sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Raha-asioista

Suojaa omaisuutesi vahingoilta.

Tänään vähän tylsempi aihe rahasta...johtuen siitä, että olin viikko sitten päivityttämässä vakuutuksiani. Viimeaikoina olen saanut lukuisia yhteydenottoja eri vakuutusfirmoista, ja oli oikeastaan hyväkin, että oma, tämänhetkinen vakuutusfirmanikin halusi buukata minulle ajan keskustella vakuutuksistani.

Maailman tylsin juttu, mutta... Esimerkiksi minun kotivakuutukseni on peräisin joltain vuodelta kivi ja kirves, ja se on tarkistettu viime kerran kun ostin nykyisen asuntoni. Se oli siis vuonna 1990 tai jotakin sinnepäin.

Toinen rahasyöppö, eli auton (täys)kasko on onneksi tsekattu aina autoa vaihtaessani, eli kohtuullisen usein. Kuitenkin niin kodille kuin autolle sattuneet vesivahinko- ja ilkivalta (tässä järjestyksessä) ovat vielä tuoreessa muistissa, joten vaikka kuinka laiskotti lähteä vakuutusyhtiölle, niin loppujen lopuksi olen nyt iloinen, että asia tuli hoidettua.

Kotivakuutuksen suhteen kannattaa tsekata ainakin seuraavat asiat: miten vakuutus korvaa pamahtaneet kodinkoneet, asumisen keskeytyksen ja esimerkiksi vesivahingon jälkeiset kustannukset (esim. lattiamateriaalit tai keittiönkaapit taloyhtiön taso vs. asunnossa juuri ennen vahinkoa ollut taso). Omavastuun tarkistus ja kodinkoneiden arvoalennuspoistot kannattaa tarkistaa huolellisesti. Samaten irtaimen vakuutussummat per kodin alue (esim. keittiö/kylppäri).

On todella hermojarepivää ruveta asiaa selvittelemään vasta kun vahinko on jo tapahtunut, kuten minulle kävi vesivahingon kanssa.

Matkavakuutus on oma juttunsa paljon reissun päällä oleville. Nykyisin on varsin tavallista omatoimimatkalla koostaa lippu monen eri lentoyhtiön lipuista, jolloin matkatavaraa ei saa yleensä poletoitua määränpäähän saakka, ja kaikkea voi sattua aikataulun muutoksista lähtien. Tietystikin yleinen tapa on hakea lentofirmalta korvausta ensisijaisesti, mutta kokemus on opettanut, että paljon luvataan, mutta korvauksia ei useinkaan näy.

Luonnonkatastrofien suhteen vakuutuksen säännöt kannattaa lukea pilkuntarkasti. Se ainoa kerta elämässäni, jolloin olen kerrankin lähtenyt parin päivän kokousmatkalle Kölniin huolettomasti pienen laukun ja minimaalisen tavaramäärän kanssa päättyi tuntemattoman islantilaistulivuoren pössähdykseen, jonka seurauksena matka venyi viikoksi ja tuli bussilla reissattua ympäri Eurooppaa. Oli onneksi työmatka, joten en joutunut itse maksamaan, mutta olisipa ollut tyyristä lystiä, jos koko "hauskuus" olisi mennyt omasta lompsastani.

Niin, vakuutukset ovat välttämätön paha. Mieluummin maksan hiukan kerrallaan kun revin vahingon satuttua suuren summan jostakin asian korjaamiseen.

Kun nyt raha-asioista tuli puhe, pitää mainita, että tänään paikkoja pöyhiessäni löysin avaamattoman ja unohtuneen verotoimiston kirjeen, jossa kertovat palauttavani minulle pari tonnia veroja vuoden lopussa. Onpa järkevää, kun juuri maksoin pari tonnia lisäveroja tämän vuoden alussa.

Noh, taas palmupuun kuvat silmissä suunnittelen jotakin erikoisempaa loppuvuodeksi sillä rahalla.

1 kommentti:

  1. Vakuutukset on hyvä olla olemassa, vaikka niissä onkin jonkun verran maksamista. On se vain paljon mukavampaa vahingon sattuessa, kun omasta pussista ei mene kuin omavastuu. Meillä on lähes kaikki mahdollinen vakuutettu koirasta lähtien. Juuri äsken otettiin uusi vakuutus, metsävakuutus, ihan kaiken varalta. Hyvin on yhteistyö vakuutusyhtiön kanssa pelannut. Kaikesta haetusta on aina korvaus saatu ilman minkäänlaista vääntöä. Tapaninpäivän myrskyvahingotkin korvattiin jo muutaman päivän päästä myrskystä. Vuosien mittaan vakuutus on korvannut myös mm. kolarivahingon, salaman aiheuttaman tietokoneen rikkoutumisen, sekä myrskyn aiheuttaman vesivahingon alakerrassa.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!