keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Miten valmistaa oma parfyymi?

Baselissa asuessani osallistuin suomalaisen kaverini kanssa sikäläiseen museoiden yöhön. Tällöin kaikki Baselin lukuisat museot (ja niitä tosiaan riittää) ovat muistaakseni koko yön auki - tai ainakin todella myöhään yöhön avoinna ja sisäänpääsy on ilmainen.

Spielzeug Welten Museumissa (joka on muuten aivan ihana ja iso lelumuseo) oli parfyymiworkshop. Tottakai siihen piti osallistua. Saattaa siitä olla jopa täälläkin postaus.

Photo by Austin Ramsey on Unsplash
Saimmehan me aikaiseksi hienoja parfyymeita. Minun tuotokseni oli tosin hiukan partavesimäinen, mutta hauskaahan se oli sen suunnittelu.

Hajuvesiä on loppujen lopuksi helppo luoda, kunhan ymmärtää tuoksuainesten oikean suhteen ja sen, mitkä tuoksut sopivat yhteen. Tarvitaan vain 100% eteerisiä öljyjä, alkoholia ja vettä.

Pohjatuoksun määrä on n. 20% ja siihen sopivat mm. seetri, sypressi, patsuli, inkivääri, santelipuu ja vanilja tai tonkapapu.

Ydintuoksua tarvitaan n. 50% ja niitä ovat esimerkiksi mustapippuri, fenkoli, kardemumma, kamomilla, laakerinlehti, pelargoni, siankärsämö, muskotti ja kataja.

Pintatuoksua tarvitaan n. 30% ja sitä voidaan saada mm. bergamotista, basilikasta, greipistä, laventelista, sitruunasta, limestä, mintusta, nerolista, rosmariinista, vetiveristä ja appelsiinista.

Helppotekoiseen omaan tuoksuun tarvitset:

2 rkl neutraalia pohjaöljyä (esim. rypäleensiemen-, jojoba-, auringonkukka- aprikoosinkivi-, argan-, ruusunsiemen- rypäleensiemen- tai manteliöljy)

6 rkl 50% alkoholia

2,5 rkl tislattua vettä (apteekista), jotkut tosin käyttävät myös pullovettä, mutta epäpuhtaudet (kuten kupari, lyijy ja muut mineraalit) vedessä voivat vaikuttaa lopputuotteen laatuun

30 tippaa 100% eteeristä öljyä (9 pintatuoksuun, 15 ydintuoksuun ja 6 pohjatuoksuun)

- pieni suppilo

- 6 tummaa lasipulloa, joissa on tiivis korkki lopullista säilytystä varten

(- kahvinsuodatinpaperia)

- isompi ilmatiivis pullo ainesten sekoittamista varten

Mittaa valitsemasi pohjaöljy sekoittamista varten olevaan pulloon. Lisää pohja-, keski- ja pintatuoksun ainekset tässä järjestyksessä.

Sulje korkki tiiviisti ja laita pullo pimeään paikkaan "tekeytymään" kahdeksi vuorokaudeksi. Tuoksu voimistuu, jos sen antaa seisoa kauemman, vaikka kuusi viikkoa.

Kun olet tyytyväinen tuoksun voimakkuuteen, lisää sekaan vesi ja ravista pulloa ainakin yksi minuutti.

Suodata, jos liuos näyttää samealta, ja pullota kuuteen pikkupulloon, jotka suljet tiiviisti.

Tässä inspiraatiota sekoituksiin:

Raikas tuoksu: greippi, inkivääri ja vetiveri

Romanttinen tuoksu: ruusu, lime ja vetiveri

Sensuelli tuoksu: appelsiini, ylang-ylang ja santelipuu

Kesäinen tuoksu: laventeli, kamomilla, kardemumma, seetri ja pelargonia

Virkistävä tuoksu: piparminttu, rosmariini, sitruuna, salvia ja kataja

Puumainen tuoksu: kuusi, kataja, seetri, vetiveri ja bergamotti

Mausteinen tuoksu: laventeli, mausteneilikka, muskotti, vanilja ja ylang-ylang

Jos yksi käyttämistäsi tuoksuaineksista "kävelee yli" muitten tuoksuainesten, aloita lisäämällä muut aineet ensin ja sitten voimakkain tuoksu tippa kerrallaan, kunnes olet tyytyväinen sekoitukseen

Markkinoilla on myös spraypulloja, joihin voit jakaa lopputuotteen.

Näin hommaa kokeilleena voin sanoa, ettei kannata yrittää sotkea (ainakaan ensikertalaisena) tuoksuusi liikaa eri eteerisiä öljyjä, luultavasti tulos ei ole kovin viehättävä. Eräs rönsyilevä tyyppi teki niin, eikä tulos ollut ihan maailman parhaimpia 😞. Tulipa nyt kokeiltua kuitenkin.

Eteerisiä öljyjä löytyy esim. joistain apteekeista, luontaistuotekaupoista ja Pienestä Tuoksukaupasta (nettimyymälä). Viimeksimainitusta ja esim. Pakkaustukusta saa myös sopivia pulloja.

Eteerisiä öljyjä käytettäessä on muistettava, että joillekin ne aiheuttavat allergisia reaktioita.

Tässä muuten kiva joululahjavinkki! Varsinkin, jos pulloihin taiteilee itse etiketit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!