torstai 18. huhtikuuta 2013

Pippuri ja syöpä

Tämä pippuriasia tuntui aika mielenkiintoiselta ja haalin siksi hiukan lisää tietoa syövästä ja pippurista. Silmä osui ihan ensimmäisenä lauseeseen, jossa todettiin pippurin lisäävän antituumorigeenisten mausteitten tehoa.

Ohhoh, ja mitähän ne sitten ovat?

Kun puhutaan pippurista, puhutaan sen sisältämän piperiinin tulehdusta estävistä ominaisuuksista. Yksi näistä liittyy tulehdusta aiheuttaviin sytokiineihin, joita syöpäsolut tuottavat. Häiritsemällä näiden sytokiinien toimintaa, syöpäsolujen välinen signaalimekanismi häiriintyy ja niinollen syövän leviäminen saattaa loppua.

Jo edellisessä postauksessani pippurista mainitsin pippurin olevan tehokas antioksidantti. Se myöskin vahvistaa muiden antioksidanttien tehoa. Tällä saattaa olla merkitystä oksidatiivisen stressin hoidossa varsinkin jos käytetään paljon tyydyttyneitä rasvoja, jotka monasti ovat oksidatiivisen kuormituksen aiheuttajia.

Korkea kolesteroli- ja triglyseriditaso estää usein joidenkin antioksidanttien, kuten glutationin, superoksididismutaasin (SOD), katalaasin, glutationiperoksidaasin, C- ja E-vitamiinien vaikutusta. Pippurin piperiini kuitenkin voi kumota tämän vaikutuksen.

Pippuri toimii myös immunomodulaattorina ja lisää valkosolujen tuotantoa. Mutta entäs sitten ne muut luontaiset aineet syövän torjunnassa?

Niitä on paljonkin alkaen vihreästä teestä ja kurkuman sisältämästä kurkumiinista. Pippurin piperiini suojaa näiden sisältämiä hyödyllisiä aineita suolen sisältämien entsyymien aiheuttamalta pilkkoutumiselta ennen niiden imeytymistä. Kun hyödylliset aineet ovat sitten imeytyneet verenkiertoon, piperiini suojelee niitä estämällä maksaentsyymien aiheuttaman oksidatiivisen ja tuhoisan reaktion.

On olemassa joitain tutkimuksia piparmintun, salvian, timjamin ja rosmariiinin uutteiden käytöstä tuloksekkaasti suolistosyöpään. Parhaiten toimivaksi arveltiin salvian ja piparmintun yhdistelmä. Rosmariinin karnosolin ja ursolihapon arvellaan olevan rosmariinin antituumorisia ominaisuuksia.

Aivolisäkkeen kasvaimiin, erityisesti prolaktiinia erittäviin adenoomiin (näitä hyvänlaatuisia kasvaimia, joko erittäviä tai ei-erittäviä löytyy obduktiossa muuten joka neljänneltä) saattaa auttaa hormonineritystä suppressoiva kurkumiini (tämä onkin mielenkiintoinen tieto niille naisille, joiden raskauden alkamisen estää tällainen erittävä adenooma).

Lista on pitkä. Kardemumma, neilikka, inkivääri, kaneli...nämä kaikki ovat osoittautuneet kemopreventatiivisiksi ja terapeuttisiksi mausteiksi. Ja pippuristahan me jo tiedämme, että se lisää tehoa.

Täällä lisää luettavaa, tämän pikaisen katsaukseni lisäksi.





4 kommenttia:

  1. Itseasiassa taisit juuri selvittää minulle jotain mikä on mieltäni askarruttanut. Asuin kauan erittäin homeisessa talossa, sain "lahjaksi" kiusallisia niveloireita, joinain päivänä minulla on jopa vaikeuksia kävellä, saati nyt tehdä tavallisia kotiaskareitakaan. Jonain päivänä kipu voi olla sietämätön ja toisena asiasta ei ole merkkiäkään. Nyt on siis pakko ruveta pitämään ruokapäiväkirjaa ja katsoa miten mausteet ja syöminen vaikuttavat asiaan.
    Kanelista pieni varoituksen sana, ristikkäiskukkaisallergikkojenhan sietää varoa kanelia kukinta aikaan (koivu yms.)

    -nina-

    VastaaPoista
  2. No hyvä, jos postauksesta oli jotakin hyötyä!

    Kaneliallergia on koivun ristiallergia, mutta minulle on jäänyt hiukan epäselväksi, koskeeko tämä Suomessa tavallisesti myytävää ns. kassiakanelia eli kiinankanelia, vaiko myös Ceylonin kanelia (ns. aito kaneli). Pitääpä kaivella, jos tietoa löytyisi.

    Olen itse siirtynyt käyttämään Ceylonin kanelia, jota saa aika edulliseen hintaan iHerbistä pienissä lasipurkeissa (merkki on Frontier, ja se on vielä luomutuote). Muutenhan se on aika hintavaa - jos sitä sattuu siis jostakin löytämään.

    VastaaPoista
  3. Niin sitä tilausta tässä juuri suunnittelen... 29. pvä pitäisi olla Burt's Bees hand salven varaston täydennyspvä... eli silloin täytyy iskeä ;) En tule lainkaan toimeen ilman sitä, Suomessa maksaa liki pitäen tuplat mitä Iherbissä ja saanti on heikkoa nettikaupoista, löysin yhden purkin peräti (tilasin sen tietenkin!)
    Ja sen verran tästä ruokailusta, olen jo aiemmin huomannut tiettyjen pitkälle prosessoitujen ruokien vaikuttavan kroppaan. Joinain aamuna likipitäen tärisen aivan kuin krapulassa (näinä päivinä kipu todella valtava) yleensä olen sortunut karkkeihin edellisenä iltana tahi johonkin makkaraan, valmisruokaan yms. Tosin ruokavalioon vaikuttaa vieläkin sappirakon poistonkin jälkeen tietynlainen reagointi joihinkin ruokiin.

    -nina-

    VastaaPoista
  4. Vähän sama homma joskus. Inhottavaa. Viimeksi eilen kärsin makkarasta ja pullapitkosta. Yh.

    Ostin muuten juuri Burt's Beesin Sensitive Eye Creamin - on aika hyvää tavaraa sekin, postaus tulossa!

    Yksi iHerb-löytö on muuten Dr. Bronner´s Magic 18-in-1 soaps. Tsekkaapa. Hyviä tuoksuja ja tuoksutontakin versiota. Kuulemma monet julkkikset käyttävät, eikä ole hinnalla pilattu. Postaus tulossa myös niistä.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!