keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Millä suojaudut hyttysiltä?

Hyttysmyrkyt ja peittävät vaatteet eivät ole ainoita tapoja suojautua hyttysiltä, ellei halua käyttää hyttysmyrkkyjä. Tässä muutamia vinkkejä.

Käytä tuuletinta. Ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen ilmavirta kun hyttyset pysyttelevät poissa. Tuuletin myös hajottaa pois hengistyksestä peräisin olevan hiilidioksidin ja viilentää kehon lämpötilaa, hyttyset kun ovat kovasti hiilidioksidin ja lämpimän vartalon perään.

Jos asuntosi ympärillä on seisovaa vettä, kuten sadevesiämpäreitä, peitä ne, etteivät hyttyset pääse lisääntymään niissä.

Soijaöljyn on todettu pitävän hyttyset poissa iholle siveltynä n. 7 tuntia. Vaikutusta voi parantaa sekoittamalla öljyyn muutama tippa sitronellan eteeristä öljyä tai geranium-öljyä. Neem-öljy toimii myös, mutta on teholtaan heikompi.

Italialaisen kansanviisauden mukaan sian pitäminen makuuhuoneessa estää sinua saamasta hyttysiä kimppuusi. Ne nimittäin pitävät enemmän siasta, jonka ruumiinlämpö on normaalisti hiukan korkeampi kuin ihmisten.

Asenna tontille lepakoille koti. Jos asumuksen ympärillä on lepakoita, ne syövät tehokkaasti jopa n. 500-1000 hyttystä tunnissa. Lepakonpöntön rakennus- ja asennusohjeet löydät täältä.Istuta samettikukkia (tagetes), joiden tiedetään sisältävän tiofeeneja, jotka ovat hyönteisiä tappavia. Jos istutat niitä muiden kasvien lomaan, istutus tulee houkuttelemaan myös hyttysten vihollisia kuten rupikonnia ja sudenkorentoja.

Jos nämä keinot eivät riitä, on myytävänä myös valmiita ja luonnonmukaisia hyttyssuojia, kuten tämä Badger Anti-Bug Balm -puikko, joka on peräisin iHerbistä. Samalta valmistajalta on myynnissä myös suihkeversio ja voidemuotoinen valmiste metallipurkissa.


4 kommenttia:

 1. Meillä lentelee pari lepakkoa iltaisin ja samettikukkiakin on, mutta silti hyttysiä on ihan mahdottomasti. Nykyään ne eivät tunnu välittävän edes hyttysmyrkystä. Pihatöissä menee välillä hermot, ja kroppa on jatkuvasti kutisevilla pahkuroilla.

  Lepakoille olisi kiva tehdä oma pönttö.:)

  VastaaPoista
 2. Onko teillä jossakin seisovaa vettä, jossa ne hytyt lisääntyvät? Nehän käsittääkseni eivät pysty lisääntymään ilman sitä, eli ehkä "vesipisteiden" eliminoiminen/kattaminen auttaisi?

  VastaaPoista
 3. Suihkulähdealtaissa eivät pysty lisääntymään, kun niissä ei pysy ötökät hengissä. On sen verran klooripitoista vettä, että pysyisi hyvin kirkkaana, ja säästyisi jatkuvalta veden vaihtamiselta. Kasteluvesi taas on umpinaisissa säiliöissä. Tontin rajalla on iso oja, mikä ei pahimmillakaan helteillä kuivu kokonaan, ja viereisessä metsässä on soinen kohta. Eli kosteat paikat ovat sellaisia, mille ei itse voida tehdä mitään.:( Tuntuu, että vuosi vuodelta hyttysiä on vain enemmän. Pitäisi vain kehittää itselle hyvä immuniteetti niitä vastaan, ettei aina olisi niin hillitön kutina.;)

  VastaaPoista
 4. Auts, no sitten taitaa olla peli menetetty... Tosin - en tiedä saako Suomesta - joissain maissa on myytävänä biologisia torjunta-aineita, jotka eivät ole ihmisille varallisia, mutta jota voi laittaa esim. ojiin ja hyttysten jälkikasvu ei sen jälkeen niissä enää menesty.

  Sammakkoviljelys voisi tontin lähellä olla hyvä juttu muutaman lepakonpöntön kanssa :D

  VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!