sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Fenkolikeitto

Hauduttelin tässä hyvin ruokailun lopuksi sopivaa fenkoliteetä siemenistä ja laitoin mukaan pätkän kuivattua lakritsinjuurta. Vallan mainio maku. Nuo aineet voi myös lisätä johonkin muuhun yrttiteehen, esimerkiksi kamomillateen maustan usein tällä tavalla.

Hyvä kuva fenkolista eli saksankuminasta, mutta missä on se paksu osa, jota yleensä ruoanlaittoon käytetään?

Hyvä kysymys, johon vastaan itse. Fenkolista on olemassa kaksi yleistä muunnosta. Toinen on maustefenkoli ja toinen mukulafenkoli tai salaattifenkoli eli italiankumina. Maustefenkolista käytetään yleisesti siemenet, mutta minusta lehtiä eikä kukuntojakaan ei saisi laittaa hukkaan, sillä ne ovat ihan hyvä mauste salaatissa ja kaunis koriste. Ruoissahan voi lehtiä käyttää tillin tavoin, ja tilliltähän ne hiukan näyttävätkin.

Harva on tainnut fenkolia käyttää tuoreena salaatissa, mutta siitä saa oikein maukkaan alkupalan kun sen esimerkiksi suikaloi mandoliinilla erittäin ohueksi, maustaa ihan tavallisessa vinaigrettessa ja vuolee päälle ohuenohuita parmesaanilastuna. Ihan tulee vesi kielelle kun ajattelee!

Murskatuista fenkolinsiemenistä tehty tee auttaa hyvin ruoansulatukseen ja ehkäisee/hoitaa ilmavaivoja. Vanha kansa teki koliikista kärsiville lapsille tällaista teetä, johon saatettiin myös laittaa lakritsanjuurta, hiukan ruokasoodaa ja sokeria.

Fenkolissa on fytoestrogeeneja, joiden takia lapsille ei kuitenkaan jatkuvasti ja litrakaupalla tällaista teetä saisi juottaa.

Fytoestrogeenien takia fenkoliuutetta on käytetty naisilla myös dysmenorrean hoidossa. Myös imettävien äitien on tiedetty käyttäneen fenkoliteetä helpottamaan maidon tuloa. Tässäkään tapauksessa tosin sen ylenmääräistä käyttöä ei suositella juuri noiden fytoestrogeenien takia, sillä ne saattavat maidon mukana siirtyä lapseen.

Intialaiset syövät tuoreita fenkolin siemeniä muutenkin kuin mausteena tai ruoan jälkeen. Varsinkin tuoreitten vihreiden (vanhennuttuaan siemenet muuttuvat harmahtaviksi) siementen syönnin uskotaan parantavan näköä. Näin uskoivat myös muinaiset roomalaiset. Joissain tutkimuksissa on todettukin fenkoliuutteen auttavan silmänpainetautiin, eli glaukoomaan.

Joka tapauksessa kuuma fenkolitee helpottaa ruoansulatusongelmien lisäksi myös yskää, jonka takia fenkoli onkin monien yskänlääkkeiden ainesosa. Fenkoli on myös diureetti, joka alentaa verenpainetta.


Hienoaromista fenkolia soisi käytettävän hieman enemmänkin kuin sitä nykyään käytetään.


Fenkolikeitto


kaksi annosta
4 rkl oliiviöljyä
5 fenkolia siistittynä ja karkeaksi pilkottuna
½ l kasvislientä
1 dl kuohukermaa
suolaa ja hienoksi rouhittua mustapippuria myllystä

Kuumenna öljy laakeassa pannussa keskinkertaisella lämmöllä. Mausta fenkoli ja laita pannulle. Kuullota pannussa noin 10-15 minuuttia kunnes fenkoli pehmenee, mutta se ei saa saada väriä.

Lisää kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja anna vienosti kuplia noin 10 min tai kunnes fenkoli on läpeensä pehmeää ja kypsää. poista levyltä ja anna hiukan jäähtyä ennen soseuttamista tehosekoittimessa/sauvasekoittimella.

Paseeraa seos siivilän läpi takaisin pannulle ja kuumenna kerman kanssa. Tarkista mausteet, mutta älä anna enää kiehua. Tarjoa kuumana.

2-4 annosta (4, jos tarjoat alkuruokana).

Resepti on Angela Hartnettin Cucina-kirjasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!