sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Hovijuttuja: Kuningatar Elisabetin ruokailurutiinit & suklaamousseohje

Kuten aiemmin kerroin, eräs haastateltu Buckinghamin palatsin hovimestari näytti kerran BBC:n TV-ohjelmassa, miten kuningatar Elisabeth halusi aamuteensä. Hopeapannussa oli Earl Grey -teetä ja lautasella Marie-keksejä.

Kuningatar ei kuulemma ole mikään "foodie", toisin kuin prinssi Philip. Varsinaiseksi aamiaiseksi hänelle saattaa riittää pieni kulhollinen corn flakeseja tai Special K:ta hedelmien kera. Joskus hän voi vaihtaa tämän ketettyyn munaan tai vain paahtoleivanpalaan ja marmeladiin English Breakfast -teen kera.


Kuningatar saa päivittäin ateriaehdotuksen keitiöstään. Ehdotukseen hän ruksii mieleisensä ruokalajit ja viivaa yli muut. Kuningattaren keittiössä ei koskan kokata mitään, missä on valkosipulia, eikä siellä suosita korkeahiilihydraattisia ruoka-aineita, kuten perunaa, pastaa tai riisiä aterioilla.

Lounaaksi, kello yhden aikaan iltapäivällä, kuningatar yleensä haluaa kalaa tarjoiltuna nopeasti keitetyn pinaatin tai kesäkurpitsan kanssa. Iltapäivällä tarjoillaan myös perienglantilainen iltapäivätee, jonka yhteydessä tarjoillaan teeleipiä (scones), kakkuja ja pikkuruisia voileipiä.

Näistä kuningatar saattaa syödä pari voileipää, mutta teeleivät hän saattaa murustaa matolle koirien herkkupaloiksi. 

Kakuista kuningattaren herkkua ovat etenkin hunajakermasienikakku ja suklaakeksikakku. Yleensäkin kuningataar pitää suklaasta ja sitä sisältävistä ruokalajeista. Hän myös pitää siitä, että ruoissa käytetään hänen omien tilojensa tuotteita, etenkin Windsorin linnan kasvihuoneissa tuotetut valkoiset persikat ovat hänen herkkuaan, ja niitä kuljetetaan häntä varten myös Skotlantiin silloin kun hän oleilee Balmoralin linnassa. Hedelmistä myös mangot, mansikat ja sitrushedelmät ovat kuningattaren suosiossa.

Kuningattaren illallinen seuraa samaa kaavaa lounaan kanssa. Silloin tarjoillaan useimmiten grillattua merianturaa kasvisten ja salaatin kanssa. Illallisella hänelle tarjoillaan myös jälkiruoka hedelmien kera.

Iltaisin kuningatar ottaa mielellään myös yömyssyn, joka on 1 osa giniä ja 2 osaa Dubonnet'ta.

*****

Tässäpä sitten yksi kuningattaren suosikkijälkkäreistä ja sen ohje!Kuninkaallinen Glenfiddich-suklaamousse keitetyn päärynän kera (4 annosta)

vajaa 1 1/2 dl maitosuklaata (1/2 UK cup)
saman verran tummaa suklaata
vajaa 1 dl paksua kermaa (35% kermaa, jos löytyy, 1/3 UK cup)
1 gelatiininlehti
vajaa 30 ml viskiä (Glenfiddich, 1 UK fl oz)
3 3/4 dl paksua kermaa (35%, 3 1/3 UK cups)

Pilko suklaa. Laita gelatiininlehti likoamaan veteen.  Kiehauta ensimmäinen annos kermaa ja kaada se suklaiden päälle. Anna seistä pari minuuttia.

Sekoita vatkaimella seos tasaiseksi ja jäähdytä noin 40 C. Puristele gelatiini ylimääräisestä nesteestä ja sulata se nopeasti. Kaada se ja viski suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vatkaa toinen kermasatsi vaahdoksi (saa olla sen verran tiivistä, että vaahto muodostaa pehmeitä harjanteita kulhossa). Kääntele vaahto suklaaseokseen. Tässä vaiheessa ei kannata vatkata liikaa, ettei seos ala erottua.

Keitä vähässä sokerivedessä annoksiin 4 kuorittua kokonaista päärynää.

2 kommenttia:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!