tiistai 30. tammikuuta 2024

Huijauksia ja muuta

Olen tapellut pari päivää VPN-yhteyteni kanssa, auttanut (tai taas kerran yrittänyt auttaa) erästä ystävää, joka oli mennyt retkuun tilatessaan jostakin kiinakaupasta jotakin, ja joutunut itsekin huijausyritysten kohteeksi.

Huvittavin oli tämä meili "UPS:ilta". Minähän en ole mikään UPS:n "Rakas"...

Huomatkaa varsinkin tuo viimeinen lause (kuvan saa klikattua suuremmaksi). Vai että oikein aikovat veloittaa minulta aivohalvaushyytymän kolmen päivän jälkeen! 

En tietenkään klikannut, mutta jäin miettimään minkä (alkuperäisen) sanan kanssa tässä on automaattikääntäjä kompastellut? Minulta toki kaikin mokomin heti saisi veloittaa aivohalvaushyytymät pois, jos sellaisia sattuisi päänupissani olemaan.

Kaiken kukkuraksi puhelin soi koko päivän ja soittajat olivat Norsunluurannikolta (nämä hämärät numerot voi tarkastaa täältä, kukasoitti.fi, niin ainakin maa selviää, jos sekään nyt kertoo mitään). Kovin näytin olevan suosittu eilen sillä suunnalla, blokattuja puheluita on yhteensä 16 ja yksi Berliinistä tullut, johon en ehtinyt vastata. Viimeksimainittu olisi saattanut olla asiallinen soitto, joten sitä en blokannut, mutta eipä tuo soittaja ole edes yrittänyt uudelleen, joten liekö ollut mitään tärkeää?

Nyt kävi sitten jo toiseen kertaan niin, että joku tuttavapiiristäni tilasi edullisen mekon nettikaupasta nimeltä Anneli & Helena. Koko ei ollut sopiva, eikä sitä voinut palauttaa, eikä myöskään saada rahoja takaisin. 10% alennuskuponki luvattiin.

Pitkän keskustelun jälkeen luvattiin lähettää uusi mekko, toista kokoa, mutta kun se saapui, siitä oli revitty kokolappu pois ja mittojen mukaan se oli saman kokoinen kuin alkuperäinenkin.

Googlen käänteisellä kuvahaulla samat kledjut löytyvät lukuisista eri nettikauposta vaihtelevalla hintahaitarilla. Samoja kledjuja myynnissä  esim. Aliexpressissä, Wishissä ja Temussa. Eikä myyjästä löydy muuta tietoa kuin: This website is jointly operated by HONG KONG TH E-COMMERCE CO., LIMITED and -
HONG KONG TH E-COMMERCE CO., LIMITED
FLAT/RM D18 3/F WONG KING INDUSTRIAL BUILDING NO.2 TAI YAU STREET KL 2967844
Jäljet johtavat siis Kiinaan.

Esimerkiksi Trustpilot ja Trusted Shops ovat nettisaitteja, josta kannattaa tsekata ostajien arvioita, ainakin jos käyttää uppo-outoa nettikauppaa ekan kerran. Sinne myös kannattaa laittaa omat arvionsa kaupoista, se hyödyttää muitakin. 

Kannattaa myös maksaa ostoksensa turvallisella tavalla, itse käytän aina joko Paypalia tai Klarnaa. Luottokorttikin antaa turvaa, mutta usein hiukan epäröin laittaa luottokorttieni numeroa tuosta vaan jollekin nettikaupan muistiin.

Joka tapauksessa Paypal ja Klarna (ja myös ne luottokortit) antavat sikäli turvaa maksun suhteen, että jos myyjän kanssa joudutaan kiistaan toimittamattomasta / kuvausta vastaamattomasta tuotteesta tms., rahansa saa suhteellisen helposti tapaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!