lauantai 20. heinäkuuta 2013

Allit pois!

Joku kyseli minulta tässä taannoin, millä saa kotikonstein käsivarret timmimpään kuntoon. Esitin kysymykseni salilla ja kerään tähän muutamia ohjeita.

Kuulin, että yksi nykypäivän kuumimmista kauneusleikkausten aiheista ovat juuri nämä "allit", joille presidentti J.K. Paasikiven vaimo Alli on antanut nimensä. Rouva tunnettiin tyylikkäänä naisena, joka rakasti hihattomia asuja, mutta vaati aina linnassa otetut kuvat retusoitaviksi allien osalta. Ilmeisimmin rouvalla ei ollut kuntosalia käytettävissään. Niin, eikä tämä ole yksinomaan naisten ongelma.

Mutta onnistuu se kotikonsteinkin, niitten höllyvien allien kiinteytys, vaikkakin allien koko riippuu myös perintötekijöistä. Olen joskus nähnyt hyvinkin komeita hyllyviä pusseja hoikillakin naisilla, ja aina niille on sentään jotakin tehtävissä. Kudosten kiinteys on suoraan verrannollinen esimerkiksi kudosten hapenottokykyyn, joten aerobinen liikunta on aina hyödyllistä.


Liikunta myös voimistaa ihonesteiden eli lymfan kiertoa ja vähentää turvotuksia ja kuona-aineiden kertymistä kudoksiin. Myös niska-hartia -alueen jännitykset saattavat lisätä turvotusta alleissa, joten hieronta ja lymfaterapia auttavat myös siinä asiassa.

Mitä tulee jumppaamiseen, Iltalehden Kuntotohtori antaa seuraavanlaisia neuvoja:

Käsipainolla niskan takaa kyynärvarren ojennus kohti kattoa
- Pidä liike tasaisen rauhallisena.
- Olkapää ei liiku ollenkaan.
- Ainut liikkuva nivel on kyynärpää.
Etunojapunnerrus
- Aloita seisten punnerrukset seinää vasten.
- Voimien riittäessä lattialla polvillaan punnerrukset.
- Raskain vaihtoehto lattialla punnerrukset jalkaterien varassa.
- Pitämällä kädet lähellä toisiaan saat liikkeen kohdistumaan erityisesti ojentajalihaksiin.
Käsipainolla vartalo etunojassa kyynärvarren suoraksi ojennus taaksepäin eli kickback
- Jälleen rauhallinen liike.
- Ojennusvaiheessa käännä nyrkkiä hiven ulkokääntöön.
- Lähtötasossa kyynärnivel voi jäädä 90 asteen kulmaan.

Tee liikkeitä 12-15 toistoa ja sarjoja 3-4.

Tässä lisää vinkkejä.
Käsivarren lihasvoimat taitavat olla tätänykyä varsinkin toimistotyöläisellä aika heikot, ja sekin saa kudokset roikkumaan. Muistan kun joskus keskikoulussa meillä oli naispuolinen nuori jumpanope, jonka mielestä naisten tuli vähintää kyetä muutamaan leuanvetoon, mikä tietty ei tainnut silloinkaan keneltäkään meistä tytöistä onnistua. Kuinka moni nainen kykenee tähän nykyäänkään? En minä ainakaan (vielä), mutta toivon mukaan joskus.
Käsileikkaus viime talvena pisti miettimään lihaskuntoasioitakin uusiksi. Kun oikea käsi oli kuukausia käyttökelvoton, hupeni siitä se vähäinenkin lihasvoima kovin äkkiä. Eli olisi pitänyt jotenkin jumpata edes olkavartta, vaikka käsivarsi olikin mitä oli.
Jos lihasta aikoo kasvattaa, jotkut neuvovat tekemään lyhyitä sarjoja kunnon painoilla. Jos liikettä jaksaa tehdä 10 kertaa, silloin paino on liian kevyt. Pitkillä sarjoilla saa lähinnä kestävyyyttä lihakseen ja se lähinnä kiihdyttää lihaksen aineenvaihduntaa. Tosin tästäkin voi olla monta mieltä, tässä eräs tutkimus.
Jotkut taas jakavat alliongelmat kolmesta syystä johtuviksi, tässä lisätietoja ja selkeä video.
Olen huomannut, että monet treenaavat vain hauista ja ojentaja jää aikalailla huomiotta. Niinpä se paikka kipeytyikin oikein kunnolla ensimmäisen kerran kun sitä aloin treenata. Kotikonstein voi tehdä esim. dippausliikettä, jossa otat vaikka sängyn reunasta tukea käsien ollessa takanasi kehon leveydella. Sitten ihan kuin istuisit sängyn reunan ohi (pudotat siis takamuksesi käsien varassa matalammalle kuin sängyn reuna, sitten nostat käsillä siitä itsesi ylemmäksi). Muutama dippaus käsien varassa ja takaan, että tuntuu ja tulosta syntyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!