maanantai 3. syyskuuta 2018

Maailman paras hiusnaamio

Minulla on pörröisyyteen taipuvainen hiuslaatu, jonka siloittaminen vaatii hiukan järeämpiä aineita. Välillä aina lipeän, ja ostan jotakin muuta hoitoainetta, mutta tähän Kiehl'sin Sunflower Color Preserving Deep Recovery Pak'iin palaan aina takaisin, sen jäätävästä hinnasta huolimatta. Toisaalta  - vaikka se kukkaroa rokottaakin, on se kuitenkin aika riittoisaa.


Pesin taas tänään hiukseni ja manailin niiden hamppumaisuutta. Siinä mielessä tämä Kiehlsin naamio on erityinen että se ei sisällä silikoneja. En kyllä mikään silikonikammoinen ole hiustuotteiden suhteen, mutta pitkällä juoksulla tuntuu siltä, ettei niiden jatkuva käyttö ole oikein hyväksi hiukselle. Tuntuu, että hius jotenkin rasittuu. Kovin kemikaalikammoisille tiedoksi, ettei se sisällä parabeenejakaan.

Tämä naamio on tehty lähinnä värjätyille hiuksille ja se lupaa kirkastaa niiden väriä ja suojata ulkoisten tekijöiden aiheuttamalta haalistumiselta. En siinä suhteessa osaa sanoa, että toimiiko se, mutta kesäisin muutenkin yritän pysytellä suojassa auringolta, joka lienee se haalistavin tekijä.

Naamiossa on myös B3-, B6-vitamiineja, ja ikuinen ihmetyksenaiheeni on se, että mihin näitä tarvitaan? Hiushan on kuollutta ainetta, eikä hyödy mitään näistä. Eri juttu on se, jos naamiolla voidellaan päänahka huolellisesti, mikä toisaalta voidaan tehdä, sillä tässä ei ole huokosia tukkivia silikoneja, mutta paljonko noista vitamiineista sitten ehtinee imeytyä sen kolmen minuutin vaikutusajan puitteissa, onkin sitten toinen juttu. Niasiini (nikotiinihappo, B3-vitamiini) saattaa joidenkin tutkimuksien mukaan estää hiusten lähtöä ja taas B6-vitamiini eli pyridoksiini on suun kautta otettuna tärkeä hiusten kasvun edistäjä, mutta tässä naamiossa se näyttää olevan hydrokloridimuodossa, joka on aika epästabiili, eli tuskin hyödyllinen raaka-aine.

Mitä tulee B5-vitamiiniin, tässä tuotteessa se on B5:n derivatiivin, eli provitamiini panthenolin muodossa. Tuoteseloste ei kerro, onko panthenoli tässä ns. raseemisessa muodossa (eli 50/50 levo- ja dexpanthenolia*) vai puhtaana dex-muotona, joka on biologisesti se aktiivisempi muoto.

D-pantenoli on tehokas kosteuttaja, ja siksi sitä käytetäänkin kosmetiikassa. Se sitoo tehokkaasti kosteutta. Pantenoli toimii myös pehmentäjänä ja rauhoittaa ihoa. Se levittyy hyvin hiuksiin ja jättää niihin ohuen kalvon, jolloin hiukset eivät takkuunnu niin helpolla. Pantenoli tunkeutuu myös hiuksen ytimeen, jolloin se kosteuttaa ja turvottaa sitä, saaden näin aikaan runsaamman tuntuiset hiukset. Joillakin haperommilla hiustyypeillä tämä imeytyminen saattaa aikaansaada tosin ihan päinvastaisen tuloksen, eli hiuksen pinta saattaa muuttua karheammaksi, koska hius turpoaa ja sen hiussuomut harottavat auki jo valmiiksi.

Vaikka pantenoli muodostaakin hiuksen pinnalle kalvon, ei se kuitenkaan hyvin vesiliukoisena aineena kerry hiuksen pinnalle. Sen myös sanotaan edesauttavan hiusten kasvua imeydyttyään päänahkaan.

Lisäksi naamiossa on mm. glyseriiniä, setyylialkoholia (pehmentävä ainesosa, ei käyttäydy kuivattavasti), aprikoosi- ja auringonkukkaöljyä ja kandelillavahaa.

Kiinnostuitko? Oletko kokeillut?

*) Aineesta voi olla kaksi muotoa, jotka ovat joko levo- tai dexrotaatiomuotoja (kuin kaksi hansikasta, kirjaimellisesti toinen vasen, levo ja toinen oikean käden, eli dex). Vaikka nämä näyttäisivät periaatteessa samanlaisilta, voi niiden vaikutus olla ihan erilainen.

3 kommenttia:

 1. Sun hyvin perustellut näkemykset ja vankka tietämys asioista tekee todella vaikutuksen. Mahtava lukea näin hyvin argumentoituja tuotearviointeja, joissa selvitetään asiat niin, että tavallinen ihminen ne voi ymmärtää, mutta oikeaa terminologiaa käyttäen:)
  Kiitos, valaistuin taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jo kauan aikaa yrittänyt kiinnittää huomiota siihen, että t o i m i i k k o ostamani tuote todella, vai haaskaanko rahani johonkin turhaan, ja siinä mielessä yritän valottaa täällä blogissakin asiaa.

   Harva kai ajattelee tuoteselosteita lukiessaan, että joissain tuotteissa sanotaan sen sisältävän juuri dexpantenolia, kun taas toisissa on mainittu vain pantenoli. Näillä kun on loppupeleissä sitten vissi ero, tosin pitoisuuksillakin on osansa asiassa (tämä nyt vaan esimerkkinä).

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Täällä tuskaillaan kuivien hiusten kanssa, joten hyvät tuotteet erittäin tervetulleita.

  VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!