torstai 4. huhtikuuta 2013

Downshiftaamista

Niinkuin joku lukija on varmaan päätellytkin, minulla on menossa elämässä niisanottu downshiftaaminen. Toisinsanoen haen elämään jotakin muuta(kin) kuin superkiireisen liike-elämän työmatkoineen. Varmaan joku tähän kommentoisi, että mitä se nyt, sillähän on niin ihanaa elämää, saa matkustella ja käydä puhumassa kongresseissa ympäri maailmaa.

Niin, jossakin vaiheessa sekin menettää uutuudenviehätyksensä ja pieni itsekkyyskin nostaa päätään. Ei mikään firma voi minua omistaa! Työmatkat tarkoittavat aina ylipitkiä työpäiviä ja loputonta seurallisuutta silloinkin kun väsyttää, on jetlagissa ja kengät hiertävät ja tekisi vain mieli sanoa rumasana, kääntää kylmästi selkänsä ja painua nukkumaan.

Ei sillä, en minä mikään erakko ole, enkä sellaiseksi aio, mutta joskus liika on liikaa. Minulle ilmeisimmin asian ilmoitti oma kroppani, koska en muuten sitä ymmärtänyt.


Ihana, huumorintajuinen, seurallinen, kaunis, väsymätön, ylienerginen, mukaansatempaava, kaikkeen mukautuva, erittäin pätevä, kärsivällinen, kielitaitoinen ja piinkova menestyvä liikenainen.

Jeh, taruolentoja on monenlaisia. Missään ei näy adjektiivia, joka viittaisi ns. pehmeisiin arvoihin. Yksinkertaisesti siksi, että niillä ei paljoa ole painoarvoa. Toisten kunnioituskin  - se, joka on hyvin usein jollakin tavalla leivottu firmojen arvoihin  - on usein kiven takana. Jos olet käynyt liikkeenjohdon koulutuksia, niin ymmärrät (ehkä), mitä ne (yrityksen arvot) tarkoittavat, mutta harva johtaja osaa niitä välittää alaisilleen muuta kuin sen pakollisen mekaanisen tiedoituksen välityksellä, mitä hän on velvollinen arvojen muuttuessa alaisilleen tiedottamaan. Käytöksessä ja toiminnassa tämä ei useinkaan juuri näy.

Eettisyys töissä ja työpaikalla on useinkin silkkaa sanahelinää. Termi tunnetaan kyllä, mutta ei ole tarkkaan ajateltu sitä, mitä se käytännössä merkitsee.

Olin tänään paikallisen IHL-ryhmän kouluttajien kokouksessa (IHL = International Humanitarian Law) ja mietin, että monellako ihmisellä esim. entisellä työpaikallani olisi pienintäkään käsitystä asiasta saatika sitten siitä, että haluan viedä viestiä eteenpäin. Tässäkin asiassa kun mennään etiikan ja ihmisarvojen kentälle, joka on liike-elämässä no man's land, pelottava paikka, josta ei edes saa puhua ja jonka karttamisella saat parhaiten pelattua omaan pussiisi. Noh, kärjistäen sanottu, mutta näinhän se menee.

Eettisesti arveluttavia tekoja ja asioita on varmaan jokaisella, mutta jospa ehkä oppisimme paremmin tiedostamaan ne pahimmat karikot, niin sekin jo olisi jotakin.




Rahat pois - bisnestä, ilman etiikkaa, laista kun joskus löytyy porsaanreikiä  - lue tämä esimerkki. Niinpä.

Yksi ihminen ei voi oikaista koko maailmaa, mutta aina kannattaa sitoutua johonkin  - vaikkapa vain pitämällä yllä keskustelua asiasta.

Mihin sitten minä olen suuntaamassa ja kauanko aion jatkaa tätä downshiftaamista? Tällä hetkellä en tiedä. Nyt tuntuu hyvältä keskittyä vapaaehtoistyöhön, mutta jokin balanssi työn ja sen kanssa on aikaa myöten löydettävä. Liika on liikaa kumpaakin, siis ainakin aika ja energia ovat rajalliset :D

6 kommenttia:

  1. niih.. minä kommentoin taas... Olen tätä ilokaasubuumia seurannut, katselin liikkeenomistajan haastattelun, mietin suuresti hänen ammattietiikantajua. Tämä bisnes kun ei minusta edes kulje tummanharmailla alueilla... Mutta hei mitäs minä tästä asiasta tajuan. Olen aivan toisella alalla toiminut yksityisyrittäjänä, työnantajana ja esimiehenä.

    Olet oikeassa ei pehmeät arvot vallitse liike-elämässä ja voisin muotoilla asian myös näin mitä enemmän annat työntekijälle sitä enemmän se haluaa, on kuin antaisi pirulle pikkusormen ;) Jotenkin kummasti vaikka olisit kuinka hyvä, pahan paikan tullen joudun itse kaikista paskimpiin työtehtäviin niinä kaikista kurjimpina päivinä... Ja jos sanot "pahasti" eli huomautat virheestä ja pyydät korjaamaan asian saat ryöpyn joko edessä tai selän takana.

    -nina-

    VastaaPoista
  2. Totta, myöskin entisenä yksityisyrittäjänä ja yrittäjäperheen tyttärenä tunnistan tuonkin.

    Onneksi lainsäädäntö tiukentuu ja tarkentuu kaiken aikaa.

    Isot asiantuntijaorganisaatiot isoissa firmoissa ovat vaikeita hallita, ja minä olen viimeksi ollut töissä sellaisessa. Siellä on omat ongelmansa, jotka pahimmillaan epäpätevän johdon alla saattavat saada aikamoiset mittasuhteet, eikä firman motto "hyvinvointia rakentamassa" kuvastu joissain osissa työyhteisöä lainkaan, tuntuu välillä, ettei koko firmassa.

    Tämä sai myöskin minut osaltaan miettimään, että elämää on muuallakin. Enkä ole ihan yksin tässä havainnossani. Jotenkin vaan ajattelen, että joskus joku roti tähänkin pitää tulla; ei kaikilla ole mahdollisuutta tässä iässä hypätä oravanpyörästä pois (minulla onneksi oli, koska on monta koulutusta, paljon työkokemusta ja kontakteja ympäri maailmaa, joten liikkeenjohdon konsulttina nyt toimin ja teen juuri sen verran töitä kun huvittaa - huikeasti paremmalla tuntiliksalla kuin ennen).

    Sitten ihmetellään sairauseläketilastoja, masennuksesta ja työuupumuksesta kärsivien määrää jne. Hohhoijaa.

    VastaaPoista
  3. Hyvinvointi -heheheeh- olen katsellut aina välillä asioita muiltakin kanteilta, hakeutunut väliaikaisiin töihin ja yllätys, yllätys en viihdy ;) totean yhteishengen olevan ihan syvältä, selkäänpuukotusta minkä kerkeää ja ylimmältä johdolta toitotetaan hyvinvointia työyhteisössä (rakastan niin elämyksiä ja henkistä kidutusta)

    Sairauseläketilastoista, masennuksesta yms. päästään lempipaasaus aiheeseeni. Voisin päiviä puhua aiheesta, koko ajan joka tuutista tulee työikien pidentämisestä, mutta kuitenkin työpaikat ovat jossain määrin vakio (etenkin tässä taloustilanteessa) Eli pidämme vanhemmat ihmiset väkisin töissä, monet uupuu, masentuu ja turhautuu --> työmotivaatio + työtulos = olematon. Koulutamme samalla nuorisoa valtion rahoilla, suurin osa kouluttautuu suoraan työttömäksi. Olen miettinyt pitkään kumpi on kalliimpaa, eläkkeiden maksu vanhemmille, vai yhden sukupolven tuhoaminen työmarkkinoilta (muista aiempi kommenttini miten vanhemmat saa asenteensa jätettyä perinnöksi lapsilleen...) Eli veronmaksajat rahoittavat helposti pari sukupolvea työttömiä --> yhteiskunta rappeutuu totaalisesti (noh tämä on vain tuhonpäivä uhkakuva, mutta jossain määrissä tulevaisuus -siis minun mielestä) Mielummin veronmaksajan rahoittaisin jo työelämässä olleen ihmisen ihmisarvoista elämää eläkkeellä... Eli palkitsisin yhteistyöstä, kuin opettaisin työttömäksi.

    Ja ei, en ole ikärasisti, uskon vakaasti kokemukseen, mutta uskon myös että nuorisolle pitää antaa tilaisuus oppia ja hankkia kokemusta, vain sillä tavalla voi tulla todellisia innovaatioita :)

    -nina-

    VastaaPoista
  4. Just näin! Olen ehdottomasti samaa mieltä.

    Tosin Suomessakin alkaa olla kuten jossain muissa Euroopan maissa on jo käynyt; eli nuorille ei kelpaa mikä tahansa työ, joten näissä epäsuosituissa ammateissa alkaa nähdä pelkästään maahanmuuttajia hommissa.

    Samaten on niitä nuoria, joiden pitäisi heti yliopiston penkiltä päästä ison pomon asemaan. Kerran minun porukkaani valittiin yksi vastavalmistunut "kasvamaan" siihen toimeen. Hän heti kättelyssä esitti, ettei niin kiinnostunut ollut siitä managerin tittelistä, vaan haluaisi vain oppia ja saada työpaikan. No kerroin toki, etten ihan vastavalmistuneelle voisi managerin titteliä antaakaan, mutta "sitten joskus" sekin varmaan tulisi ajankohtaiseksi.

    Meni kolmisen kuukautta ja hän tuli pyytämään ylennystä, koska hän katsoi olevansa jo niin pätevä. OMG....

    Selostin ylenemiskäytännön ja edellytykset ja sovittiin arvio seuraavaan kehityskeskusteluun. Siinä vaiheessa hän sitten saikin hiukan asemansa kohotusta + lisää palkkaa ja tokaisi sitten minulle, että "niin...mites...seuraava porras on sitten sun paikkasi..." Tämän lipsautettuaan hän punastui ja minulla oli todella vaikeaa pitää naamani peruslukemilla.

    Selitin, etttä vielä on monta pykälää matkaa ja tittelikuviot eivät ole niin yksinkertaisia kun puhutaan henkilöstökategorioista (toimihenkilö-ylempi thl-johto), joissa siirtely ei yleensä noin vaan tapahdu.

    VastaaPoista
  5. On totta ettei nuorille kelpaa mikä tahansa työ, omallenikin jouduin selittämään hartaasti ettei ole väliä vaikka olisi siivoajana tai kaupan kassalla töissä, vaan se että osoittaa sillä jatkoa varten kelpoisuutensa töihin (työtodistukset on kultaa vieläkin ;)

    Voi jos olisi vielä nuoren usko itseensä tämän tiedon kanssa mihin sitä päästäisikään? Ei taitaisi avaruusmatkakaan olla tarpeeksi :D

    Mutta onhan se hyvä, kun luottaa omiin kykyihinsä, päättäväisyys vie pitkälle elämässä. Melko paljon oli kanttia, kun pomonsa paikkaa tiedusteli jo :D täytyy tunnustaa etten olisi ehken pystynyt pokerinaamaani pitämään...

    -nina-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeuksia oli mullakin :D Oikeasti olisi pitänyt pitää sille jonkinsortin "puhuttelu", koska ehkä sillä olisi estänyt kaikki ne ongelmat, joita ilmeisestikin juuri hän on aiheuttanut minun lähtöni jälkeen. Kuulin vaan ja kerran tapasinkin ko. henkilön...

      Ei tosin ole minun päänsärkyni enää, enkä sille enää mitään voisikaan.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!