perjantai 21. kesäkuuta 2013

Guayusa-tee

Törmäsin iHerbissä tällaiseen yrttiteehen, ja se vaikuttaakin todella mielenkiintoiselta tuttavuudelta. Guayusa on Amazonilla kasvava, yerba mateen tavalla orjanlaakerien sukuun kuuluva puu, jonka lehtiä on tiettävästi käytetty jo ainakin 1500-vuotta (hautalöydön mukaan, oletettavasti kuitenkin käytetty jo yli 2000 vuotta luonnonkansojen keskuudessa) teenä esimerkiksi metsästäjien aistien terävöittämiseksi.

Guayusatee sisältääkin runsaasti kofeiinia, jonka lisäksi siitä löytyy suklaastakin tavattua teobromiinia (tästä taas muistutus, että se on koirille erittäin vaarallista!) ja vihreässä teessäkin esiintyvää teaniinia, jolla on rauhoittava vaikutus (vähentää psyykkistä ja fyysistä stressiä). Näiden lisäksi se sisältää kaikki ihmiset tarvitseman aminohapot ja se sisältää runsaasti antioksidantteja, ja sen ORAC-arvo (hapen radikaalien imeytymisarvo) on korkeampi kuin vihreässä teessä. Sen sisältämän kofeiinin sanotaan olevan hitaasti imeytyvää joten siitä ei tule yhtäkkisiä oireita kuten jotkut herkät saavat kofeiinista.

Todella antioksidanttipitoista juomaa, joka on  lisäksi luomua ja reilun kaupan tuote.

Ensimmäinen teepussin nuuhkaisu toi mieleen kuivatun saunavihdan - tuoksuu aikalailla samalta kuin yerba matee. Guayusa ei kuitenkaan ole mitenkään kitkerää ja siinä on miedosti makea jälkimaku.

Minun mielestäni ihan juotavaa, ja oikein hyvä vaihtoehto aamukahville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!