maanantai 29. huhtikuuta 2013

Portugali

Nyt kun täällä on harrastanut island hoppingia, on uudien paikkojen (mm. Ilhas Desertas) lisäksi myös tullut tarkistettua omia ennakkoluulojaan portugalilaisista. Suomen uutisia kun on lukenut, arvelee varmaan, että täkäläiset ovat holtittomia rahankäyttäjiä ja elelevät pelkällä velalla, mutta ei asia ihan niin ole.

Toki puolitoista vuotta sitten paljastunut valtionvelka hirvittää mieliä Suomessakin, saatika sitten se, että EU-rahoilla tuetaan mm. maan tupakanviljelyä. Niin, ihan kuin Suomen maanviljelyäkin, sillä se on yhtälailla elinkeino siinä missä muutkin.

Taloutta ei muuteta ykskaks ja täkäläiset ovat hyväksyneet säästöpaketin ilman sellaisia mukinoita, joita tuli joistakin muista maista. Veroja nostettiin ja tehtiin päätös, että kukaan ei saa tienata enemmän kuin valtion pääministeri. Alhaisilla palkoilla säilytetään kilpailukyky.

Nyt teitä tietystikin kiinnostaa pääministerin palkka. Voin kertoa, että se on 4900 euroa, kun taas palkkojen keskiarvo on n. 1000 euroa. Kun ottaa huomioon sen, että pääministeri maksaa palkastaan n. 40% veroa, ja hintataso on yleensäkin samanlaista luokkaa kuin Suomessa, ei silläkään palkalla pitkälle pötkitä. Ruoka ja viini ovat tosin halvempia kuin Suomessa. Mainitsin viinin siinä mielessä, että sen ALV-tasoa ei suostuttu nostamaan, ja tämä olikin ainoa, mistä nousi myrsky.


Muuten en kyllä ymmärrä millä täällä pärjätään. Maaseudulla toki vuokrat ovat edullisemmat, mutta kaupungeissa aikalailla Suomen tasoa. EU:n myötä hintojen nousu on lisännyt rikollisuutta esimerkiksi Baltian maissa, mutta täällä ei juurikaan, mikä on varsin ilahduttava tieto. Tosin täällä ymmärretään myös turismin arvo paremmin.

Jos lomalle tänne lähtee, suosittelen etenkin Madeiraa ja pohjoisessa olevaa Douron laaksoa. Upeat maisemat ja hyvää ruokaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!