keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Infrapunasaunan vaikutuksista

Olen ollut hiukan yllättynyt infrapunasaunasta ja sen vaikutuksista. Nyt olen parina päivänä käynyt liikkumassa raskaammin, ja käynyt sen jälkeen infrapunasaunassa, ja tuntuu siltä, etteivät lihakset kipeydy kovinkaan kun siellä käy punttarin päälle.

Varmaan sen saunan rentouttavasta vaikutuksesta myös johtui, etttä nukuin autuaasti tänään pommiin. Minun piti mennä aamiaiselle serkkuni kanssa ja n. klo 10 hän tekstittelee, että missä olen. No, petissä olin, kännykän olin laittanut herättämään jo 7.20, mutta kai se sitten oli hälyttänyt ja hälyttänyt, enkä minä ollut reagoinut mitenkään. Nolostuttavaa tehdä oharit!

Huomenna aamulla pitäisi mennä klo 9 kasvohoitoon, ja nyt laitoin tuplaherätyksen. Hiukan jännittää nukkumaanmenokin, jos taas käy aamulla samalla tavalla.

Tavallisesta saunasta ja sen höyryisestä ympäristöstä en ole ikinä pitänyt, enkä ole koskaan ymmärtänyt, miksi mm. entisessä työpaikassakin oli aina ihan pakko viedä koulutuspäivillä ulkomaiset työntekijät/vieraat aina saunomaan ennen illallista.

Infrapunasauna on sauna, jossa ei lotrata vedellä (paitsi että juomapullo kannattaa ottaa mukaan). Se ei lämpene tavallisen saunan tavalla, vaan infrapunasäteet tunkeutuvat syvälle lihaksiin ja vilkastuttavat verenkiertoa
Infrapunasaunassa olo myös kohottaa sydämen sykettä, ja sitä pidetään jopa jossain määrin vaihtoehtona liikunnalle. Olo on infrapunasaunan jälkeen pirteä ja virkeä, sillä verenkierron vilkastumisen seurauksena ravinteet ja happi kulkeutuvat helpommin elimistöön. Liikunnan jälkeen maitohappo poistuu samasta syystä lihaksista nopeammin.

Muistan joskus lapsena, että minunkin kotonani oli infrapunalamppu, jolla hoidettiin esimerkiksi selkäkipuja. Infarpunalla onkin monia terveydellisiä vaikutuksia, juuri sen verenkiertoa vilkastuttavien ominaisuuksiensa takia. Se parantaa kipu- ja tulehdustiloja, poistaa lihasjännitystä ja kankeutta. Kapillaariverisuonten vilkastunut verenkiento myös edesauttaa ihon uusiutumista ja tämän voin allekirjoittaa henkilökohtaisesti. Iho on paljon paremman näköinen ja pehmeämpi.

Vaikka infrapunasaunassa ei varsinaisesti ole kuuma (riippuen tietty tuuletuksesta), hikoilu on moninkertaista verrattuna tavalliseen saunaan. Siksi on juotava paljon vettä. Puuhen päällä istuin tänään saunassa 40 minuuttia ja se froteepyyhe oli ihan litimärkä sen jälkeen. Mikäs siellä on istuessa, juomapullo ja kasa luettavaa mukaan!

Niin, ja infrapunasauna nostaa kehon lämpötilaa hiukan kuin kuume, eli jos on orastaviakin virustartuntoja, niin ne todennäköisimmin kuolevat sillä saunareissulla.

Myös kaloreita kuluu hikoamisen ja sykkeen nousun myötä. Joidenkin laskelmien mukaan ainakin 300 per saunomiskerta.

Voidaan tiivistää, että infrapunasaunan edut ovat seuraavanlaisia:


 • Painonpudotus hikoilun ja tehostuneen verenkierron ansiosta
 • Myönteinen vaikutus verenpaineeseen
 • Myös imusolmukejärjestelmän (lymfaattinen) toiminta tehostuu
 • Tämä poistaa kuona-aineita ja vähentää nesteturvotusta
 • Poistaa kuona-aineita lihaksistosta ja vähentää näin särkytiloja
 • Ääreisverenkierto tehostuu ja ihon ravitsemustila paranee
 • Tämä lievittää ihoärsytystä ja vähentää akneihon "kukkimista"
 • Antaa mielihyvän tunnetta, joka auttaa myös univaikeuksissa
 • Auttaa lievittämään stressitiloja

Säteilyn kannalta ei infrapunasaunaa kannata pelätä. Joka päivä saamme infrapunasäteitä milloin mistäkin paikasta, ja esimerkiksi kokkaaminen tavallisen hellan ääressä altistaa suuremmalle määrälle infrapunasäteilyä kuin saunassa käyminen.

2 kommenttia:

 1. Lapsena sain fysikaalisesta infrapunahoitoa selkäkipuun, oli aika jännän tuntuista, mutta tehosi, nykyäänhän voi ostaa hierontalaitteita joissa on infrapunavalo (hyvin pieni) ja värinä samassa.

  Miten ihmeessä minulla on muistikuva, että lasten neuvoloissa oli aikoinaan infrapunavalot laitteiden desinfiointiin? Saattoi ne muitakin lamppuja olla...

  Ai niin muistan isosetäni käyttäneen ihon (aknen) hoitoon infrapunalamppua, sitä miten se tehosi en muista.

  -nina-

  VastaaPoista
 2. Se on varmaankin ollut ultraviolettisäteilyä, sillä voimakasta sellaista käytetään nykyäänkin esim. tarkasti puhtaanapidettävien tilojen sterilointiin.

  Minullakin on - kun tässä istun kirjoittelemassa - joskus sellainen pieni infrapunahierontalaite selän ja tuolin selkämyksen välissä :) Hyvin pelittää...

  VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!