai meneekö ihan metsään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, tämä olikin kimurantimpi kysymys.

   "Vuonna 1291 kolme metsäseutua, Uri, Schwyz ja Unterwalden solmivat valaliiton ja yhdistivät voimansa taistelussa Habsburg-sukua vastaan. Valaliiton perustamispäivänä pidetään perinteisesti 1. elokuuta 1291, jota vietetään Sveitsin kansallispäivänä."

   Näin kertoo Wikipedia, joka myöskin mainitsee Sveitsillä olevan presidentin, mikä ei pidä paikkaansa, on vain valtaa pitävän seitsenhenkisen neuvoston puheenjohtaja. Tsydeemistä kerroin aiemmin eräässä postauksessa.

   Vietetäänhän entisissä sosialistisissa maissa naistenpäivää, esim. Kiinassa Poikien Päivää jne. Erikoisia juttuja.

   Mainita täytyy myös muistaakseni äitienpäivää edeltävänä lauantaina vietettävä Lapsettomien Päivä.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!