keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Detoxia maksalle

Maksa on iso ja tärkeä elin, joka väsymättä putsaa kehoamme kaikesta roskasta. Maksaa voi lepuuttaa ja puhdistaa monellakin tavalla, yleisimmin kieltäytymällä alkoholin käytöstä ja välttämällä hedelmäsokeria, eli fruktoosia, joka myös rasittaa maksaa muuttumalla maksaan kumuloituvaksi rasvaksi.Mitä muuta voisi tehdä maksansa hyväksi? No esimerkiksi tarkkailemalla hiukan muutakin, mitä suuhunsa laittaa. Alla muutamia maksaystävällisiä suosituksia.

Pähkinät sisältävät hyviä rasvoja ja paljon proteiinia, mutta ei juurikaan sokeria. esimerkiksi saksanpähkinöissä on paljon l-arginiinia ja glutationia, jotka molemmat auttavat maksan puhdistumisessa. Todennäköisesti maksan toiminnan tukemiseen käytettävissä luontaistuotteissa on ainakin yhtenä aineksena saksanpähkinän kuorta.

Syö greippiä! Siinä on paljon C-vitamiinia ja antioksidantteja. Yksi näistä antioksidanteista on flavonoli nimeltään naringeniini, joka saa maksan polttamaan enemmän rasvaa kuin säilömään sitä. Jos syöt jotakin lääkkeitä, tarkista kuitenkin ensin, sopiiko lääke yhteen greipin kanssa, sillä niillä molemmilla voi olla sama maksaentsyymi metaboloitumisessa, joten niitä ei voi käyttää yhdessä.

Käytä paljon sipulikasveja ja valkosipulia, sillä nuo kasvit sisältävät sulfuureja, jotka auttavat maksan puhdistumisessa. Myös munankeltuainen kuuluu tähän samaan kategoriaan. Valkosipulissa on lisäksi allisiinia ja seleeniä, jotka toimivat samalla tavalla.

Juo vihreää teetä, joka on tunnetusti antioksidanttipitoista. Vaikka vihreä tee katekiineineen voi yliannosteltuna tuhota maksan, sopivina annoksina se suojaa maksaa vaurioilta.

Mausta ruokasi esimerkiksi kurkumalla. Sen sanotaan suojaavan maksaa ja jopa uudistavan sen soluja. Kurkuma myös buustaa sapen tuotantoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!