tiistai 16. heinäkuuta 2013

Vaarallisia nanopartikkeleita urheiluvaatteissa?

Nyt kun olen höpsähtänyt tähän kuntosalilla käymiseen, on pitänyt myös miettiä sopivia vaatteita sinne. Toistaiseksi olen kulkenut joogavaatteissa, mutta kun sitä pyykkiä pitäisi pestä joka päivä....eikä se ole oikein järkevää parin vaatekappaleen takia. Toisaalta ei myöskään ole kiva säilytellä pyykkikorissa hikisiä vaatteita.

Huomasin, että nykyään on myynnissä antibakteerisia ja "hajuttomia" urheiluvaatteita. Kaivelin hiukan asiaa lisää, sillä halusin selvittää, millä tavoin nämä vaatteet toimivat. Rodalen sivuilla oli infoa asiasta.

Tällaisissa vaatteissa on pienenpieniä hopeapartikkeleita, jotka luontaisesti tappavat bakteereita ja hometta. Kuulostaa muuten hyvältä, mutta nämä pikkuruiset partikkelit ovat irtaimenaan vaatteessa, ja peseytyvät siis pikkuhiljaa niistä pois. Ekalla pesulla niistä saattaa häipyä jopa 20-50% noista partikkeleista.

Environmental Science & Technology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nämä nanopartikkelit myös läpäisevät ihon hiotessa. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, onko sellainen haitallista, koska tämän metallin vaarallisia määriä kehossa ei ole tutkittu.

Nanopartikkeleina hopeaa on myös sadoissa muissa päivittäin käytössä olevissa tavaroissa aina leikkuulaudoista pyyhkeisiin. Hopeaa on tosin ei-nanomuotoisena käytetty lääkkeenomaisesti jo vuosisatoja, mutta nanopartikkelimuodossa sitä on tutkittu vain eläinkokein, joissa on todettu sen aiheuttavan vahinkoa keuhkojen, maksan ja munuaisten toiminnalle.

Hmmm. Ei ihan houkuttele ostamaan nanohopealla kyllästettyjä vaatteita. Mutta millä sitten hoitaa homma luomumpaan tyyliin? Rodalen sivuilla on tähänkin neuvoja:

1. Ennenkuin peset urheiluvaatteesi, ripottele niille ruokasoodaa ja anna soodan imeä haju ja tahrat noin tunnin ajan.

2. Rasvainen hiki voi kerääntyä vaatteisiin, jolloin se ei lähde pois tavallisin pesuainein. Lisää pesuveteen kupillinen valkoista viinietikkaa, joka saa rasvan lähtemään ja deodorisoi vaatteen. Toinen vaihtoehto on pestä vaatteet käsin shampoolla, joka on tehty poistamaan ihmisestä erittynyttä rasvaa.

3. Tasokuivata vaatteet auringossa ja ulkona. Raikas ilma hävittää hajut tehokkaasti.

Niin, pyykkääminen siis jatkuu edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!