torstai 26. huhtikuuta 2018

Saako kollageenilisiä syömällä kauniimman ihon?

Eilisessä postauksessa sekoittelin tarkoituksella proteiinit, kollageenin ja kauniimman ihon tavoittelun. Siitä saadaankin aasinsilta tämänpäiväiseen aiheeseen. Tässä haluan myös oikaista sen luulon, että kuuriluontoisesti jotakin kollageenilisää syömällä ihosta tulisi - hupsista vaan  - rypyttömämpi ja kauniimpi. Kerronpa, miksi näin ei välttämättä käy. Yritän selittää lyhyesti.


Ihmisen ruumiista noin 20% muodostuu proteiineista ja proteiinit puolestaan koostuvat typpipitoisista yhdisteistä eli aminohapoista, joista 10 on ihmiselle välttämättömiä. Osan aminohapoista keho pystyy valmistamaan itse, mutta näitä välttämättömiä, eli arginiinia, histidiiniä, isoleusiinia, leusiinia, lysiiniä, metioniinia, fenyylialaniinia, treoniinia, tryptofaania ja valiinia on saatava ravinnosta.

Ihossa suurin osa proteiineista on kollageenia, jota on kehossa useita eri tyyppejä. Tyypit I ja III ovat yleisimpiä ihon rakennusaineita (ja sitäpaitsi muodostavat 90% kehon kollageenista)  ja kollageeni onkin säiemäistä, ihon fibroplastien tuottamaa ainetta, joka pitää ihon kiinteänä. Kun iän myötä fibroplastien toiminta "vaimenee", se vaikuttaa myös kollageenisäikeisiin.

Tavallaan siis iholta loppuu rakennusaine, joten loogista olisi arvella kollageenia syömällä sitä tulevan käyttöön lisää, mutta asia ei ole niin yksinkertainen.

Ensinnäkin kollageenia tulisi saada tietylle alueelle kehossa samasta lähteestä. Iholle esimerkiksi siankamara on hyvä, vaikka sen käyttöä esimerkiksi makkaravalmisteissa kauhistellaan. Toisekseen proteiinien syöminen sellaisenaan ei ihan välttämättä auta, sillä ne pilkkoutuvat vatsassa, eivätkä välttämättä pääse kohteeseensa, eli ihoon. Tätä on hyvin vaikea tutkia, eikä sitä ole sen vuoksi juuurikaan tutkittu.

On olemassa tutkimuksia peptidimuodossa olevista kollageenilisistä, ja joissain on todettu niiden auttavan ihoa (ja imeytyvän paremmin), mutta todellisessa elämässä ei ole koskaan tehty plasebokontrolloituja tutkimuksia, joten nämäkin tulokset ovat hyvin kyseenalaisia. Tähän vielä lisäksi on mainittava, että tutkimuksissa on usein käytetty itsearviointiasteikkoja, mikä kyseenalaistaa näistä tutkimuksia entuudestaan.

Iho uudistuu täydellisesti noin pari kertaa vuodessa, joten aina puolen vuoden ajan kerrallaan sen buustaamiseksi ruokavalion avulla on tehtävä jatkuvaa työtä. Uskon kyllä huomion kiinnittämiseen tärkeyteen koskien proteiinin saantia ravinnosta, sillä vanhemmiten ravintoaineet eivät ehkä imeydy yhtä hyvin kuin nuorempana, ja elimistö tarvitsee silti edelleen rakennusainetta.

Kliiniset tutkimukset eivät siis tue ainakaan toistaiseksi sitä ajatusta, että kollageenilisiä syömällä iho jotenkin korjaantuisi ja nuortuisi. Tosin tunnetaan yksi tutkimus, jossa kollageenilisän syömisen pääteltiin stimuloivan ihon omaa kollageenin tuotantoa, mutta tosiaankin, tämä on vain yksittäinen tutkimus muiden joukossa, eikä siitä vielä voi tehdä vedenpitävää johtopäätöstä. Jos tuotteen myyjä vetoaa kliinisiin tutkimuksiin tehosta, olisi hyvä tietää otanta ja mittarit, jotka yleensä eivät täytä vedenpitävien päätelmien vetämisen kriteereitä.

9 kommenttia:

 1. Mitä mieltä sitten olet sellaisesta valmisteesta,jossa on kollageenin lisäksi hyalyronihappoa? Nää kollageeniasiat mietityttää muakin,kun nyt ne on niin suosittuja ja niitä on paljon erilaisia ja tavallaan tuntuu,että ovatpa taas keksineet lisää myytävää ja juuri sellainen tuote,että naisille saadaan tämäkin myytyä periaatteella,että jos siitä edes jotain apua iholle on,niin kannattaa varmuuden vuoksi syödä.

  VastaaPoista
 2. Ulkoisesti käytettynähän (voiteet, seerumit ym.) sekä hyaluronihappo, että tietynlainen kollageeni valmisteissa sitovat kosteutta, eli kosteuttavat ihoa ja sitä myötä siloittavat ryppyjä, mutta (hyvä kysymys!), ehkä mun pitää laittaa hyaluronihappolisistä samanlainen postaus kuin tämä kollageenijuttu. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tiiviistä, mutta kattavasta ja ymmärrettävästä informaatiosta. Olen itsekin popsinut vuosien varrella monelaista kollageenia buustaavaa lisäkepilleriä ja -jauhetta, mutta eipä ole tulokset olleet järin mainittavat. Minusta tuollaisten ravintolisien popsiminen on enimmäkseen toiveajattelua ja jonkinlaista itsepetosta, mutta ehkä tärkeintä on se tunne, että jotain kehitystä tapahtuu, eikä sellaisessa kai mitään pahaa sinänsä ole. Voihan sitä hullumpiinkin kohteisiin roponsa laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täss on juuri se placeboefekti ja ajattelua, että "jos en olisi näin tehnyt, asiat voisivat olla vielä pahemmin". Kannattaa ennemmin laittaa rahansa hyvään ja tasapainoiseen ruokaan, mm. kasvisvoittoinen ruoka (varsinkin raakaraastepitoinen sellainen) parantaa oman kokemukseni mukaan ihoa huomattavasti, ja lyhyessäkin ajassa.

   Toinen, mikä kumma kyllä tekee positiivisia ihomuutoksia, on Bio-Strath, jota ei tietty voi verrata kollageeniin, tms. Sitä saa liki joka kaupasta, EIKÄ tämä ole maksettu mainos, olen kehunut sitä jo ainakin parikymmentä vuotta.

   Poista
  2. Siis tarkennus aikaisempaan kommenttiini. Bio-Strathin esitteessä ei ole väitetty sen vaikuttavan kollageenin tuotantoon tms.

   Poista
  3. Kiitos lisäyksestä. Tiedän Bio-Strathin, mutta en ole sitä kokeillut, mutta nyt alkoi kiinnostaa.

   Minun lapsuudenkodissani syötiin paljon myös kasvivoittoista raakaravintoa ja ituja yms. Vanhempani olivat jossain vaiheessa aivan hurahtaneita biodynaamiseen kasvisruokaan (ennen vanhaan puhuttiin biodynaamisesta ennen luomua), minkä luulen olevan syynä esim. oman äitini nuorekkuuteen ja hyvään terveyteen (tosin hän nyt jo edesmennyt). Itse olen aikuisena syönyt sitten ihan mitä mieli on tehnyt ja vatsa on vetänyt;)

   Poista
  4. Minun Bio-Strath - kiinnostukseni alkoi jo aikoja siten ja silloin ei ollut mitään kiinnostusta parantaa ihoa eikä varsinkaan ollut tarvetta tehdä mitään rypyille, kun niitä ei ollut parikymppisenä.

   Kyseinen valmiste aiheutti minun päässäni kiinnostuksen vasta kun muutama vanhempi tuttavanainen käytti sitä jatkuvasti ja siitä tuli sitten kommenttia - myös itseltäni!

   Itsekin olen todennut ihon ihmeellisen heleytymisen. Pitäisi vaan syödä jatkuvasti, mutta se kai on vain hyväksi.

   Poista
 4. Tuo kollageeni tuntuu olevan nyt suosittua, olen nähnyt siitä kirjoitettavan useammassa yhteydessä. Itsekin olen hieman miettinyt noita ihoasioita nyt kolmenkympin ylitettyä, vaikka ruokavalioni onkin hyvä ja monipuolinen. Meillä on suvussa myös paljon nivelvaivoja, joten olen miettinyt olisiko siitä apua niiden hoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta on tulossa yksi nivelvaivoihin ja niiden hoitoon liittyvä postaus, kunhan saan sen valmiiksi :)

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!