keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Pippuria!

Minulla menee kokkauksiin valkopippuria ihan tajuttomia määriä. Piti vähän kaivella, josko siinä olisi jotakin superfoodin ominaisuuksia ja jotakin tietty löytyikin.

Joskus nuorempana kun olin ekaa kertaa "siellä missä pippuri kasvaa" ja pääsin käymään pippurifarmilla, olin hämmästynyt kun minulle kerrottiin, että suomalaiset syövät pippuria eniten maailmassa per capita. Voiko olla totta? Siis joskus 80-luvun alussa?




Valkopippurihan on punaiseksi kypsyneen marjan kova sisus. Marjoista siis otetaan punainen kuori pois. Mustapippuri taas on vihreä, raaka marja, joka on poimittu raakana ja kuivattu auringossa.

Viherpippurikin on pippuriköynnöksen raaka, vihreä marja, mutta se on pakastekuivattu, jolloin siitä tulee rapea. Hassua, että näin kuivatessa maku eroaa todella paljon mustapippurista!

Maustepippuri ei taas ole sukua pippurille ollenkaan. Se on myrtteihin kuuluvan kasvin puolikypsä, kuivattu hedelmä, ja on enemmänkin sukua esim. neilikalle. Englanninkielisissä maissa sen nimi on allspice, joka ei tietty viittaakaan pippuriin, kuten suomalainen kutsumanimi.

Rosépippuri on taas sumakkikasveihin kuuluvan puun tuotos, joka oikeastaan löydettiin vasta 1970-luvun puolivälin paikkeilla, koska aiemmin sitä pidettiin myrkyllisenä. Suurina annoksina se saattaa aiheuttaa pahoinvointia.

Pippurin käyttö ruoassa auttaa ruoansulatusta toimimaan tehokkaammin. Kun makunystyrät tuntevat pippurin maun, reaktio saa aikaan suolahapon erityksen mahalaukussa, ja tämä helpottaa ruoan sulamista. Pippurin käyttämisellä voidaan siis ehkäistä närästystä, joka johtuu huonosta ruoansulatuksesta. Ruoansulatuksen helpottamisella on toinenkin funktio; suolisto toimii paremmin, ravinteet imeytyvät eikä ilmavaivoja tule niinkään helposti kuin ilman pippuria.

Suurina määrinä pippurin syönti myös saattaa hikoiluttaa (Intiassa on sanonta, että ruoka ei ole tarpeeksi hyvää, ellei sitä syötyään hikoiluta) ja pippuri toimii myös diureettina. Voisi siis sanoa, että pippuri on "puhdistava" mauste. Intialaisessa ruoassa se myös saattaa suojella mahataudeilta, sillä pippuri on antibakteerinen.

Luultavasti pippurin ruoansulatusta tukevien vaikutusten johdosta on myös jotain todisteita siitä, että pippuri vaikuttaisi suotuisasti suoliston ja maksan alueen syöpäkasvaimiin.

Ainakin teoriassa se kiihdyttää aineenvaihduntaa, ja pippurin kuoren on todettu myös vaikuttavan rasvasolujen pilkkoutumiseen.

Pippurin makuaine, piperiini on fytokemikaali, joka edesauttaa ravinteiden imeytymistä ruoasta ja toisista mausteista. Sitä käytetään lisänä tämän takia myös monissa lisäravinteissa.

Pippurit ovat myös erittäin vahvoja antioksidantteja, jotka tällä ominaisuudellaan peittoavat monet kasvikset ja hedelmät. Pippureissa on runsaasti eugenolia, kamferolia, myrceeniä, kversetiiniä ja rutiinia, muutamia antioksidantteja mainitakseni.

Jauhettua ja veteen sekoitettua pippuria voi myös käyttää paikallisesti kipulääkkeenä hieromalla sitä varovasti kipeään kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!