lauantai 23. heinäkuuta 2016

Tuskastumista ja hyvä scones-ohje

Tämä sisällä kököttäminen alkaa pikkuhiljaa nyppiä pahemman kerran. Nyt vielä tuli tuo Pokémon Go  - en ole mikään pelihullu, mutta se kuulostaa kiinnostavalta tavalta höystää ulkoilulenkkejä. Paloin myös halusta tietää, että onko tontilla Pokéja (hehheh!), mutta siivooja onneksi tänään huomautti tsekanneensa jo asian, ja että ei löytynyt yhtään. Se nyt vielä puuttuisi, että lähtisin noitten kyynärsauvojen kanssa niitä metsästämään ;) Joku pikkupoika tuossa kadun kulmassa tosin kuulemma oli yhtenä päivänä niitä otuksia odottelemassa... Jokos te olette innostuneet Pokémoneista?
Förbi meni myös paikallisten FinnBrittinaisten (The Ladybirds) viimeiset teekekkeritkin. Tarjolla oli kuulemma aivan jumalaisia teeleipiä (scones), jonka ohjeen laitan tähän, niin, että se on itsellänikin muistissa. Ohje on BBC:n nettisivuilta.

Kuva: BBC

Englantilaiset teeleivät (scones, n. 5-6 hengelle, valmistusaika n. 25-35 min)

225 g itsestään nousevia jauhoja (self-rising flour, saa monista marketeista, mutta ellet löydä niitä, laita tuohon vehnäjauhomäärään n. 4 tl leivinsoodaa ja 1/2 tl leivinjauhetta)
1/4 tl suolaa
50 g voita (vähäsuolaista)
25 g ruskeaa sokeria (demerada)
1 1/4 dl piimää
4 rkl täysrasvaista maitoa
hieman jauhoja ripoteltavaksi leivinalustalle

Tarjoiluun: hilloa tai marmeladia ja clotted creamin voi korvata kermavaahdon ja mascarpone-juuston seoksella (huom, sconesiane kanssa englantilaiset eivät syö appelsiinimarmeladia, se kuuluu paahtoleivän päälle voikerroksen ylle)

Voin on oltava jääkaappikylmää ja pieninä kuutioina.

Laita uuni lämpiämään 220 C ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Siivilöi jauhot ja suola kulhoon ja lisää voi. Nypi seos yhteen tiputellen muruset sormistasi niin, että taikina saa ilmaa. ÄLÄ kuitenkaan vaivaa sitä liikaa! Sekoita samalla sokeri joukkoon niin, että taikina on yhtä murua. Tee muruseoksen keskelle kolo.

Sekoita kylmä piimä ja maito ja kaada se melkein kokonaan kuoppaan taikinan keskellä. Ota pyöreäpäinen veitsi ja sekoita sillä taikinaa varovaisesti käännellen. Taikinasta pitäisi tulla hieman tahmean tarttuvaa. Käytä loppu piimä-maitoseos, jos tarvitaan. Älä taaskaan vaivaa liikaa, ettei taikina kovetu!

Laita taikinapallo jauhotetulle leivinalustalle ja leivo sitä pariin otteeseen, niin, että kuplat ja murtumat taikinasta saadaan pois. Taputtele sen jälkeen taikina n. 2-2,5 cm paksuksi levyksi ja ota siitä jauhotetulla, pyöreällä muotilla n. 5 cm läpimittaisia pyörylöitä.

Laita pyörylät pellille ja ripota hieman jauhoja niiden päälle. Paista uunissa n. 10-12 minuuttia kunnes teeleivät ovat kohonneita ja kullanruskeita. Jäähdytä paistetut leivonnaiset metalliritilällä. Jos haluat rapeakuorisia sconeseja, alä peitä niitä leivinliinalla tässä vaiheessa, jos taas haluat pehmeitä teeleipiä, peitä ne.

Tarjoa hillon/marmeladin ja "pseudo-clotted creamin" kanssa, ellet siis löydä tai tee omaa clotted creamia.

Cornwallissa, joka on clotted creamin koti, laitetaan cream hillon päälle, kun taas Devonissa (Cornwallin naapurissa) tehdään toisinpäin.

Tarjoile teeleivät tuoreina.

Per scone (ilman päällysteitä):
262 kcal
9 g rasvaa
42 g hh
joista 5 g sokeria
1 g kuitua
5 g prot

*****
Tästä tulikin mieleen muutama juttu englantilaisesta aamiaiskattauksesta. Minä laitan yleensä suomalaisittain pöytään voin ja siihen veitsen. Briteissä taas jokaisella on oma veitsi. 

Toinen juttu koskee teetä. Tarjoilen sen yleensä pannussa ja maito tietty omassa nekassaan. Tee kaadetaan kuppiin ensin, sitten vasta maito. On kuulemma "alaluokkainen tapa" tehdä toisinpäin.

Yksi asia, mikä vieläkin naurattaa on se, että aamiaisella saatetaan kysyä, että haluaako vieras ruskeaa vai valkoista leipää (toast). No niillä ei ole todellakaan juurikaan eroa, sillä eihän siellä käytetä kunnon ruskeaa leipää (ruisleipää) kuten Suomessa. Tosin Hammersmithistä löysin saksalaisen leipomon Kings Streetiltä, ja sieltä saa kunnon ruislimppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!