tiistai 18. syyskuuta 2018

Syysruokaa!

Ajattelin laittaa pienen postauksen syysherkuista. Tavallisemmista ja epätavallisemmista sellaisista, mutta ehdottomasti herkullisista! Nämä ohjeet ovat lisäksi erittäin helppoja.


Uuniomenoita on täällä syöty liki päivittäin, eikä kyllästymispistettä näy. Kuvassa yksi punainen ja yksi vihreä omena suoraan uunista ulos ja tarjoiltuna vaniljakastikkeen kera. Laitan kotimiset omenat voideltuun vuokaan kuorimatta, vain kota poistettuina. Kiehautan sitten seoksen tummasta siirapista, Ceyloninkanelista, vaniljasta (sellaista mustaa jauhetta) ja voista, ja valelen sillä omenoita ennen paistoa ja paistamisen aikana (vuokaan valuneella nesteellä). Paisto 200 C, kunnes omenat ovat kypsiä.


Ellet pidä ruusukaalista, niin näitä maistettuasi saatat muuttaa mielesi! Tähän tarvitaan rasiallinen tuoretta ruusukaalta, sitruuna, oliiviöljyä tai voita ja mantelilastuja. Usein lisään siihen myös kuutioitua ja pannulla paistettua siankylkeä, joka sopiikin siihen oivallisesti.

Höyrytä ruusukaalit kunnes ne ovat haarukalla kokeillessa "al dente". Tämän jälkeen (ja tämä on tärkeä vaihe, että kaali säilyttää kauniin vihreän värinsä) huuhtele ne nopeasti niin kylmässä vedessä kuin mahdollista. Jätä valumaan.

Raasta pestystä (luomu)sitruunasta kuoren keltainen osa. Lämmitä voi tai öljy pannulla ja kaada sitruunankuoriraaste siihen ja lisää kaalit. Paista miedolla lämmöllä jonkin aikaa. Paistaminen ja sitruuna taittavat turhan kaalimaisen maun pois. Lisää sitruunamehua (ja ehkä hiukan suolaa ja pippuria myllystä), ripottele päälle mantelilastuja ja tarjoa. Nam!


Tätä yhdistelmää minä pidin erittäin kummallisena  - kunnes sitten maistoin. Herkkuahan se oli! Siinä on vain karkeahkoksi kuorineen raastettua omenaa ja ohueksi viipaloitua punasipulia. Kastikkeena suomalaisten suuresti rakastama makeahko sinappinen vinaigrette. Muuta se ei tarvitse! Punaisesta omenasta tulisi tietty kivamman värinen kuin vihreästä... Muista sekoittaa ainekset, ennen kuin omena ehtii tummua.

Herkkuhetkiä!

3 kommenttia:

  1. Onpas mainioita vinkkejä, kiitos paljon!

    VastaaPoista
  2. Täällä yksi ruusukaalin rakastaja! Keitän niitä monesti ihan vaan vedessä, vähän suolaa päälle ja sitten ääntä kohti;)

    VastaaPoista
  3. Minusta ruusukaali on varsin aliarvostettua, ja sitä pitäisi käyttää enemmän!

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!