perjantai 5. huhtikuuta 2013

Bobotie

Joskus kävin useita kertoja vuodessa töitten takia Etelä-Afrikassa, eivätkä ne olleet mitään pikapiipahduksia. Maa on niin ihastuttava, että siellä on pitänyt jälkeenpäin käydä useasti myös lomilla, onhan siellä myös paljon ystäviä ja entisiä työtovereita.

Mitä tulee kulinaariseen puoleen, siellä on todella paljon koettavaa. Esimerkiksi Kapin viinimailla olen viettänyt niin monta piknikkiä viinitilojen päärakennusten puistoissa ja puutarhoissa suurten puiden katveessa, ja monta niin hyvää ravintolaa löytyy niin viinitiloilta, Kapkaupungista ja etenkin Franschhoekista, "ranskalaiselta kulmalta", niinkuin se kääntyy suomeksi. Tämä paikka on pieni ja viehättävä kylä keskellä viinialueita. Sinne aikoinaan muutti Ranskasta paljon hugenotteja, joista nimi johtuu. Paikkakunta on sikäli kiva, että keskustasta pääsee patikoimaan monille viinitiloille ja todellakin,  koko maan ehkä parhaat ravintolat sijaitsevat juuri siinä kylänraitin varrella.

Sieltä on jäänyt paljon hyviä muistoja ja paljon tuliaisina tuotuja reseptejä, joihin ystävät ovat suuresti myös ihastuneet. Yksi näistä on varmaan tunnetuin eteläafrikkalainen (kapmalaijilainen alkujaan) ruoka nimeltä bobotie.


Makeansuolaista bobotieta.

Bobotie (8 annosta)

viipale valkoista leipää
2 1/2 dl maitoa
1 kg jauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
1 1/4 dl siemenettömiä rusinoita
1 1/4 dl kuorittuja, kokonaisia manteleita
3 (isoa) tl aprikoosimarmeladia tai -hilloa
3 (isoa) tl hedelmächutneyta
2 rkl sitruunan mehua
1 (iso) tl hienonnettuja sekalaisia yrttejä
2 tl curryjauhetta
1 tl kurkumaa
2 tl suolaa
2 tl ruokaöljyä (miedon makuista) + hiukan uunivuoan voiteluun
3 munaa
muutama laakerinlehti
(puolikas banaani)

Laita uuni lämpiämään 180°C.

Liota leipäviipale maidossa niin, että se pehmenee. Purista kuivaksi ja sekoita se jauhelihaan.

Sekoita lihaseokseen kaikki muut aineet lukuunottamatta jäljelle jäänyttä maitoa, öljyä, munia ja laakerinlehtiä.

Kuumenna öljy pannulla ja ruskista lihaseos siinä kevyesti. Kaada seos uunivuokaan.

Vatkaa munat ja jäljelle jäänyt maito ja kaada seos lihaseoksen päälle uunivuokaan. Koristele laakerinlehdillä ja halutessasi myös banaaniviipaleilla (viimeksimainittu ei ole välttämätön).

Anna olla uunissa, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta ruskistunut kauniisti.

Tarjoa riisin kanssa.

Traditionaalisesti bobotie  - tai bobotje, kuten se myös saatetaan kirjoittaa - valmistettiin ylijääneestä sunnuntain paistista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!