keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Detoksia - mitä se oikein on?

Ostin Bootsilta paketin vitamiinitabletteja, joiden pitäisi olla "sisältä puhdistavia", detox-juttuja. Tuli vain mieleen, että mitä kukin "detoksaamiseksi" sitten kutsuukaan. Kysehän pitäisi olla kropan kuona-aineiden poistosta, josta keho kyllä automaattisesti huolehtii, vai huolehtiiko se?


Paketissa lukee, että tablateissa on mikroravinteita, jotka ylläpitävät terveyttä ja elinvoimaisuutta, sekä C-vitamiinia, että D-vitamiinia ja seleeniä, jotka tukevat normaalia elimiston immuunisysteemiä.

Taas näitä mainoslauseita, jotka eivät oikeasti kerro yhtään mitään. Mitä sitäpaitsi on detox? Varmaan jokaisella on siitäkin omat käsityksensä. Katsotaanpa, mitä pillerini sisälsivät.


Ihan tavallisia vitamiineja ja mineraaleja, plus joitain luonnollisia aineita, kuten karotenoideja, artisokkaa, voikukanjuurta, greippiuutetta, fosfatidyylikoliinia, metioniinia, ja natriumasetyylikysteiiniä. Katsotaanpas, mitä merkitystä näillä sitten  on.

Natriumasetyylikystiini, NAC, tai voidaan puhua myös asetyylikysteiinistä, on luonnollisesti esiintyvä aminohappo, jolla on farmakologista käyttöä. Asetyylikysteiini mm. irrottaa limaa, joten sitä käytetään esim. yskänlääkkeissä. Sitä käytetään myös joissain myrkytyksissä (parasetamoli, sienten myrkyt) suonensisäisesti suojaamaan maksaa.

Metioniini on välttämätön aminohappo, joka toimii hiukan samalla tavalla. Metioniinia pitää saada ravinnosta, ja siksi etenkin kasvissyöjillä tavataan sen puutosta. Puutos voi aiheuttaa ennenaikaisia vanhenemisoireita, harmaita hiuksia ja rasvamaksaa, sillä metioniini osallistuu maksan rasva-aineenvaihduntaan. Metioniini osallistuu glutationisynteesiin kehossa, ja glutationi puolestaan on tehokas antioksidantti. Metioniini saattaa alentaa elimistön histamiinitasoja vaikuttaen näinpositiivisesti moniin allergioihin.

Latva-artisokkaa taas on perinteisesti käytetty mm. ruoansulatushäiriöihin ja närästykseen, koska se edesauttaa sapen erittymistä. Artisokka myös lisää liman erittymistä suolistossa, joten se saattaa helpottaa ärtyneen paksusuolentulehduksen oireita. Koska sapen mukana poistuu elimistöstä myös kolesterolia, sitä on käytetty myös kolesteroliarvojen alentamiseen(LDL-kolesteroli). Latva-artisokkaa on myös käytetty mahahaavan, ehkäisyyn ja hoitoon, ilmavaivojen, pahoinvoinnin, vatsakipujen ja muiden vatsan ongelmien hoitoon. Sen myös sanotaan toimivan laksatiivina.

Fosfatidyylikoliini, lesitiini sisältää fosfolipidejä, joita meillä on soluissa ns. rakennelipideinä. Lesitiinin fosfolipidit ovat myös farmakologisesti arvokkaita, sillä lesitiini alentaa lipoproteiinin kautta veren kokonaiskolesterolia. Erityisesti fosfatyylikoliini on maksaa suojeleva, ja sitä käytetään myrkytyksissä (alkoholi, krooniset maksatulehdukset). Fosfatyylikoliini on koliinin esiaste, ja se osallistuu asetyylikoliinin valmistukseen kehossa (asetyylikoliini on eräs aivojen välittäjäaineista, joka vaikuttaa muistin ja lihastoiminnan paranemiseen). Koliini, seriini ja inositoli voivat myös vaikuttaa vanhenemiseen sitä hidastavasti.

Voikukanjuuri taas vaikuttaa diureettisesti, eli poistaa elimistöstä nestettä. Sitä on myös kansanlääkinnässä käytetty laksatiivina.

Greippiuute sisältää glykosideja ja bioflavonoideja ja sitä on käytetty mm. suoliston terveyden ylläpitämiseen. Greipinsiemenuute tappaa myös bakteereita.

Karotenoidit ovat taas luonnon pigmenttejä, jotka toimivat A-vitamiinin esiasteena ja antioksidantteina. Kartenidien runsaan käytön arvellaan estävän joitain syöpiä (esim. tomaatin lykopeenit todennäköisesti estävät eturauhassyöpiä) ja niiden arvellaan myös toimivan immuniteettiä nostavasti ja ehkäisevän ehkä myös masennusta.

Jokainen voi nyt tuosta päätellä, onko se "detoxia", vai ei. Hesarissa oli hyvä kirjoitus aiheesta, ja se myötäilee aikalailla minun logiikkaani, kannattaa lukea se täältä.

Jos jotakin voisi kutsua jonkinlaiseksi "detoxiksi", voisin sanoa, että sitä saattaisi olla esimerkiksieläminen jonkin aikaa (tai miltei kokonaan) raakaruoalla - tarkoitan tässä siis kasviksia. Olen ainakin itse todennut olon kevenevän, painonkin laskevan ja esimerkiksi ihon huomattavasti parantuvan, jos jokapäiväiseen ruokavalioon lisää esimerkiksi juuresraasteita. Tai kaaliraastetta survotuilla puolukoilla. Suolisto puhdistuu ja se näkyy ja tuntuu.

Mikä on sinun detox-ohjeesi? Jaapa se meidän muiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!