lauantai 21. huhtikuuta 2018

Nyhtökaurapihvit

Kaikkea pitää kokeilla, ja nämä pihvit olivat maultaan aika lähellä tavallisia jauhelihapihvejä, joten jaanpa ohjeen. Tässä on huomattavaa se, että pihvit kannattaa muotoilla öljytyin käsin, muuten pinnasta tulee paistaessa hiukan pahvimaisen kuiva.


Nyhtökaurapihvit (4:lle hengelle)

250 g maustamatonta nyhtökauraa
1/4 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1/4 dl vettä
1 tl suolaa
vajaa 1 tl paprika- tai chipotlejauhetta
vajaa 1 tl mustapippurijauhetta
1 rkl kuivattua sipulia (sipulirouhetta)
1 valkosipulinkynsi (hienonnettuna)
2 munaa
ruokaöljyä

Sekoita korppujauho, sipuli ja mausteet kermaan ja veteen ja anna turvota n. 15 minuuttia. Murustele nyhtökaura sekaan (tärkeää MURUSTELLA) ja lisää rikki vatkatut munat. Sekoita tasaiseksi ja muotoile öljytyin käsin  (tärkeää) uunipellille leivinpaperin päälle pihvejä.

Paista 200 C noin 10 minuuttia tai kunnes pihvit ovat kullanruskeita.

Tarjoa ruskean kermakastikkeen, keitettyjen perunoitten ja ehkä puolukkahillon kanssa.

Maustoin itse tavallisen, kermaisen ruskean kastikkeen espelettepippurilla, mikä toi siihen hiukan hienostunutta särmää.


Raholan Syötävät Sanat kertoo espelettepippurista seuraavaa:

"Piment d'Espelette
Ranskan Baskimaassa rekisteröity keskivahva hollantilaista chiliä ulkonäöltään muistuttava hedelmä, baskien kielellä bipergorria tai Ezpeletako biperra. Lajike sai Ranskassa AOC-statuksen vuonna 1999 ja sitä saadaan tuottaa tällä nimellä vain kymmenessä alueen kylässä. Hedelmät kuivataan langoissa talojen ulkoseinillä parin-kolmen kuukauden ajan, josta ne saavat erikoisen, hyvän aromin. Suomessakin on tätä lajia saatavana jauhettuna erikoisliikkeistä melko kalliilla hinnalla. Tämä on ensimmäisiä Euroopassa viljelyyn otettuja chililajikkeita ja on oletettu, että sen toi alueelle Gonzalo Percaztegi vuonna 1523, samana vuonna kuin maissi tuotiin alueelle. Aluksi luultiin chilin olevan sukua pippurille ja siitä käytettiin jopa nimeä pitkä amerikkalainen pippuri. Vasta 1600-luvulla chili ymmärrettiin omaksi suvukseen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!