tiistai 4. syyskuuta 2018

The Ordinary, osa IV

Eilen tulikin jo puhetta niasiinin vaikutuksista hiustuotteissa, joten jatketaan tässä siitä, mitä niasiini ja sen lisäksi sinkki tekevät iholle. Tarkasteltavana on siis Deciemin The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% -seerumi.


Vaikka en löytänytkään väitteitten tueksi mitään todella isoja tutkimuksia niasiinin (B3-vitamiini)  hyödyistä iholle, on siitä monia väittämiä ja jopa mainintoja sen toimimisesta monitoimiaineena lähes joka ihotyypille.

Väitetään, että niasiini edesauttaa ihon luontaista imuniteettisuojaa. Niasiinin arvellaan tukevan ihoa suojaavaa lipidikerrosta lisäämällä keramidien tuotantoa, jotka osaltaan vähentävät ihon kuivumista. Terve lipidikerros myös estää ihon ärtymistä ja punoitusta.

Terve lipidikerros myös säätelee ihon rasvoittumista, eli niasiini on siinä mielessä hyvä apu rasvoittuvalle ja sekaiholle.

Niasiini suojaa ihoa infrapunasäteiltä. Nämä säteet yhdessä UV-säteilyn kanssa aikaansaavat vapaita radikaaleja jotka taas aiheuttavat hyperpigmentaatiota (maksaläiskiä). Niasiinin pitäisi tehota hyvin etenkin hormonaaliseen hyperpigmentoitumiseen.

Niasiini voi auttaa myös hienoisiin juonteisiin buustaamalla kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Tämäkin tapahtuu paremmin ihon terveen suojakerroksen takia.

Niasiini on myös hyvä antioksidantti, joten sen käytön myötä ihoa vanhentavat ja sen ulkonäköä huonontavat vapaat radikaalit saavat kyytiä.

Mitä tulee sinkkiin ja sen vaikutuksiin iholla, kaikki varmaan tuntevat vanhan klassikon, eli apteekin sinkkipastan. Sinkki toimii myös fysikaalisena aurinkosuojana, joskaan sitä ei tässä The Ordinaryn seerumissa ole tarpeeksi siihen tarkoitukseen.

Sinkki yleensäkin toimii mietona antiseptina ja huokosia supistavana aineena. Se myös suojaa ihoa ärsytykseltä ja edesauttaa näin ihon paranemista.

Summa summarum: Omien kokemuksieni mukaan tämä seerumi todellakin tasapainottaa omaa hiukan rasvaisuuteen taipuvaista ihoani, ja jäinkin miettimään, että mahtavatko kovin kuivaihoiset kokea asian samoin?

4 kommenttia:

 1. Käytän säännöllisesti juuri tätä the Ordinaryn tuotetta ja se sopii hyvin kuivalle iholleni. Käytän sitä lähinnä hyperpigmentaatiota vastaan, kollageenin buustaamiseen ja vapaita radikaaleja vastaan;) Hyvin on toiminut noissa hommissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, muistan lukeneeni blogistasi ja ihmettelinkin, että eikö se kuivata. Hyvä ellei :)

   Poista
 2. Mitä sää tiedät msm-jauheesta ja ton aineen vaikutuksista kehoon? Oon miettiny, että tekiskö se mulle hyvää ja googlaillu asiaa. Kiinnostais sunki näkemys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästäkin mun on pitänyt jo niin kauan postata! Ainakin itselläni säännöllinen käyttö teki todella vahvat kynnet. Tähän sainkin sitten vinkin, että kannattaa hankkia eläimille tarkoitettua MSM-jauhetta, joka on tietty paljon halvempaa, joskin ihan samaa tavaraa.

   Sama koskee biotiini/metioniinivalmisteita (joiden käytöstä hiukset kasvavat kohinalla ja tämä kombo vaikuttaa myös kynsiin): Kerroin joskus, että kun olin Orionilla töissä, kaikilla osaston naisilla oli pöydällään purkki koirille tarkoitettua Biorionia. Nythän siitäkin on "ihmisversio", joka maksaa maltaita siihen eläinpuolen tuotteeseen nähden.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!