sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Mikä aiheuttaa hiusten rispaantumisen ja katkeilun? (+vähän silkistä)

Womens Health -lehdessä oli tästä aiheesta jotakin juttua, ja siihen voin vain lisätä, että jos hiuksesi katkailevat ja rispaantuvat, kokeile ensiavuksi vaihtaa kaikki tyynynliinasi silkkisiin. Itse olen jo vuosikausia käyttänyt niitä, ja hiusten suhteen se tekee ison eron. Osin kai sen takia, että silkkisten tyynynliinojen kanssa hiukset hankautuvat vähemmän.

Hiusten rispaantumiselle löytyy paljonkin syitä. Sää on yksi syypää: lämmonvaihtelu talvipakkasesta keskuslämmmityksen kuumuuteen, auringon porotus kesällä, uimassa käynti ja alkoholia sisältävät hiustuotteet näihin yhdistettynä rasittavat hiusta.

Hiuksia siloittavat tuotteet saattavat kerrostua hiuksen pinnalle aiheuttaen hiusten katkeilun. Vääränlaisen shampoon käyttäminen ja naisilla hormonitasojen vaihtelut vaikuttavat myös hiusten kuntoon.

Hiuksia ei saisi myöskään harjata märkinä (tämä on kyllä synti, johon sorrun usein...) ja hiusten päivittäinen kuumakäsittely, olipa se sitten suoristusrauta, kiharrin tai fööni, haurastaa hiusta.

*****

Mutta se silkkinen tyynynliina. Jotkut väittävät, että silkkisestä tyynynliinasta on apua rosaceaan (kasvojen punoitukseen, luultavasti juuri vähemmän hankaavuutensa takia), ryppyihin ja kasvojen turvotukseen. Marie Claire -lehdessä oli toimittaja testannut, ja jutun voi lukea täältä (englanniksi). Olenpa kuullut sanottavan, että silkin sisältämät proteiinit ovat hyväksi iholle ja hiuksille.


Silkkisiä (tai sellaisia, jossa on 10%puuvillaa ja loput aitoa silkkiä) petivaatteitahan ostetaan usein vuodepotilaille, varsinkin vanhuksille, joiden ohut iho rasittuu puuvillalakanoiden tuomasta hankauksesta.

Äitini, jolla leikattiin lonkka (tekonivelleikkaus) viime vuonna, koki silkin vuoteessa hyväksi, koska sitä pitkin liukuen saattoi haavan parantuessa kääntyä sängyssä kivuttomammin. En yhtään ihmettele. Varmaan noin ison leikkauksen jälkeen iso haava sattuu ja ottaa aikansa, ennenkuin paranee.

Silkissä ei oikeastaan ole muuta huonoa puolta kuin sen hinta ja huolto. Silkki on tiivistä, luonnollista ja lujaa materiaalia, joka on kuitenkin kevyttä ja viileää kesäkuumilla, mutta kuitenkin lämmittää talvipakkasilla.

Silkistä yleensä ja silkkikankaitten huollosta ja puhdistuksesta voit lukea lisää täältä (suomeksi).

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista. Enpä oo tällaiseen asiaan törmännytkään. Hyvinki voi pitää paikkansa.

    VastaaPoista
  2. Hmmm... silkissä ei arveluta muu kuin sen huolto tosiaan. Tykkään nimittäin pestä vuodevaatteet aina yhdeksässäkympissä. Tyynyn etenkin, johon tulee hinkattua niin naaman kuin hiusten talit ja hoitotuotteet.

    VastaaPoista
  3. Näin kokemuksesta voin sanoa, että vaikka silkki vaatiikin mielellään käsipesun, niin se kyllä kuivuu nopeasti. Minulla myös välillä tuntuu, että siihen jää kosmetiikkatuotteiden rippeitä, mutta hyvä silkinpesuaine kyllä poistaa ne. Sitäpaitsi olen opetellut nukkumaan niin, että poski ei ole suoraan tyynynliinaa vasten, vaan tyyny on lähinnä korvan kohdalla. Tai sitten käytän tyynyä, joka on sen muotoinen, ettei se hankaa poskia tai kasvoja. (Tästä "Save my Face" -tyynystä olenkin aiemmin kirjoitellut, haulla teksti löytyy.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!