keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Voiko hiusten kasvua nopeuttaa?

Irlannissa oli (tai on) Blackrockin Bootsissa, jossa kävin vähintään kerran viikossa, kokonainen hyllynpätkä omistettu eri hiusravinteille. Siis ravintolisille. Niiden pakkauksia joskus tutkiskelin.

Nyt kun itsellä on hiustenkasvatusprojekti meneillään, pohdin myös sitä, miten voisi hiusten kasvuun vaikuttaa.

Hiukset kasvavat noin sentin-puolitoista kuukaudessa. Ihmisillä on keskimäärin 100 000 hiusta, joista päivittäin irtoaa noin 20-150 kappaletta. Näiden tilalle kasvaa kyllä uusia, mutta karvatuppien, joista hius kasvaa, määrä ei lisäänny, koska se määräytyy sikiövaiheessa 22. raskausviikkoon mennessä.

Hiusten määrään vaikuttaa niiden väri: vaaleahiuksisilla on noin 150 000 hiusta, ja toisella ääripäällä, eli punahiuksisilla noin 75 000. Musta- ja ruskeahiuksisten määrä on tästä väliltä.

Hius on kuollutta ainetta, joka koostuu suurimmaksi osaksi keratiinista. Lisäksi niissä on vettä, pigmenttejä, mineraaleja ja rasvoja. Kuolleessa aineessa ei ole verenkiertoa, joka niihin toisi ravinteita, vaan ravinteet pitäisi saada sieltä päänahan verenkierrosta karvatuppien kautta.

Photo by lajuanna whittington on Unsplash

Nyt päästäänkin sitten itse aiheeseen. Nyt siis aion kirjoittaa kotikonsteista, en hiusten kasvua tukevista lääkkeistä.

Hiusten kasvua voi tuskin nopeuttaa, mutta kasvua voi tukea monin keinoin. Nämä keinot kohdistuvat lähinnä päänahkaan, ja siihen, mitä ravinteita sinne saadaan verenkierron mukana.

Hiusten kasvu tosin voidaan saada näyttämään nopeammalta, jos hiuksensa pitää ulkoisin keinoin niin hyvässä kunnossa, etteivät ne rispaannu ja kulu latvoista lyhentäen pituutta.

Karvatuppien ravinteiden saantiin voi vaikuttaa elvyttämällä päänahan verenkiertoa esimerkiksi hieromalla tai vaikka lämmöllä, joka laajentaa verisuonia. Tähän ilmiöön muuten perustuu myös se, että joillain syöpäklinikoilla käytetään ns. jäähuppuja aina kun annostellaan solunsalpaajia. Näin päänahan verisuonet supistuvat, eikä solunsalpaaja pääse niin helpolla aiheuttamaan karvatupille shokkia ja edesauttamaan hiusten putoamista.

Kasvaakseen hiukset tarvitsevat monia aineita joita mielellään pitäisi saada monipuolisesta ruokavaliosta. Muistan tosin, kun teini-iässä ruokailut olivat mitä olivat, söin monivitamiinitabletteja, joissa oli myös rautaa. Kampaaja veti sormiaan läpi hiusteni ja totesi yhtäkkiä, että "sä syöt varmaan jotakin vitamiineja, kun tukka on näin terve ja paksu". Aivan.

Mitä ravinteita hiukset sitten tarvitsevat? Koska hius on suurimmaksi osaksi keratiinia, joka muodostuu suurimmaksi osaksi aminohapoista, kuten kysteiinistä ja metioniinista, niiden saanti olisi hyvä turvata. koska nämä ovat aminohappoja, niitä saa proteiinipitoisesta ruoasta. Nämä molemmat ovat muuten rikkipitoisia aminohappoja, ja siitä johtuu hiuksia polttaessa ilmaantuva "rikinkatku" (kansanomaisesti "tulikiven" katku). Jokainen on varmaan joskus kokeillut hiuksen polttamista kynttilän liekissä? Minä ainakin tunnustan kokeilleeni. Aikuisiällä sitten selvisi sen pahan hajunkin alkuperä.

Kysteiinipitoisia ruokia ovat mm. kana, kalkkuna, kananmunpat, auringonkukansiemenet, palkokasvit ja juusto. Metioniinia taas saadaan myös eläinperäisistä lähteistä (liha), joistain juustoista, kalasta ja äyriäisistä sekä pähkinöistä ja siemenistä.

Metioniinin ja kysteiinin lisäksi hiusten muodostumiseen tarvitaan muitakin aminohappoja, ja aminohappoja on yhteensä 18.

Hiuksissa on myös mineraaleja, kuten mm. kalsiumia, sinkkiä, magnesiumia, rautaa, kuparia ja lyijyä (!!!).  Hius tarvitsee  myös kasvaakseen happea, vitamiineja ja rasvoja. Varsinkin tyydyttymättömiä rasvahappoja (omega) täytyy saada ravinnosta, sillä ne saattavat parantaa hiusten rakennetta estämällä hiusten kuivumista. 

Muista ainakin nämä:

- proteiinit ovat välttämättömiä hiusten rakenteelle

- A-vitamiinilla on osuutensa ihon talin tuotantoon, jota ilman päänahka ei voi hyvin, vaan saattaa kutista ja hilseillä

- seleenin ja varsinkin sinkin puutos voi aiheuttaa hiustenlähtöä ja kuivaa, hilseilevää päänahkaa

- kupari vahvistaa hiusta ja edesauttaa sen pigmentin säilymistä hiuksissa

- E-vitamiini suojaa hiusta vaurioilta, myös auringon aiheuttamilta (silti hiuksiin laitettavia aurinkosuoja-aineita kannattaa käyttää)

- biotiinin (B7-vitamiini) puute todennäköisesti aiheuttaa katkeilevia hiuksia ja hiustenlähtöä

Ruokien ravintoainepitoisuuksia voi tarkistella Finelistä.

Unohtui vielä sanoa, että psyykkinen stressi ja kuormitus, geenit ja hormonaaliset seikat voivat huonon ravitsemuksen lisäksi myös osaltaan aiheuttaa liiallista hiustenlähtöä. Hiukset myös rispaantuvat helpommin, jos nukkuessa ei ole liukasta tyynyliinaa, joka ei hierrä ja rispaannuta hiuksia. Itse käytän silkkisatiinisia tyynynpäällisiä, joita ainakin eräs kosmetiikan verkkokauppa myy edullisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!