keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Proteiinia salilla kävijöille ja kauniin ihon tavoittelijoille

Jotkut syövät kollageenilisiä saadakseen kauniimman ihon. Jotkut syövät proteiinipitoista ruokaa, koska haluavat saliharrastuksensa tuloksena kasvattaa lihaksiaan. Vanhuksille on tärkeää tarpeeksi proteiinipitoinen ravinto, samaten kasvuiässä.

Kaikkea tätä saa myös ravinnosta. Luista ja esimerkiksi kalanperkeistä keitetyistä liemistä saa luontaista kollageenia, ja niin saa myös esimerkiksi kananmunasta. Proteiiniakin saa molemmista, ja monista muista ruoka-aineista.

On kuitenkin tärkeää muistaa se, että ravinnosta tarvitaan muutakin, kuten esimerkiksi C-vitamiinia, kollageenin muodostumiseen. Samaten kollageenin hajoamisen estämiseen tarvitaan yhtä sun toista, mm. avokadojen ja punaisten vihannesten, kuten tomaatin syöminen on hyväksi proteiinipitoisen ravinnon ohella. Kollageeni kun on säiemäinen proteiini sekin.

Tämä kaikki tuli mieleen, kun nyt aloin taas käydä salilla ja rukata ruokavaliotani terveellisemmäksi siinä samalla. Käytännössä tämä tarkoittaa kasvisten ja muun kuin lihaproteiinin lisäämistä ruokavalioon. Sveitsissä kun työpaikkatuokalassakin saattoi olla liharuokia päivät pääksytysten, eikä moneen kuukauteen mitään kalaruokaa, kasvisruoasta nyt puhumattakaan. Ja silloin kun oli jotakin muuta, se oli loppunut jo kello puoli kaksitoista.


Kuten olette huomanneet, olen kokkaillutkin nyt hiukan enemmän kokeillen jotakin uuttakin, kuten nyhtökauraa. Tänään on kokeiluvuorossa Mifu-rakeet, joita ostin Meksikon mausteilla. Muitakin optioita on kaupoissa ja myös maustamatonta. Hiukan kuin raejuustoa koostumukseltaan, mutta rakeet eivät mene niin löllöiksi kuumennettaessa. Päädyin taannoisen munalaatikkoreseptini hengessä tekemään helpon paistoksen, jota voi syödä esimerkiksi höyrytettyjen kasvisten kanssa tai lusikoida vaikka leivän päälle. Meneehän se aamupalanakin ja salaatin seurana.


Mifuraepaistos (4:lle lisukkeena)

paketti Mifu-ruokaraetta
2 munaa
2 dl maitoa
1/2 tl suolaa tai maun mukaan
mausteita (nyt laitoin 1 tl espelettepippuria ja ripauksen valkopippuria, ja tuli juuri sopivaa eli lempeän mausteista).

Voitele laakea vuoka voilla ja laita uuni 175 C. Sekoita aineet ja kaada vuokaan. Laita vuoka uuniin ja paistos on valmis, kun se on kauttaaltaan hyytynyt. Tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!