tiistai 23. huhtikuuta 2013

Vireystaso - voiko sitä säädellä?

Se on jännä juttu, että yhtenä päivänä sitä voi olla energinen ja puuhakas, ja seuraavana taas "koneen käynnistys" vaatii saavillisen kahvia, jos sitten silläkään mitään tapahtuu. Ihan kuten minulla eilen ja tänään.

Vireystaso riippuu tietty monesta eri asiasta, kuten riittävästä levosta, riittävästä määrästä toimintaa (tässä on hyvä huomata, että toiminnasta/työstä kun puhutaan, liika ja vähyys on pahasta), terveydellisistä syistä, vuodenajoista (valon määrä ja melatoniinin lisääntynyt eritys) ja jopa perinnöllisyydestä.

Uusimman tiedon mukaan vuodenaika, jona ihminen syntyy, voi vaikuttaa yleiseen vireystilaan. Hämmästyitkö? Niin minäkin. Selitys tälle on se, että eräiden (dopamiinireseptorien toimintaa ohjaavien) geenien muodostus riippuu siitä, minä vuodenaikana ihminen syntyy.

Sillä, mitä pistää suuhunsa, voi sitä myös säädellä. Kahvin (kofeiinin) jo mainitsinkin, mutta kuinka moni tietää sen, että kalaöljylläkin (Omega-3, EPA) on vireystilaa nostava vaikutus? Asiasta on varsin paljon puoltavaa tietoa ja sitä tutkitaan jatkuvasti.

Ilmeisimmin kalaöljy vaikuttaa vireystilan säätelyyn osallistuviin neurotransmittereihin vilkastamalla serotoniinin ja dopamiinin aineenvaihduntaa ja stimuloiden sitä kautta dopamiinireseptorien toimintaa. Mitä ilmeisimmin sopivin EPA-annos on 600-700 mg ja DHA:n ja EPA:n yhteisannos yli 1000 mg. Tämänhetkiset tiedot puoltavat sitä ajatusta, että EPA-annos pitäisi olla suurempi kuin DHA:n.

Syömisellä voi muutenkin säädellä vireystilaansa. Yksi ravinnosta saatava aine on tryptofaani, jota normaalisti saadaan päivittäisestä ravinnosta joidenkin tietojen mukaan keskimäärin puoli grammaa. Aterian jälkeen se kulkee veri-aivoesteen läpi ja vaikuttaa serotoniinin muodostumiseen, mikä vähentää näläntunnetta ja kohottaa mieltä. Makea jälkiruoka vauhdittaa tätä prosessia.

On muistettava, että tryptofaani on aminohappo ja sitä saa valkuaisaineista eli proteiineista. Etenkin kasvissyöjien kannattaa koostaa ateriansa siten, että ruoassa on tarpeeksi tryptofaanipitoisia aineksia. Täältä löydät linkkiä klikkaamalla eniten ja vähiten tryptofaania sisältävät ruoka-aineet.

Edellämainittujen aineiden lisäksi myös adenosiinilla on merkittävä rooli vireystilan säätelyssä. Adenosiinitrifosfaatti, eli ATP on tunnetuin tämän ryhmän aine, ja sitä käytetään esimerkiksi lisäravinteena vireystilan parantamiseen ja energian buustaamiseen.

Minä taidan pysytellä kahvissa ja mennä taas juomaan kupillisen, josko se tästä...


5 kommenttia:

  1. Olen huomannut aiemmin, miten vireystasoa voi säädellä ;) Menet anivarhain baariin (automatkalla) yrität saada jonkilaisen leivän, huomaat leipien olevan ainakin viikon vanhoja, joudut tyytymään oikein rasvaiseen munkkiin ja kahvimukiin, kahvi on samannäköistä kuin terva (ja taitaa maistuakin samalle) munkkin on palanut, tässä vaiheessa heräät ja tajuat, kuinka saastaisia pöydät on, joudut menemään käymälään... noh tässä vaiheessa vireystaso ja se toinen (v****taso) on korkealla...

    Tässä arkaillen kysyn, mutta en taida edes lupaa pyytää, tekisitkö joskus oikein tälläisen nettiostospostingin? Eli kertoisit eri paikkoja ja etenkin millaisia kokemuksia kyseisistä paikoista olet saanut? Olen huomannut sinulla olevan melkoinen lista paikkoja...

    -nina-

    VastaaPoista
  2. Just näin....

    Joo, sellaista nettishoppauspostausta olen ajatellut itsekin, mutta hylännyt ajatuksen, koska arvelin, ettei se kiinnosta ketään. Jos tosiaan kiinnostaa, niin täältä pesee!

    VastaaPoista
  3. Se on ihan hyvä että lukijoilla on toiveita! Niitä saa tosiaan esittää!

    VastaaPoista
  4. Nettikauppapostaus on hyvä idea, kannatetaan! Itse olen joskus miettinyt samaa.
    Hyvää matkaa muuten!!
    t. Eeva

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!