lauantai 24. maaliskuuta 2018

Sveitsiläiset, byrokratia, paperihommat ja muutto, osa II

Noniin, viurutus jatkuu. Minulla on muuten ollut naapurina latvialainen oopperatähtönen, Asmik Grigorian, jo muutaman kuukauden taaperonsa kanssa. Tämä rakennus on businessihmisten käytössä, joten tuollainen pieni lapsi on näissä pikkuasunnoissa harvinaisuus.

En pidä yhtään siitä, että taapero metelöi iltamyöhälläkin, mutta minkäs sille voi. Heillä on tosin omituinen tapa hengailla oveni takana porrastasanteella, mikä on mielestäni aika erikoista ja jopa epämiellyttävää, sillä sieltä se meteli vasta kuuluukin.

Marketin leivätkin ovat saaneet pääsiäispupun hahmon.

Niin, tästä Sveitsistä muuttamisesta. Se deregistrationpaperi sitten tuli kuitenkin postissa ja sain sairausvakuutukseni irtisanottua Swicasta. Toivottavasti eivät enää laskuta ensi kuuta, sillä silloin olen jo Suomen sosiaaliturvan parissa. Vielä pitäisi hoitaa osoitteenmuutos ja säästösuunnitelmani muutos, Suomessa ei ole ainakaan toistaiseksi varaa laittaa syrjään tonnia kuussa.

Ja sitten verot! Täällä veroilmoituksen  - tai tax returns, kuten termi vapaasti kääntäen kuuluu  - jättöaika on maaliskuun loppu, joskin lykkäystä saa pyynnöstä (ja kas kummaa, ilmaiseksi) aina syyskuuhun saakka.

Veroilmoitusta ei periaatteessa kenenkään lyhytaikaisen oleskelulupa L:n haltijan tarvitsisi täyttää, sillä meiltä (ja minulla siis on ollut L Permit koko ajan, koska työsopimusta on jatkettu pätkittäin) peritään niin kantonin kuin liittovaltion vero on the source, eli suomalaiseen tapaan suoraan palkasta.

Minä kuitenkin sain veropaperit heti eka vuonna ja mitään sen kummemmin ajattelematta palautin ne palkkatodistuksen kera. Tulos: Vuoden 2016 verotus valmistui vasta viime viikolla ja sain liki 2700 CHF:n maksulapun, jonka eräpäivä on jo huhtikuun puolessa välissä.

Hankin työnantajalta erillisen pidätystodistuksen ja laitoin sen, sekä kopion L Permitistä + saatekirjeen verotoimistoon ja katsotaan, tuleeko sieltä korjausta. Viime vuoden veropaperit vein veroneuvojalle, jollainen täällä pitää näköjään jokaisella olla. Hän tekee veroilmoitukseni ja kokeillaan nyt sitten saako Suomen asuntoni (joka siis on ollut ihan tyhjillään) maintenance feet vähennyksiin. Täällä sitten pitää vielä ilmoittaa omaisuuskin, mikä on hiukan hankalaa, sillä asuntoni olen ostanut 1990 ja markka-aikaan, sekä minulla on maata, jonka arvosta ei ole mitään käsitystä, sekä eläkesäästöjä.

Kaiken huippu oli, kun olin saanut deregisteröintini suoritettua, tuli eilen heti liki 7000 CHF:n maksulappu liittovaltion verosta vuodelle 2017! Etten nyt suinkaan livistä maasta maksamatta!

Eikä siis 2017 veroilmoituksen deadline ole vielä ainakaan viikkoon! Melkoisia ahnureita tämä porukka! Vuonna 2017 siis minulla on edelleen ollut L Permit ja verot on otettu heti palkasta!

Taisin jo aiemmin kertoa vuokranantajastani, joka yrittää veloittaa milloin mitäkin. Saapa nähdä, millainen lasku tulee, kun pois muutan. Jokainen raapaisu lattiassa varmaan maksaa vähintään 300 CHF...

Meillä oli pieni takatalvi viikko sitten, kesti onneksi vain kolmisen päivää. Nyt on noin +15 C ja aurinko paistaa. Kuvassa Spalentor tässä naapurissani.

Aeschenplatz työpaikkani kupeessa töihin mennessä viime maanantaina..

Minulta hajosi jääkaappi viime vuonna ja sitä ihmetellessäni horjahdin vahingossa jääboxin luukkuun, ja siitä meni sarana. Lasku oli liki 400 CHF (100 CHF on noin 86 EUR, onneksi oli kotivakuutus, jonka omavastuu on 200 CHF).

Sitten viime syksynä kävi niin, että alakerran pesutuvalla vaatteeni jäivät jumiin pesukoneeseen, ja onnettomuudekseni ne olivat siellä pari päivää, koska olin lähdössä reissuun pyykinpesun jälkeen. Joku oli sillä välin vääntänyt luukun kahvan rikki, ja siitä yritettiin minulta veloittaa muistaakseni liki 600 CHF!!! Sen laskun maksamisesta onneksi pääsin uhattuani lopulta antaa jutun poliisin tutkittavaksi! Vuokranantajan mielestä minä olin ilman muuta syyllinen, koska siellä eivät kaikki pesukoneet olleet käytössä sinä aamuna kun se korjattiin. Muistutin, että ne pyykit olivat lojuneet siellä kaksi vuorokautta, eli viikonlopun yli, ja että olin itse poissa, eikä vuokranantajan taholta viikonloppuna ryhdytty toimiin, vaikka ilmoitin asiasta.

Että sellaista tällä kertaa. Verojen lisäksi eniten ihmetyttää tuo sairausvakuutusmaksun irtisanominen. Ihan kuin täällä kukaan edes ajattelisi irtisanoa sen huvikseen, sillä jos jotakin sattuu, olet omillasi ja hoitoon menisi todellakin koko omaisuus.

On se vaan Suomessa niin helppoa, kuten myös monessa muussa maassa, vaan ei täällä 😏

2 kommenttia:

  1. Oho, onpa erikoista!Niin juu, kyllä Suomessa ehkä asiat voi sujua paremmin paitsi,joskus taas ei ,jos oot epäonninen ja jotain yllättävää tapahtuu.Muutatko sä siis Suomeen nyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tarkoitus olisi, elleivät pidätä mua rajalla :D

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!