keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Edamamelevite tai -tahna

Edamamepavut (siis vihreitä soijapapuja, niitä saa ainakin japanilaista ruokaa myyvistä kaupoista pakasteena) ovat proteiinipitoisia ja sisältävät  paljon suolistoystävällistä, prebioottista kuitua, kalsiumia, rautaa sekä folaattia. Niissä on kaikki yhdeksän elimistölle välttämätöntä aminohappoa. Ne ovat hyvä lisä etenkin kasvissyöjien ruokavalioon. Luontaistuotekaupat myyvät myös edamamepastaa, jolla voi ihan täysillä fuulata peruspastansyöjää: hyvän kastikkeen kera ne menevät ihan täydestä ja ovat gluteeniton vaihtoehto.

Tässä alla sitten muunlaista käyttöä edamamelle, eli tahna, jota voi käyttää kasvistikkujen dippaamiseen (crudités) ja vaikka brunssille tai alkupaloiksi valmistettujen bruschetta-leipien päälle uppomunan kanssa lusikoituna (kuten kuvassa).


Edamametahna (2:lle)

180 g kuorittuja edamamepapuja (pakaste)
1 avokado
1 tl seesamiöljyä (tai hyvää extra virgin -oliiviöljyä)
hyppysellinen merisuolaa
1/4 tl jeeraa, eli juustokuminaa
1 limen mehu ja raastettu kuoren vihreä osa
1 rkl persiljasilppua
(2 uppomunaa)

Sulata pavut laitamalla ne kiehuvan kuumaan veteen hetkeksi. Valuta ne kuiviksi.

Laita n. 120 g papuja blenderiin kuoritun avokadon, seesamiöljyn, jeeran, limen kuoren ja mehun kanssa ja ajele ne tahnaksi, joka ei ole ihan sileää.

Laita nyt mukaan loput pavut ja persilja ja murskaa ne blenderillä sopivan rakeiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Tee nyt uppomunat ja paahda sitten leivät. Uppomunien seikkaperäisen teko-ohjeen löydät täältä.

Kasaa tahna paahtoleiville ja laita uppomuna keon päälle. Ripottele päälle mustapippuria myllystä (ja suolaa, jos haluat).

1 kommentti:

  1. Oioioioi, taas must have -ohje! Tahtoo tätä! Edamameja saa muuten pakasteena Prismoista ja Citymarketeista. Turun länsikeskuksen sittarissa niitä on luomuna, herkullisia.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!