maanantai 25. heinäkuuta 2016

Tuppaavatko kilot kertyä vartalon keskikohtaan?

Minä en ole mikään fanaatikko ruokailujeni suhteen, mutta sen olen huomannut, että sokeri ja viljaperäiset hiilihydraatit eivät ole hyväksi, ainakaan suurissa määrissä. Nyt kun en pysty liikkumaan, on ruokavalio entistä tärkeämpi, sillä kilot kertyvät nopsaan, ellei syö tietyllä tavalla. Paljon kasviksia ja sitä rataa.Eräs entinen sihteerini väitti kivenkovaan, ettei ihminen liho kuin sen 500 g, jos syö 500 g suklaata. Ei se nyt ihan niinkään ole. Ihmisellä on perusaineenvaihdunta, joka vie energiaa enemmän tai vähemmän, ja sitäpaitsi rasvakudoksessa on myös nestettä, eli ei se rasva sellaisenaan suklaasta ihon alle siirry.

Insuliini on hormoni, joka pilkkoo ruoasta saamamme hiilihydraatit glukoosiksi ja siirtää sen soluihin, joissa siitä tulee energiaa. Joissakin tilanteissa (ja usein siis syytetään epäterveellistä ja paljon hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota) tämä toiminto häiriintyy, ja insuliini ei saakaan soluille tarpeeksi "ruokaa". Tällöin haima pumppaa elimistöön lisää insuliinia ja siitä seuraase, että veressä on paljon sokeria ja paljon insuliinia, joka siis on "varastohormoni" ja varastoi ihan kaiken etenkin keskivartaloon. Tilaa kutsutaan insuliiniresistenssiksi. Tässä tilanteessa siis liika glukoosi varastoituu rasvaksi ja koska sokeria on liikaa, keho ei käytä omia rasvarvarastojaan energiaksi. Syntyy kierre.

Painon pudotus auttaa asiaa, mutta ellei kroppa ole normaalisti herkkä insuliinille, niin se on äärettömän vaikeaa. Rasva ei lähde nahan alta noin vain.

Minulla on juuri tämä ongelma. Jos puputan pullaa ja leipää ja karkkia niin ne jäävät takuulla kroppaan, joten kaikista paras on ottaa hiilihydraatit kasviksista. Onneksi meillä niitä syödäänkin paljon. Pihvi tai grillattu kala salaatin kera on mitä mainiointa kesäruokaa, ja miksei talviruokaakin. Perunaa ei aina tarvita lisukkeena, joskin perunan glykeeminen indeksi kuulemma on alhaisempi jos sen keittää ensin jäähdyttää ja kuumentaa uudelleen. Mutta miksi pitäisi syödä perunaa, kun hedelmä- ja vihannesosastoilla kaupoissa on on niin paljon muutakin?

On olemassa sellaisiakin ruoka-aineita, jotka auttavat insuliiniresistenssiin. Niitä ovat esimerkiksi mustikat. Muistan lukeneeni eräästä arvovaltaisesta alan lehdestä tutkimuksesta, joka oli asetelmaltaan hyvä, että kun koehenkilöt joivat mustikkasmoothien joka päivä kuuden viikon ajan, heidän insuliinisensitivisyytensä parani 22%, kun taas placeboa saaneella verrokkiryhmällä arvo parani tuskin lainkaan. Eivätkä mustikat ole ainoita marjoja, jotka auttavat. Kirsikoiden on myös todettu sisältävän antosyaniineja (antioksidantteja), jotka toimivat myös.

Heraproteiini todettiin myös hyväksi vatsantäytteeksi, joka paransi insuliiniherkkyyttä. Laitan päivitttäiseen vihersmoothieeni kotimaisten marjojen lisäksi hiukan sitäkin.

Yllättäen myös avokadon syömisellä on vaikutusta. Sen lisäksi, että se sisältää hyviä rasvoja, jotka hidastavat sokerien pääsyä verenkiertoon, se sisältää myös kuituja ja insuliinineritystä tasaavaa mannoheptuloosia (lue tästä lisää täältä).

Chiansiemenet ovat varsin uusi tulokas kaupoissa. Chia on gluteeniton ja siinä on hyvien omega-3 -rasvahappojen lisäksi kuitua, magnesiumia, kaliumia, kalsiumia ja foolihappoa. Sen lisäksi, että nämä siemenet pitävät verensokerin tasaisena, ne myös alentavat kolesterolia ja jopa verenpainetta.

Muita hyödyllisiä lisiä ruokavalioon ovat esimerkiksi pellavansiemenet. Niiden käyttö on kuitenkin kasvin maaperästä keräämän kadmiumin vuoksi rajattava 1-2 ruokalusikalliseen per päivä. Pellavansiemenet yös pilaantuvat helposti, joten ne kannattaa säilyttää pakkasessa ilmatiiviissä pussissa.

Monet mausteet, kuten valkosipuli, sipulit yleensäkin, aito kaneli ja kurkuma auttavat insuliiniresistenssitilanteessa. Kananmunat pitävät hyvin nälkää, mutta nostavat vain vähäisessä määrässä verensokeria (tosin proteiiniakin pitää varoa syömästä liikaa, sillä kyllä ylijäämä siitäkin rasvaksi muodostuu). Oliiviöljy on myös laihduttajan apu. Voin kertoa omakohtaisen kokemuksen siitä, että teolliset salaatinkastikkeet lihottavat, mutta oliiviöljy ja viinietikka salaatin joukossa ei. Ovathan ne puhdasta ruokaa, joka on aina hyvä asia.

3 kommenttia:

 1. Syön kotimaisia marjoja noin puolisen kiloa melkein joka päivä kesät talvet. Paraikaa on menossa pakastimien täyttöviikot;) Onneksi on omasta takaa mansikkamaa ja marjapuskia. Mustikat ovat minusta mitä parhainta terveysruokaa. Luin jostakin, että ne ovat varsinaista superruokaa.
  Vaikka periaatteessa syön miltei askeettisen terveesti, leivän ja jäätelön kutsuhuutoa on lähes mahdotonta ohittaa. Olen heikkona vaaleaan, rapsakkakuoriseen maalaisleipään tai mitä nimiä niillä nyt onkaan, sekä jäätelöön, jota syön kesäisin kaksin käsin. Kyllä nämä turmion eväät havaitsee helposti vatsan seutuun vilkaisemalla. Kyllä kenkuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tulikaan kirjoitettua; tarkoitin litroja, voi sentään. En siis syö puolta kiloa marjoja päivässä:)

   Poista
  2. Ehdinkin jo hiukan ihmetellä :D

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!