sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Suklaafudge

Fudgesta tulee aina mieleen pieni fudgepuoti Edinburghin Royal Milella. Kun ensi kertoja siellä kävin, ei fudgea juurikaan saanut Suomesta, joten oli aina ihan pakko ostaa pieni pala useaa sorttia. Kauppias leikkasi isommasta pötkylästä juuri sellaisia siivuja kuin asiakas halusi. Makuja oli aivan valtavasti!

Nyt tietty fudgea saa melkein mistä tahansa, mutta joskus on kiva tehdä sitä ihan itsekin. Tässä hyvä ohje makoisalle suklaafudgelle.Suklaafudge (n. 30-36 palaa)

purkki kondensoitua maitoa (375 g)
1 1/2 dl maitoa
450 g sokeria tai/ja fariinisokeria ( minun alkuperäisessä ohjeessani käytetään Demerada-sokeria, joten esim. jos laittaa puolet kidesokeria ja puolet fariinia, se kelpaa hyvin)
1 rkl nestemäistä tai pulverimaista glukoosia (apteekista)
100 g tummaa suklaata sulatettuna vesihauteessa
1 tl vaniljasokeria

Vuoraa kanttiinsa n. 18 cm matala vuoka leivinpaperilla. Laita kaikki muut aineet paitsi suklaa paksupohjaiseen ja tarttumattomaan pannuun tai kattilaan ja kuumenna hitaasti koko ajan sekoitellen kunnes sokeri on sulanut.

Anna seoksen poreilla n. 15 minuuttia puulastalla tai kauhalla sekoitellen. Sekoita erityisesti pohjaa myöten, muuten pohjaan muodostuu ja jämähtää palanut kerros, joka on pahanmakuinen! Ole varovainen, sillä sokeriseos on todella kuumaa!

Seos paksunee ja sen jälkeen voit ottaa kattilan hellalta ja antaa sen jäähtyä noin 5 minuuttia. Sekoita sen jälkeen seokseen sulatettu suklaa käyttämällä sähkövatkainta. Vatkaa seosta 5 minuuttia ja kaada se sitten vuokaan.

Kun seos on kokonaan jäähtynyt, leikkaa se terävällä veitsellä neliöiksi. Säilytä palaset ilmatiiviissä rasiassa. Ovat parhaimmillaan aina yhteen viikkoon saakka tekopäivästä.

EDIT: Nestemäistä glukoosia näkyykin Suomessa saatavan kaupoista. Pullo on tämännäköinen.1 kommentti:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!