tiistai 7. kesäkuuta 2022

Niitänäitä + tänään kauan sitten (+ helppo ruokaresepti)

Kylläpä aika menee vikkelään.  Facebook muistutteli minua tänään tästä päivästä vuonna 2012. Olin kirjoittanut sinne, että:

- kaksi yötä mennyt hyvässä seurassa mustekaloja narraamassa; ei saalista. Onkohan mustekaloilla korvat ja säikähtivät aikaansaamaamme meteliä?

Kauniita maisemiahan siellä oli, mutta hiekkarantoja sai kyllä noilta karstimaisilta sokeritoppasaarilta etsiä. Yhtenä päivänä tosin päivittäinen retki laivalta tehtiin jollekin biitsille, mutta en jaksanut sillä erää lähteä mukaan, vaan nautiskelin sviittini parvekkeesta laivalla, olinhan sellaisesta sentään maksanut.

Henkilökunta kantoi minulle ruokaa ja juomaa toiveitteni mukaan ja lueskelin kirjaa. Laivalla ei tietenkään ollut nettiä, jossa olisi voinut seilata.

Niin, eihän me mitään mustekaloja saatu, vaikka uhottiinkin joka päivä saavamme pötyä pöytään seuraavaksi päiväksi! Luulen, että iloinen lörpöttelymme eväänäkin olleen viinin voimalla irrottivat kielenkannat ja kalat kauhistuivat mekkalaa. Virallisesti asia selitettiin sillä, että kun oli täysikuu, hait saalistivat pinnassa, jolloin saaliseläimet, kuten mustekalat painuivat pimeisiin syvyyksiin. 

Seuraavana aamuna aurinkokannella oli taas aamukuudelta tai-chitä tai joogaa ja Etelä-Kiinan meren kelluvissa kalastajakylissä asuvat kiinalaiset toivat pyytämiään kaloja keittiömestarillemme vanhaan malliin ostettavaksi.

*****
Tekniikka ja Talous -lehdessä oli tänään artikkeli vuonna 2000 tapahtuneesta Concorde-turmasta. Vieläkin tunne järkytyksen jysähdyksen sielussani, kun sitä ajattelen. Olin nimittäin CDG:n kentällä juuri silloin tulossa kotiin Suomeen. Kentällä oli aika sekamelska loppupäivän, taisin päästä kotiin vasta seuraavana päivänä.

Silloin matkustelin ulkomailla 2-3 kertaa viikossa keskimäärin. Plus siihen vielä lomamatkat. Joskus kävi mielessä, että mitä jos jotakin sattuisi lennolla? Ei koskaan kuitenkaan mitään sattunut sille koneelle, jossa istuin. Ehkä pahin juttu kävi kerran matkalla Lontoon Gatwickistä Newquay'hin, jolloin vieruskaveriksi sattui vanhempi nainen, joka sai paniikkikohtauksen. Ei ollut pitkä lento, mutta oli siinäkin tekemistä.

Toisen kerran jouduin tekemisiin lento-onnettomuuden kanssa, kun olin palaamassa iloiselta  viikonloppuvierailulta ystävien luo Nizzaan. Kun olin kentällä odottelemassa SAS:in lentoa Tukholmaan, tuli tieto, että toinen saman firman kone oli joutunut onnettomuuteen Milanon kentällä. Siitähän meni koko lentofirman pakka sekaisin, ja kotiin pääsin vasta seuraavana päivänä.

Mietin usein, paljonko lentofirmoilla on erilaisia läheltä piti -tilanteita. Kerronpa esimerkin, josta ei ollut hisaustakaan missään tiedotusvälineissä. Britti-exäni oli tulossa luokseni Turkuun SAS:in viimeisellä lennolla Tukholmasta. Hyppäsin autoon koirani kanssa ja lähdimme häntä hakemaan lentokentältä, kun hän soittaa. Ei kannata tulla hakemaan vielä, hän ehti sanoa. Mitämitä? Konehan olisi kaiketi jo laskeutunut aikataulun mukaan. "Not able to talk right now", hän sanoi, ja katkaisi puhelun siihen.

Olimme jo koissun kanssa matkalla, ja kohta jo kentällä, joten ajoin sinne joka tapauksessa ja kone oli jo tietty laskeutunut poliisilauman ollessa vastassa. Katselimme aidan takaa, kun pitkän ajan kuluttua poliisit toivat jonkun tyypin koneesta. En nähnyt kunnolla, koska oli talvi ja säkkipimeää.

Jälkeenpäin kuulin, että joku matkustajista oli lennon aikana noussut seisomaan ja yritti avata varauloskäynnin. Hänet oli taltutettu käsikähmän jälkeen ja siitä syystä poliisit olivat paikalla ja puhuttivat myös muita matkustajia.

*****
Laitoin moussakantapaista. Tämä olikin nimpal hyvää, että pitää jakaa ohje teidänkin kanssanne.Pikamoussaka


400 g jauhelihaa (laitoin ruokatilaukseen lammasta, mutta kun sitä ei ollut, toinen vaihtoehto oli hiukan epäortodoksisesti kalkkuna)
2 munakoisoa
purkki säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
2 prk Koskenlaskija Ruoka & Dippi - juustokastiketta (käytin nyt purkin maustamatont aja purkin savupekonia, kun niitä sattui kaapissa olemaan)
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
kuivattua oreganoa
kanelia
(juustoraastetta)

Silppua sipulit ja kuullota silppu pannussa. Kaada kuullotettu silppu lautaselle odottamaan ja ruskista jauheliha. Lisää ruskistetun jauhelihan sekaan sipulisilppu ja purkillinen säilöttyjä kirsikkatomaatteja. Mausta (n. 1-1 1/2 tl oreganoa, 1/2-1 tl jauhettua kanelia, mustapippuria) ja lisää suolaa tarvittava määrä.  Ota pannu pois hellalta ja laita uuni 200 C.Siivuta munakoisot poikittain noin sentin viipaleiksi. monet "itkettävät" munakoisot, mutta mielestäni nykyisissä lajikkeissa ei ole sellaista kitkeryyttä, että se olisi tarpeen.

Lado puolet munakoisosiivuista laakean uunivuokaan ja kaada päälle tomaatti-jauhelihakastike. Peitä seos lopuilla munakoisoviipaleilla ja kaada päälle Koskenlaskijakastike.

Paista uunissa kunnes munakoisoviipaleet ovat pehmenneitä (n. 40 min). Lisää loppuvaiheessa päälle juustoraastetta (jos paistos näyttää ruskistuvan liikaa, peitä se esim. leivinpaperilla). Tarjoa salaatin kanssa. Satsista riittää reilusti neljälle ja maku vaan paranee, kun sitä seuraavina päivinä lämmittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!