lauantai 16. tammikuuta 2016

Laktoferriini ihon ja kehon hoidossa

Jokin aika takaperin osui silmiini apteekissa Bactosan-paketti, ja hetken mielijohteesta ostin sen kokeiltavaksi. Olen joskus syönyt sitä kuurin, kun naamaan pukkasi epämääräisiä finnejä, mutta siitä on aikaa.


Bactosanin vaikuttava aine on laktoferriini, jota luontaisesti esiintyy äidin-, lehmän- ja tammanmaidossa. Se on proteiini joka on välttämätön lasten kehityksessä, mutta joka myös auttaa moniin infektio- ja autoimmuunisairauksiin toimimalla luonnollisena antibioottina (tai pitäisi sanoa mikrobilääkkeenä), sitoutumalla rautaan.

Laktoferriini myös vahvistaa immuniteettia ja ehkäisee joitakin suolistosairauksia, jotka aiheuttavat ripulia. Sen on myös todettu auttavan akneen.

Laktoferriini osallistuu myös ihon oman, luonnollisen hyaluronihapon synteesiin stimuloimalla sitä. Tämä on hyväksi niin iholle, kuin ulkoiselle nuorekkaalle iholle ja muille kudoksille, sillä kaikessa kudoksessa on hyaluronihappoa, jota tarvitaan kollageenisynteesiin. Laktoferriini siis myös nopeuttaa haavojen paranemista ja yleistä toipumista esimerkiksi leikkausten jälkeen.

Pienimolekyylinen kukonhelttauute on hyaluronihappopitoista, ja monelle nivelvaivaiselle ovatkin tuttuja nivelensisäiset injektiot sillä. Vaihtoehtoisena, tai lisähoitona laktoferriinilisä voi olla hyväksi esimerkiksi autoimmuunisairauksien, kuten reuman ja artroosin yhteydessä, koska se jo itsessään kiihdyttää niveliä voitelevan hyaluronihapon muodostusta. Laktoferriiniä ei välttämättä tarvitse hankkia kapseleina, vaan sitä saa myös urheilijoiden käyttämistä heraproteiinivalmisteista tai ternimaidosta.

Vanhemmille ihmisille, varsinkin naisille laktoferriinin saanti voi olla tärkeää, sillä se ehkäisee luukatoa. Luuleikkausten (kuten tämä minun koipeni) jälkeen lisä voi olla paikallaan, sillä luun kasvu nopeutuu sen avulla (nyt tulikin hyvään saumaan tämäkin paketillinen Bactosania!). Vanhemmilla ihmisillä maitotuotteiden käyttö on hyväksi, mutta vanhemmiten ruoansulatus voi toimia heikommin ja ravinteiden imeytyminen saattaa olla heikentynyt, jolloin laktoferriinin  saanti pitäisi turvata.

iHerb.com myy laktoferriinituotteita suhteellisen edullisesti, tässä linkki.

1 kommentti:

  1. Mulla onkin näitä kokeilussa en vaan oo ehtiny viel blogiin kirjotella

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!