lauantai 15. lokakuuta 2016

Scandinavian Airlines kautta aikojen - muotia menneisyydestä

Ah, miten hauskaa oli juttu tässä ja viime kuussa SAS:in in-flight -lehdessä. SAS täyttää 90 vuotta ja  siinä ajassa on moni asia muuttunut, myös miehistön univormut.

Otin lennolla kuvia ko. lehdestä. Enkä todellakaan tiennyt, että univormujen suunnittelijoina on ollut niinkin nimekkäitä putiikkeja.


Vuonna 1948 lentoemäntien univormu näytti tältä. Se heijastaa täysin Christian Diorin 1947 lanseereemaa "New Look" - muotia. Posettamassa nykyajan lentoemo Elin Maxwell.


Vuoden 1949 univormu olikin yllättävästi khakinvärinen. Se suunniteltiin lentoemännille, joiden asemapaikkana oli Rooma ja jotka lentivät sieltä Kaukoitään. Aika kivan näköinen viritys. Hattukin on kivempi kuin edellisen kuvan "pystykorvamalli".


Vuonna 1965 saatiin taas uusi työpuku, ja sen suunnittelijana oli toinen nimekäs ranskalainen muotitalo, Carven. Malli on hiukan sporttisempi, mutta hattu ja käsineet, ja taas ollaan todella chic! Posettamassa jälleen eräs nykypäivän lentoemäntä, Ellinor Wickbom.


1967 saatiin uusi kesäunivormu, jonka suunnittelijana oli jälleen Carven. Tämä asu nousi kaikkien aikojen suosikiksi niin matkustajien kuin lentohenkilökunnan mielestä. Niin minunkin, paitsi taas tuo hassu hattumalli...


Vuoden 1971 asun suunnittelija oli jälleen Dior, ja se näkyy, vaikkakin asu hieman muistuttaa Carvenin suunnittelemaa. Ihana väri!


Vuonna 1983 asuissa piti kasarityyppisesti olla volyymai ja hartioita. Niin oli tässäkin Calvin Kleinin suuunnittelemassa asussa.


Ja entäs sitten laukut! SAS.illa on oma museo Norjassa ja kuvat ovat sieltä. Tuo taivaansininan laukku keskirivissä on jopa keikkunut itsensä James Bondin olkapäällä jossain filmissä. Erinomaista tuotesijoittelua, sanon minä!

Näitä kyllä kelpaa katsoa, varsinkin kun mielestäni Finnairin henkilökunnan asut  - niin suomalaista suunnittelua kuin ovatkin, ovat aika tylsiä ja tyylittömiä. Vai mitä sanotte?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!