sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Helppo juustoinen punajuurivuoka

Meillä mies hoitaa yleensä lauantaisin kokkauksen, ja silloin on luvassa jotakin "hienompaa" illalliselle. Sitten homma siirtyy minun vastuulleni. Kotona töitä tekevänä elän UTC-aikaa, jolloin päivät venyvät pitkiksi ja ruoan pitää olla helposti valmistuvaa, mielellään työn ohessa tehtävää, joka ei kuitenkaan kuluta työaikaa.

Yksi tällainen ruoka on punajuurivuoka, johon käytän joko valmiina kaupasta vakuumissa saatavia keitettyjä punajuuria, tai keitän ja kuorin punajuuret aamulla. 

Punajuuret saa kuorittua kätevästi, kun ensin keität ne kypsiksi kokonaisina, ts. et poista niistä naatteja ja juuren kärkiä. Siis ihan sellaisenaan ja tietenkin pestyinä. 

Kun ne ovat kypsiä, laita ne jäähtymään, ja kun ne ovat jäähtyneet saat kuoret liu'uttamalla irti. Tässä käytän itse kertakäyttöisiä lateksikäsineitä, vaikkakaan keitetty punajuuri ei värjää niin pahasti kuin raaka, ja värin saa aika helposti käsistä pois. 

Lateksikäsineitä saa esimerkiksi apteekeista, mutta saatuasi ne käsiisi muista huuhtaista niiden pinta, sillä siinä on monasti talkkia tms. estämässä käsineitä tarttumasta toisiinsa pakkauksessa.


Punajuurivuoka (sinihome)juustolla

n. 4:lle, laske pienemmät annokset vaikka puolittamalla/jakamalla ohjeen määrät

1 kg punajuuria (1 pss) - keitetään kypsiksi

2 kiinteää omenaa (esim. Granny Smith)

tummaa balsamicoa (tämän on oltava sellaista paksua ja kauan kypsynyttä - vaihtoehtoisesti voit käyttää vaikka hunajaa)

timjamia

jauhettua valkopippuria

ripaus cayennepippuria

1 1/2 - 2 pakettia Aurajuustoa (onnistuu myös vuohenjuustolla tms., eikä tarvitse siis olla edes Aurajuustoa, nyt tällä kertaa käytin Saint Aguria)

Laita uuni lämpiämään 200 C. Pilko kuoritut punajuuret haluamallasi tavalla vuokaan (lohkoina, siivuina tai miten haluat). Lisää omenat kuorittuina ja pilkottuina haluamallasi tavalla.

Valuta sekaan balsamico ja lisää mausteet. Maistele välillä!

Kun maku on kohdillaan, lisää juusto muruina ja sekoita. Laita uuniin ja laatikko on valmista kun omenat ovat kypsiä ja juusto sulanut. Tarkista vielä maku ja lisää mausteita (ja ehkä suolaa) tarvittaessa.

Joskus ripsautan vielä päälle parmesaani- tai Grana Padano -juustoraastetta.

Tarjoa!

Lämmitettynä seuraavana päivänä maku vain paranee.

Laitan yleensä muuten ripauksen cayennepippuria joka ruokaan, jossa on sinihomejuustoa. Se korostaa juuston makua hienosti ja tässä myös luo särmää makeille punajuurilla. Jos käytät jotakin muuta juustoa, cayennen voi jättää pois.

*****

Punajuuri on terveellistä, ja siinä on paljon folaattia (B9-vitamiini, foolihappo), jota suomalaiset saavat yleensä liian vähän. Lisäksi punajuuressa on A-, C-, muita B- ja E-vitamiineja sekä lukuisia kivennäisaineita, kuten kalium, natrium, magnesium, kupari, rauta ja sinkki. Punajuuressa on myös runsaasti antioksidantteja, sen voi päätellä jo väristä.

Lisää punajuuren moninaisista terveysvaikutuksista voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!