sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Rommiruukku

Muistelen joitakin Saksanmatkoja, joilta tuli ostettua valmiita rommiruukkuja, eli rommiin säilöttyjä hedelmiä. Tuumasin, että voisihan tuota itsekin kokeilla, vaihteeksi. Nyt oli kirsikoita aika paljon varastossa (ja pihapuussa), joten eikun poistelemaan niistä kiviä (yleisön pyynnostä, jostakin olen tosin kuullut, että nimenomaan kivelliset kirsikat tekisivät seoksen entistä paremmaksi.


Rommiruukkuun voi käyttää oikeastaan miltei kaikenlaisia marjoja ja hedelmiä. En kuitenkaan suosittelisi ihan kaikista pehmeimpiä marjoja, kuten lakkoja tai vadelmia. Sen sijaan herukat käyvät hyvin. Hedelmistä tulee poistaa kivet. Huuhtele marjat/hedelmät, ja valuta ne kunnolla.

Rommiruukkua voi tehdä pikkuhiljaa satokauden aikana. Siis siihen voi lisätä kerroksia, mutta kaiken on pysyttävä rommiliemen alla.

Suositeltava suhde on käyttää yhtä marja/hedelmäkiloa kohden puoli kiloa sokeria (tässä en suosittele kuitenkaan steviasokeria, koska se ei auta säilömisessä). Fariinisokeri tai demerada toimivat kuitenkin ihan hyvin, antaen omaa aromiansa rommille.

Pilko säilöttävät hedelmät ja laita niitä ja sokeria kerroksittain. Kaada aina kerroksen päälle rommia niin, että marjat/hedelmät peittyvät. On tärkeä lisätä rommia kerroksille, ettei sinne jää ilmakuplia.


Käytin tässä "pikkuruukussa" (ruskea lasipurkki) filippiiniläistä rommia ja tavallista kidesokeria.

Rommiruukku laitetaan tekeytymään viileään ja sen annetaan olla siellä vähintään yksi kuukausi ennen käyttöä. Parhaimmillaan se on kolmisen kuukautta sen valmistamisesta. Herkkua esimerkiksi vaniljajätskin kanssa! Tosin alkoholipitoista herkkua, joten lapsille sitä ei kannata tarjota (tuskin suostuisivat syömäänkään).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!