maanantai 2. marraskuuta 2015

Mitä hyötyä on vehnänalkioöljystä?

Näin kylmemmillä ilmoilla iho pakkaa kuivua, joten olen säännöllisen epäsäännöllisesti syönyt vehnänalkioöljykapseleita, joskaan en nyt ihan varmasti osaa sanoa, onko niillä ihon kuivuutta lievittävää vaikutusta. Käytän kuitenkin hyviä voiteitakin, joten on hankala sanoa, mikä kuivuuteen vaikuttaa ratkaisevammin. Joka tapauksessa ravinnon sisältämät rasvat ovat aika yksiselitteisesti iso tekijä, sillä kun hiukan yli vuosi sitten Fustran yhteydessä kokeilin aika lailla rasvatonta dieettiä, iho meni ihan kamalan ryppyiseksi.


Vehnänalkioöljy uutetaan vehnän jyvän iduista, joissa öljyä on noin 2,5 %. Tässä öljyssä on paljon E-vitamiinia, linolihappoa (omega-6), palmitiinihappoa, öljyhappoa ja linoleenihappoa (omega-3). Lisäksi öljyssä on paljon eri B-vitamiineja, mineraaleja, fytosteroleita ja polikosanoleja (viimeksimainituista on huomattavin oktakosanoli).

Oktakosanolin arvellaan parantavan suorituskykyä lisäämällä hapenottokykyä fyysisen rasituksen aikana. Sen sanotaan parantavan palautumiskykyä, vahvistamalla sydänlihasta, alentamalla huonoa LDL-kolesterolia ja parantamalla hyvän HDL-kolesterolin määrää ja alentamalla verenpainetta.

Oktakosanolin arvellaan myös lisäävän kestävyyttä harjoituksen aikana, koska se sisältää paljon E-vitamiinia, joka toimii vapaita radikaaleja vastaan ja antioksidanttina. E-vitamiini suojaa immuunipuolustusta oksidatiiviselta stressiltä ja kudoksia DNA-tuholta. Se myös estää maitohappojen syntymistä lihaksiin ja auttaa lihaksia säilömään glukoosia, mikä vaikuttaa suoraan kestävyyteen.

Oktakosanoli auttaa myös estämään osteoporoosia, koska se madaltaa veren kalsiumtasoja. Kalsiumilla on myös tärkeä rooli hermoimpulssien välittymisessä ja lihasten supistumisessa.

Vehnänalkioöljyssä on myös magnesiumia, joka auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Tämä öljy toimii myös laihduttamisen apuneuvona siksi, että se estää rasvan kumuloitumista kroppaan.

Myös omega-3 -rasvahapoilla on oma vaikutuksensa hermostoon ja vaikutus näkyy yleensä mielialaa tasaavana. Tässä auttavat myös vehnänalkioöljyn sisältämät B-ryhmän vitamiinit. B-vitamiineja tarvitaan myös lihasten kasvussa ja kudosten korjaantumisessa urheilusuoritusten jälkeen. B-vitamiineja tarvitaan solujen aineenvaihduntaan.

Iho ja hiukset pitävät vehnänalkioöljystä niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Öljy helpottaa veren virtausta suonissa, joten iho ja hiukset saavat helpommin ravinteita ja kuten sanottu, öljyssä on runsaasti antioksidantteja.

Vehnänalkioöljyn säännöllinen käyttö siis on hyväksi monella eri tavalla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!