torstai 26. syyskuuta 2013

Camino

Meillä oli tänään klubilla neljä mielenkiintoista vierasta, joista yksi piti esitelmän kokemuksistaan caminolla, eli Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitillä Espanjassa vuosi sitten. Keskiaikaisia pyhiinvaellusreittejä löytyy myös Suomesta, ja ne ovat osa tätkin caminoa. Tässä eräs Suomesta lähteneitten pyhiinvaeltajien blogi. Aloita alimmaisesta viestistä niin pysyt kronologisessa järjestyksessä.

Valmistautumisesta caminolle löytyy netistä paljonkin ohjeita. Tässä yksi tietopaketti suomeksi linkkeineen.

Tämänpäiväiseltä esitelmän pitäjältä ja hänen tyttöystävältään matkaan kului hiukan toista kuukautta. Matkaa oli yli 800 km pohjoista reittiä, riippuen reitin tarkemmista väylätiedoista, mutta matka siis suurinpiirtein Irúnista läheltä Ranskan rajaa Santiago de Compostelaan.

Caminon reitit Pohjois-Espanjassa.
Tässä selventävä kuva.

Pyhän (Apostoli) Jaakobin tie eli Camino de Santiago on Jerusalemin ja Rooman ohella yksi kristikunnan tärkeimpiä pyhiinvaellusreittejä kohteenaan Santiago de Compostela, jossa Apostoli Jaakobin hauta sijaitsee.

Vielä vanhempi merkitys tällä reitillä on ollut alueella mm. asuville kelteille ja roomalaisille, joille Finis Terra, "Maailman Loppu" (Finisterrae), joka sijaitsee nielen kärjessä kartassa vasemmalla, oli merkinnyt maailman ääripistettä ollen täten pyhä paikka.

Vaikka Pyhä Jaakob menetti päänsä Pyhässä Maassa, hän kuitenkin päätyi haudatuksi Galiciaan Pohjois-Espanjaan, sillä hänen oppilaansa ja seuraajansa ottivat ruumiin talteen ja laittoivat sen laivaan, joka seilasi seitsemän päivää ja tuli Galician rannikolle. Tässä kohtaa monet tarinat eroavat toisistaan. Yhden version mukaan laiva haaksirikkoutui ja ruumis putosi mereen, josta sen pelastivat paikalliset ihmiset. Ruumis oli vedessä ollessaan peittynyt kampasimpukoilla, ja siksi yksi caminon symboleista onkin tämän simpukan kuori, jollaista jotkut pitävät mukanaan korvaamaan juomakuppia ja ruoka-astiaa. Jotkut taas koristavat simpukankuorella pyhiinvaellussauvansa.

Caminon reittiopasteissa toistuu myös simpukkakuvio.
Olen joskus miettinyt itsekin tuota matkaa. Kuten nämäkin nuoret olivat kokeneet, se muuttaa elämän ja alkaa arvostaa pieniäkin asioita. Matkalle lähdetään hyvin vähin varustein, ja joku voi myös lähteä jopa tuhansien kilometrien päästä kotoaan.

Pyhiinvaeltajille on tarjolla edullista majoitusta ja ruokailua, joten rahaa ei caminolla kulu kovinkaan paljoa, ellet sitten halua asua viiden tähden hotelleissa. Siinäpä siis vaihtoehto ensi kesän lomaa suunnitellessa!

Jotkuthan käyttävät reitin kulkemiseen esimerkiksi pari viikkoa vuodessa ja jatkavat joka vuosi siitä paikasta, mihin edellisvuonna lopettivat. Koska Pyhän Jaakobin reitti  - tai yksi reiteistä Santiago de Compostelaan - alkaa Suomesta, sillä on hyvä harjoitella pidempää matkaa varten. Tässä taas infoa mm. järjestetyistä pyhiinvaelluksista Suomessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!