tiistai 30. huhtikuuta 2013

Ohut iho

Tulin miettineeksi näillä taannoin olleilla hömppämessuilla, että kuinka moni tsekkauttaa ihotyyppiänsä jatkuvasti elämänsä aikana? Olen itse käynyt säännöllisesti kerran kuukaudessa kasvohoidossa, mutta viime vuoden aikana olen siinä suhteessa ollut laiskempi.

Tästä syystä olinkin lentää persuuksilleni kun kosmetologini päivitteli ihoni ohuutta. Varmaan osasyynä ovat nuo syöpälääkkeet, mutta iän myötä tätä tapahtuu myös. Iho myös nyt kärähti heti auringossa ja sitä se ei ole juurikaan koskaan tehnyt.

Yhtäkkiä tämä vaan pamahti minunkin ajatuksiini; minäkin ikäännyt ja tuo kerpeleen syöpälääke vielä vaikuttaa tässä suhteessa negatiivisesti.


Pakko hakea jotakin tietoa asiasta. Kosmetologi suositteli käyttämään kasvojen iholla herkän ihon naamioita, eikä missään nimessä kuorimaan ihoa mekaanisilla kuorinnoilla. On tämäkin! Ensihätiin hankin sitten tällaiset:




Siis vauvan herkän ihon pyyhkeitä ja Eucerinin herkän ihon voidetta, joka punoitusta on hiukan hillinnytkin. Eikä maksanut paljon. Mitään kuivattavaa ei saa kuulemma käyttää, vaikka onkin sekaiho! Kaikella sitä naisia kiusataankin!

Auringolta tietty pitäisi iho myös suojata. Mutta mikä sitten vahvistaisi ihoa? Tässä päästään myös siihen kysymykseen, että miksi ohuille silmänympäryksille pitäisi käyttää eri voiteita kuin paksummalle iholle muualla.

Mutta eipä ehditä edelle asiaa. Nykyisen tutkimuksen mukaan ihoa paksuntavina aineina voi pitää retinolia, peptidejä ja C-vitamiinia. Mutta entä sitten kantasolut? Nykyisen tietämyksen mukaan kaikkia ihon soluja muodostavat kantasolut sijaitsevat ihokarvojen juuritupissa. Juuri karvoituksessa tapahtuu muutoksia ikääntyessä.

Mutta se on totta, että silmänympärysiho tarvitsee rasvaisempaa voidetta kuin muu iho - jo siitäkin syystä, että ohuella iholla silmien ympärillä ei ole talirauhasia. Jos ihan luonnollista silmänympärysvoidetta haluaa, kannattaa kuulemma kokeilla emuöljyä.

Minulla oli jokunen linkki noista kantasoluista, mutta niistä lisää myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Kasvojen lisäksi kädet paljastavat nopeasti ohenemisen, tähdetkin käyvät käsien kohotusleikkausissa saadakseen ikänsä piilotettua ;) Nuo vauvojen herkänihon pyyhkeet ovat olleet vuosia meidän perheen käytössä(meikinpoistosta, käsien pyyhkimiseen yms.) tavallissa haju on melkoinen, Eucerin taas... minä, enkä tytöt voi käyttää, tuote oikein "polttelee" iholla.
    Mutta emuöljy, onko emuöljy uusi arganöljy...? Lueskelin väitteitä (en ainakaan löytänyt mitään todisteita) antiseptisistä ja hiuksiakin kasvattavista ominaisuuksista. Ja nyt, siis missään tapauksessa en halua halventaa tuotetta en ole edes kokeillut, varmaan uteliaisuudesta kokeilen. Ja uskon tuotteen kosteuttavan ja parantavan ihon kuntoa, aboriginaalit ovat käyttäneet emuöljyä jo kauan (ei varmastikaan käyttäisi tuotetta jos olisi huono, kyllä joku esi-isä olisi jo kertonut ei tämä oikeasti toimi) En siis vain usko tuotteen kasvattavan hiuksia takaisin, jos tuote tekisi niin, mieti millaiset karvat ihmisillä olisi muualla... ;)

    -nina-

    VastaaPoista
  2. Hiusten ja yleensäkin karvojen kasvu vähenee vanhetessa, enkä siihen usko minkään öljyn vaikuttavan mitenkään.

    En muutenkaan oikein ymmärrä tätä argan-hypetystä. Olen tutustunut tuohon öljyyn jo 80-luvulla.

    Mitä tulee argan-öljyyn ja emuöljyyn, molemmilla väitetään olevan hiukan sanankaltaisia ominaisuuksia (ja pitkä lista ongelmista, joita ne ratkaisevat). Siis esim. molemmat sisältävät paljon E-vitamiinia, ovat anti-inflammatorisia jne. Argan-öljyä vain harvoin on kosmetiikassa puhtaimmillaan, siksi mainitsin tuosta emuöljystä kuivien silmänympärysten hoitoaineena.

    Veikkaisin seuraavaksi kauneusvillitykseksi makadamiaöljyä, jota sisältäviä hiustenhoitotuotteita jo onkin ainakin ulkomailla paljon myyytävänä.

    Sitten vielä täytyy mainita hevosöljy (magoroku), joka on kovin suosittua esim. Japanissa, mutta joka alkuperänsä takia tuskin tulee saamaan muualla maailmassa sitä suosiota. Se on kuulemma rasvana lähimpänä ihmisen ihon omaa rasvaa. Onhan sitäkin pitänyt kokeilla, ja se toimii kyllä hyvin. Ks. käsivoidekatsaus täällä aiemmin.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!