lauantai 22. kesäkuuta 2013

Aiheuttavatko aurinkovoiteet ihosyöpää?

Me kaikki tiedämme, että liika ja suojaamaton auringonotto voi aiheuttaa ihosyöpää. Iho tulisi suojata, mutta siihenkin on monta tapaa. Paras tapa on suojata iho vaattein ja pää leveälierisellä hatulla ja sen lisäksi oleskella varjossa.

Useimmiten kuitenkin päädytään käyttämään aurinkovoiteita, mutta viimeisten tutkimusten mukaan nekään eivät välttämättä ole ihan viattomia syövän syntyyn.

Mieti, miten suojaat itsesi auringolta.

Menneellä viikolla on USAssa keskusteltu kosmetiikan - etenkin aurinkovoiteiden sisältämistä mahdollisesti syöpää aiheuttavista ainesosista. Keskustelun aiheena on ollut retinyylipalmitaatti, A-vitamiinin johdannainen, jonka on todettu hajoavan UV-säteilyn vaikutuksen alaisina DNA:ta vahingoittaviin vapaisiin radikaaleihin, jotka saattavat aiheuttaa tietyn tyyppistä syöpää*).

Eikä retinyylipalmitaatti ole ainoa mahdollisesti vaarallinen aine. Toinen, hyvin usein kemiallisissa auringonsuojavoiteissa käytetty aine on oxybentsone, joka on tunnettu ja voimakas hormonihäiritsijä, joka voi aiheuttaa lasten ja sikiöitten kasvuhäiriöitä, raskauden alun ja keston aikaisia ongelmia ja monia muita terveyshaittoja.

On myös olemassa ns. mekaanisia aurinkosuojia, joissa joko titaanidioksidi tai sinkkioksidi heijastaa auringon valon pois ihon pinnalta. Nykyisen teknologian avulla nämä hiukkaset voidaan pilkkoa nanopartikkeleiksi, jolloin ne ovat ohuena ja näkymättömämä kerroksena iholla (vrt. tavallinen sinkkipasta, joka on valkoista). Nämä nanopartikkelit ovat saman kokoisia kuin DNA, virukset tai proteiinimolekyylit. Kuitenkaan niitä ei ole tutkittu tarpeeksi ja arvellaan niiden mahdollisesti pääsevän pienuutensa takia elimistöön ja ohittavan jopa veri-aivoesteen.

Paksummat ja valkoiset tahnat, kuten sinkkipasta, eivät todennnäköisesti sisällä nanohiukkasia, joten ne eivät näyttäisi imeytyvän ihoon, eivätkä reagoi auringon säteilyn kanssa, joten niiden käyttö on suositeltavampaa.

*) Tieto perustuu hiirillä tehtyihin tutkimuksiin, eikä tästä siis voida vetää suoria johtopäätöksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!